Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
MW Кекс Бланш (в микровълнова)
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Десерти и сладкиши
Автор Съобщение
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Пуснато на: Пет Юни 03, 2005 9:49 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

Тази рецепта се посвещава на моите приятели Jasen, Gotin и Vivagd (Ludetina, Алеко и останалите да не се сърдят Намигване, следващото творение в MW ще го посветя на тях!)

На вкус е като кекс (или по-скоро, нещо средно между блат и кекс).

Оригиналното име на сладкиша е 'Желтый пирог', ама той стана толкова бял, че за да не го наричам 'албинос', му дадох по-нежното име 'Бланш' (бяла). Защо в женски род, ще попитате вие. Защото се държи като жена: в началото, след като извадих сладкиша от печката, изглеждаше чудесно: бял, мек, ароматен. Като поизстина (а доста изстина, защото се мотах, докато изпратя детето на градина и после като го снимах), характерът му се промени, като на жена, за която си женен от шест години: изведнъж недостатъците и започват да се забелязват Twisted Evil.
Бланш стана твърда (но не чак толкова, че да не може да се яде Mr. Green) дама, готова да превзема корпоративни върхове Готино.

След тези уводни думи да преминем към същественото:
180 г захар
60 г масло/маргарин
1-2 пак. ванилия
1 бр яйце
160 г мляко
240 г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер (мисля, че и 1 ч.л. ще стигне)
1/4 ч.л. сол

Захарта и маслото се разбиват с миксер. Добавя се яйцето и се разбива много добре. След това се слагат и останалите съставки в реда, в който са изброени. Тестото се разбива 1 минута на средна скорост.
Форма за микровълнова с диаметър 25 см се намазва с масло (аз използвах тенджера с диам. около 20 см). Внимание! Сладкишът увеличава обема си почти тройно!
Тестото се изсипва във формата. Отгоре съдът се покрива с хартиена кърпа. (В момента нямах такава, затова сложих капака на тенджерата).
Пече се на програма "Бавно кипене" (това не го знам какво е, аз пекох на 60% с капак 7 мин, после на 80% 7 мин без капак и накрая - на 100% за 2 мин) 8-10 мин или докато клечка, забодена в сладкиша, не излезне суха, без полепнало по нея тесто.
Изважда се от печката и се оставя да престои без капак 15 мин.
Съхранява се в затворен съд.
От себе си ще добавя, че чудесно върви с чай и кафе.
Ако ще се поднася на гости, препоръчвам да се намаже отгоре с някаква глазура, за да не се стряскат (гостите) от зловещия бял цвят (напр. течен шоколад или сладко и отгоре да се наръси с орехи).
Добър апетит!
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
Jasen
Готвач

Готви от: 30 Яну 2005

Пуснато на: Чет Юни 09, 2005 2:21 pm    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

Според египтяните бялото е цвета на смъртта Mr. Green Ама като знаем, какви вкусотии прави Курабийката, сигурно ще умрем от удоволствие. Мога да изям цяло пиле > Череп и кости . Много ме кефи, че е в микровълнеста!
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Чет Юни 09, 2005 2:46 pm    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

Абе, аз не знам кви ги твори Бисквитката, ама на фотото изглежда така, сякаш ще умрем от преяждане. Mr. Green
начало
рецепти
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Пет Юни 10, 2005 10:02 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

Не умирайте, моля!

Последната промяна е направена от biskvitka на Пет Юни 10, 2005 1:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Пет Юни 10, 2005 11:18 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

Е, добре, щом си рекла, няма да мра! Поне не от преяждане. А и нали не мога да си готвя... Много тъжен
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Пет Юни 10, 2005 1:06 pm    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

В новата къща няма ли поне микровълнова?
(Не мога да си представя, как бих се справила с изхранването на трима мъже без нея...)
начало
рецепти
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Пет Юни 10, 2005 1:12 pm    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

Няма. Има една печка, само с котлони, ама няма тенджери и тигани, та я караме на кръчми и чакаме и се надаме някой да ни покани на вечеря. Ама досега никой не проявява ентусиазъм...
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Съб Юни 11, 2005 9:45 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

Вариант на кекса с какао

Този път го пекох 6 мин под капак на 60% и 6 мин без капак на 80%. Стана много по-мек и нежен. Явно хватката е да не се препича.
И аз чакам някой да ме покани на вечеря, че вече ми писна да вечерям хляб със салата или постна манджичка в мизерни количества. Ама май ще ставам стройна Twisted Evil...
начало
рецепти
Jasen
Готвач

Пуснато на: Нед Юни 12, 2005 12:12 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

biskvitka написа:
Вариант на кекса с какао...
Този път го пекох 6 мин под капак на 60% и 6 мин без капак на 80%. Стана много по-мек и нежен. Явно хватката е да не се препича.
И аз чакам някой да ме покани на вечеря, че вече ми писна да вечерям хляб със салата или постна манджичка в мизерни количества. Ама май ще ставам стройна Twisted Evil...

Я! 60-80 процента? Това пък за какво е? Аз си перкам на пълна мощност. Би ли ми обяснила кога какви мощности се използват. (Според мен е решаващо предимно времето, през което кльопачката ще се пържи в микровълнестата.)
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Нед Юни 12, 2005 9:57 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

Jasen написа:
...Би ли ми обяснила кога какви мощности се използват...

Не съм чак толкова голям специалист; обикновено се придържам към рецептите, като после ги нагодявам към моята микровълнова и съдове (според оригиналната рецепта този кекс се пече 7 минути, е, при мен са повече Mr. Green).
Иначе на на-ниската мощност топля кисело мляко, на следващата размразявам (нещо, което макар и рядко, ми се случва).
В случая е важно да се пече на 60%, защото така се избягва твърдата кора отгоре, както и неизпеченото тесто навътре.
Освен това, ако съдът е по-дълбок и не много широк, в него храната става по-бавно, отколкото в плитък и широк съд.
Засега не се сещам за друго.
начало
рецепти
vivagd
Дегустатор

Готви от: 30 Апр 2005

Пуснато на: Нед Юни 12, 2005 8:40 pm    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш

Смях Здравейте!Благодаря за чудесната рецепта.Преди малко се върнахме от вилата,пуснах пералнята,фурната готви вечерята и аз съм във форума.Благодаря за уважението,но малко имам проблем с микровълновата.Когато се купуват електроуреди трябва да се взема най рационалното,а аз купих доста скъпа с много функции и до днес не мога да я ползвам изцяло.Обаче с този кекс ще се пробвам пък ако ще и да изгори.Скоро взех от метро иенски купички и тавички.Обаче когато топля ядене ми прави впечетление,че се загряват.Направо ме е страх да не гръмнат.Утре ще поразпитам и ще си набавя необходимата посуда за да направя кекса.Бях заявила списанието "МЕНЮ" и го получих.Утре ще преведа парите за абонамента.Много ми хареса.Още веднъж благодаря за уважението.Нека да има повече рецепти за микровълнова,бързи и лесни.Съжалявам,ако можех сега щяхме да имаме и десерт.Ще се задоволим с ягоди със сметана.И утре е ден.С уважение Вили.
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Пон Юни 13, 2005 9:42 am    Заглавие на темата: Re: MW Кекс Бланш

vivagd написа:
...Скоро взех от метро иенски купички и тавички.Обаче когато топля ядене ми прави впечетление,че се загряват.Направо ме е страх да не гръмнат...

За да не гръмнат съдовете, претопляй храната на 40% ако е от хладилника, после може да увеличиш до 60%.
За да разбереш, дали един или друг съд става за микровълнова, го пусни празен (и сух) за няколко секунди на 100% (максималната мощност). Ако не се загрее, значи спокойно можеш да го използваш.
Другите тънкости са описани в упътването към печката.

P.S. Ако ще печеш кекса, горещо ти препоръчвам втория вариант, с какаото и по-малкото печене.
начало
рецепти
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Пон Юни 13, 2005 11:35 am    Заглавие на темата: Re: MW Кекс Бланш

vivagd написа:
Смях Здравейте!Благодаря за чудесната рецепта.Преди малко се върнахме от вилата,пуснах пералнята,фурната готви вечерята и аз съм във форума.Благодаря за уважението,но малко имам проблем с микровълновата.Когато се купуват електроуреди трябва да се взема най рационалното,а аз купих доста скъпа с много функции и до днес не мога да я ползвам изцяло.Обаче с този кекс ще се пробвам пък ако ще и да изгори.Скоро взех от метро иенски купички и тавички.Обаче когато топля ядене ми прави впечетление,че се загряват.Направо ме е страх да не гръмнат.Утре ще поразпитам и ще си набавя необходимата посуда за да направя кекса.Бях заявила списанието "МЕНЮ" и го получих.Утре ще преведа парите за абонамента.Много ми хареса.Още веднъж благодаря за уважението.Нека да има повече рецепти за микровълнова,бързи и лесни.Съжалявам,ако можех сега щяхме да имаме и десерт.Ще се задоволим с ягоди със сметана.И утре е ден.С уважение Вили.

- За Йенаглас-съдовете: Не би трябвало да се пукнат, защото са правени за нормална фурна. Аз съвсем редовно си печа разни неща във фурната, а и в микровълнестата (макар и рядко) ги ползвам. Това че се загряват, идва от загряването на самия продукт вътре, който предава топлината на съда.

- Радвам се, че списанието ти е харесало!
начало
рецепти
vivagd
Дегустатор

Пуснато на: Пон Юни 13, 2005 10:09 pm    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш

Смях Здравейте!Направих кекса.Стана същия като на втората снимка.Добавих смлени орехи в сместа и посипах отгоре.Опекъх го в кръгла голяма купа с капак.Наистина увеличава доста обема си.Шест мин.с капак и шест мин без капак.Като изстина поръсих с пудра захар.Стана страхотен.Утре ще го препоръчам на колежките.Благодаря за рецептата.С ваша помощ ще се науча да готвя на тази фурна.Почерпихме се добре.Днес синът ни има рожден ден.Макар и на хиляди километри сякаш беше с нас.Много обича домашно приготвените кексове.Ще му препоръчам рецептата.
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Вто Юни 14, 2005 9:57 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

Вили, да ти е жив и здрав синът ЧРД!!! Baloons и още много кексове да му направиш! кексче
(Не загоряха ли орехите?)
начало
рецепти
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Вто Юни 14, 2005 10:08 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

И от мен ЧРД!!! на отрочето, пък макар и на патерица!
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Пуснато на: Вто Юни 14, 2005 10:19 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

Честит рожден ден и от мен!Да ти е жив и здрав !
начало
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

Пуснато на: Вто Юни 14, 2005 5:05 pm    Заглавие на темата: Re: MW Кекс Бланш

Алеко написа:
Радвам се, че списанието ти е харесало!
И какво излиза сега? Тия дето сме го поръчали първи, още не сме го получили, а жителите на далечна Варна вече се абонират.

Хм, ще има другарски съд и мъмрене с порицание!!!
начало
рецепти
рецепти
vivagd
Дегустатор

Пуснато на: Вто Юни 14, 2005 5:55 pm    Заглавие на темата: MW Кекс Бланж

Съжалявам! Благодаря за пожеланията ПРИЯТЕЛИ!От сърце желая на всички здраве и късмет.С такива хора си струва да останеш в България.Ако всички бяха като вас...
А сега за списанието.Е най после и ние да сме преди вас...шегувам се.Абонирала съм се с пощенски запис,просто много ми харесва и списанието и екипа.Желая им спорна и ползотворна работа.
Що се отнася до орехите,дори не се и запекаха.Сигурно смлях около 100гр.3/4изсипах в сместа накрая и отгоре поръсих изцяло.Първо 6мин.с капака и 6мин.без както ме посъветвахте.Може би всеки вид фурна има разлика в програмите.Още веднъж благодаря от сърце.Поздрави Вили.
начало
рецепти
Jasen
Готвач

Пуснато на: Сря Юни 15, 2005 10:45 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

ЧРД и от мен НА ПАТЕРИЦИ Смях . Усетих, че нямам дисциплина да следвам дословно рецептите. Пък и не ми е интересно. Обаче, ако човек иска да се научи, трябва да взема пример от Готин Усмивка .
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Сря Юни 15, 2005 11:17 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

Jasen написа:
ЧРД и от мен НА ПАТЕРИЦИ Смях ...
Това най-добре го можеш, нали! Mr. Green
начало
рецепти
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Сря Юни 15, 2005 11:37 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

Jasen написа:
...Усетих, че нямам дисциплина да следвам дословно рецептите...

Това е ерес!
Майтап... За тези, които още не са разбрали: Най-важното в тази рецепта е ... боцкането с клечка! Пък какво и колко ще сложиш, няма голямо значение, важното е да не го препечеш, че става по-сухо и ще трябва да изпиеш цяла кана от гадното ми Кафе, за да не си издраскаш гърлото Mr. Green.
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Сря Юни 15, 2005 11:57 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

biskvitka написа:
Jasen написа:
...Усетих, че нямам дисциплина да следвам дословно рецептите...

Това е ерес!
Майтап... За тези, които още не са разбрали: Най-важното в тази рецепта е ... боцкането с клечка! Пък какво и колко ще сложиш, няма голямо значение, важното е да не го препечеш, че става по-сухо и ще трябва да изпиеш цяла кана от гадното ми Кафе, за да не си издраскаш гърлото Mr. Green.

У вас само кафе ли сервирате? Няма ли студено мляко например? Много върви с всукакви кексове!
начало
рецепти
Jasen
Готвач

Пуснато на: Нед Юни 19, 2005 1:44 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

Алеко написа:

У вас само кафе ли сервирате? Няма ли студено мляко например? Много върви с всякакви кексове!

Трябва да ти кажа, Алеко, че Курабийката готви страхотно и сервира най-разнообразни неща.
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Пон Юни 20, 2005 9:40 am    Заглавие на темата: MW Кекс Бланш (в микровълнова)

Много Ви благодаря, MR.BUMP, синът ми пък е Ваш почитател Намигване. На една от играчките си е гипсирал крачето (т.е. увил го е в хартия), за да прилича на Вашия герой Mr. Green
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Млечна супа с кускус в микровълнова Супи и чорби
Вкусно пилешко филе в микровълнова Фюжън кухня
Защо този кекс... Провалите в моята кухня
Пластмасови тенджери за микровълнова фурна Съдове и прибори за готвене и сервиране
MW Тефтели (кюфтенцата на Карлсон) в микровълнова Международна кухня
Кекс/мармалад,лимонада,канела/ Десерти и сладкиши
Бързи филийки в микровълнова Салати, ордьоври, мезета и закуски
MW Мързеливи сарми в микровълнова Фюжън кухня
Зеленчуци в микровълнова Ястия българска кухня
Маслен кекс Десерти и сладкиши
Печени ябълки в Микровълнова Десерти и сладкиши
MW Аджапсандали (в микровълнова) Международна кухня
Картофи във вестник на микровълнова Салати, ордьоври, мезета и закуски
Бърз бананов кекс Десерти и сладкиши
Шоколадово-бананов кекс Десерти и сладкиши
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Десерти и сладкиши Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks