Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Коктейли и напитки -> Безалкохолни коктейли и напитки
Автор Съобщение
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

Пуснато на: Пон Юни 06, 2005 3:04 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

Отивате в магазин за насипно кафе (препоръчително да бъде снабдяван от Балкам) и си купувате:

50% Индонезия ELB
30% Индия Чери (Мадагаскар)
15% Колумбия
15% Рио Минас

Така хем ще пооблагородите аромата и вкуса на любимата ви черна течност, хем няма да се загуби силата му!
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Пон Юни 06, 2005 3:38 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

На друго място вече писах, че не съм фен на южноамериканските кафета. От изброените бих се съгласил на мадагаскарското и бих допълнил етиопска арабика.

Много вкусни са и блендовете на Пол Нюман. Продават се в големите супери, а на "Парчевич", между "Асен" и "Борис" има и фирмено дюкянче.
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Пуснато на: Пон Юни 06, 2005 4:05 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

Значи тази смес е препоръчителна за кафемашина (за шварц),за кубинска/италианска кафеварка или за еспресо машина?
начало
рецепти
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Пуснато на: Пон Юни 06, 2005 4:33 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

ludetina написа:
Значи тази смес е препоръчителна за кафемашина (за шварц),за кубинска/италианска кафеварка или за еспресо машина?
Няма значка, тази смес е за Любители на Нова Бразилия т.е. тези, които обичат кафето да им е горчиво. Просто е облагородена леко и не ми е от любимите, но беше най-продаваната от всички смеси.
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Пуснато на: Пон Юни 06, 2005 4:45 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

Аз пак съм малко назад с материала..и затова ще питам..под "нова бразилия" нямаш предвид онази гадост, която продават в магазините и върви в пакет с реклама с танцуващи "огнени" хора.. Объркан Въртя очички ..това кафе е просто отвратително.На вкус тази смес надявам се няма да се доближава до него Съжалявам! .
начало
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Пуснато на: Пон Юни 06, 2005 5:51 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

Точно за това кафе става въпрос и затова съм посочил, че е за любителите на това кафе, вкусът е приблизителен (по-добър, но все пак съдържа голям % индонезийска робуста). Все пак ако искаш сссилно кафе и не толкова гадно, смени индонезийската робуста с Индия Чери, Мадагаскар или Индонезийско, но преработено по мокър способ (на някои места се среща като ELB 4W). Можеш да смениш и с виетнамска робуста, не е никак лоша и няма нищо общо с виетнамското кафе, което се продаваше преди 15 години в БГ.
начало
рецепти
рецепти
yosif
Готвач

Готви от: 06 Дек 2005

Пуснато на: Съб Яну 28, 2006 7:33 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

...
50% Индонезия ELB
15% Колумбия
15% Рио Минас

...

Сместа е супер, работил съм с много близко подобие плюс малко Лаваца за аромат.

Не знам дали да кажа, но ще кажа - малките разфасовки и готовите мляни кафета 100-250 грама по суперите рязко се различават като качество от същите разфасовки на същите марки но от килограм или повече, даже нямат нищо общо, което е обяснимо - големите разфасовки се купуват от заведенията и ако кафето е лошо - веднага се сменя доставчика. Там също има една хитрина търговска - пакетите са прорязани, та ако го вземете за в къщи най-вероятно ще се влоши, защото няма как да го изхарчите за ден-два. Та ако вземете килограм на зърна - прехвърлете си го в по-малки здрави пакетчета...

Мен споменатото по-горе 100 грама вакуумирано, мляно за еспресо-машина или кубинска кафеварка, ми иде на вкус като мляни задни гуми от ТИР.
Същото кафе, но килограмовата торба на зърна, е превъзходно на вкус и добра основа на разни смеси - плътно, сладни леко, а не киселее, и даже голо-голо има добър аромат.
Но наистина добавете посочените от МR.LAZY, защото кафето трябва, освен плътно и сладко, да е силно, да има добър каймак и цвят и да оставя маааааалко утайка на дъното на чашката, която обаче да е пухкава, а не да стои като мляна мозайка.

А, и, както казва един бележит местен кафеджия, кафето става от кафе - 6 грама на 60 грамова чаша.
начало
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Пуснато на: Съб Яну 28, 2006 8:53 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

yosif написа:
Там също има една хитрина търговска - пакетите са прорязани, та ако го вземете за в къщи най-вероятно ще се влоши, защото няма как да го изхарчите за ден-два. Та ако вземете килограм на зърна - прехвърлете си го в по-малки здрави пакетчета...
Всъщност това не трик. Кафето трябва да се съхранява в опаковка, която "диша". Иначе има вероятност да ферментира. Съвременните опаковки имат специален вентил, а по-простите се цепват, както казва Йосиф.

yosif написа:
Същото кафе, но килограмовата торба на зърна, е превъзходно на вкус и добра основа на разни смеси - плътно, сладни леко, а не киселее, и даже голо-голо има добър аромат.
Всъщност арабиката, която придава аромата на кафето, е "виновна" за киселия му вкус. Познавачите твърдят, че хубавото кафе трябва да киселее. Горчивият вкус ппък се получава при прегарянето на кафето (такова, какво сме свикнали да пием в БГ). Това се прави по чисто технологични причини.

yosif написа:
А, и, както казва един бележит местен кафеджия, кафето става от кафе - 6 грама на 60 грамова чаша.
Ако искаш да спечелиш клиенти и кафето ти не струва 25 стотинки, спокойно може да сложиш 10 грама кафе на 60 мл вода.

Малко лирично отклонение. По времето на бай Тошо в българия се внасяха анголски, виетнамски и други кафета, които 99,99% бяха от сорта Робуста. С настъпването на демокрацията на българския пазар започнаха да се продават всякакви боклуци пак основно робуста, която е евтина и с високо съдържание на кофеин. По времето на Богомил Нонев Намигване на пазара се наложи ливанска фирма с марката "Нова Бразилия", чието съдържание отново (каква изненада) 100% индонезийска робуста ELB (Екстра Лардж Бийн). Преди няколко години фирмата и марката бяха закупени от Крафт (Якобс), които запазиха марката (а като че ли и съдържанието). От малката ретроспекция се вижда, че на българина му е бил наложен вкуса към силното и горчиво кафе. Което пък породи куриоза кафето да се пие с 2-3-4 и повече лъжички захар. Като бивш кафепродавач съм попадал на хора, които го пият с 7 лъжички Въртя очички.
начало
рецепти
hricava
Дегустатор

Готви от: 21 Мар 2007

Пуснато на: Пет Мар 23, 2007 12:21 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

MR.LAZY написа:
Като бивш кафепродавач съм попадал на хора, които го пият с 7 лъжички Въртя очички.

Имам колежка която поне 5 бучки слага Усмивка
Колега админ, понеже и аз пия силни кафета имам въпрос -тази смес за какво минимално количество е и може ли като за начало да пробвам с 100гр за да опитам как е на вкус,въпреки че в магазините се мръщят като трябва да бъркат такива смеси в малки грамажи Тъжен
начало
рецепти
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Пуснато на: Пет Мар 23, 2007 1:03 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

Теоретично след като е в %-ти, трябва да става за всички грамажи, но имайки предвид, че стандартното отклонение на кантарите е 5 грама (минималната грешка) и че ако ти го мелят в магазина, ще получиш в сместа част от предишната смес,, ще е най-добре да пробваш с 250 грама, ако и да се сърдят продавачките.
начало
рецепти
hricava
Дегустатор

Пуснато на: Пет Мар 23, 2007 1:07 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

Да прав си така и ще направя Усмивка
начало
рецепти
IPA
Шеф (Chef)

Готви от: 04 Яну 2005

Пуснато на: Пет Мар 23, 2007 1:07 pm    Заглавие на темата: Re: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

MR.LAZY написа:

50% Индонезия ELB
15% Колумбия
15% Рио Минас

Това не прави ли 110%.
начало
рецепти
рецепти
hricava
Дегустатор

Пуснато на: Пет Мар 23, 2007 1:10 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

Кой да ти смята Смях Язък че с проценти работя и да не го видя
начало
рецепти
revit_fan
Дегустатор

Готви от: 23 Мар 2007

Пуснато на: Пет Мар 23, 2007 1:19 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

Дълго време пиех следната смеска:
100 гр. Колумбия
100 гр. Индия Чери
100 гр. Уганда
Пробвайте и това, аз също обичам силни
и горчиви кафета, но все пак ароматни Намигване
начало
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Пуснато на: Пет Мар 23, 2007 1:39 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

Когато се занимавах с търговия на кафе, тази рецепта я бяхме кръстили 16-та (най такъв и беше поредния номер в списъка), само дето колумбията беше 50/50 Колумбия и Рио Минас за по-евтинко. revit_fan, твоят вариант е по-добрия.
начало
рецепти
рецепти
revit_fan
Дегустатор

Готви от: 23 Мар 2007

Пуснато на: Пет Мар 23, 2007 2:22 pm    Заглавие на темата: Силно кафе (за любителите на "Нова Бразилия")

Пропуснах да споделя защо "дълло време" пиех.
Миризмата на прясно смляно кафе е много силна.
Есента си купих пак "смеската" към обяд и я оставих в
колата, да не мирише в офиса. Беше доста топъл ден,
прибирайки се в софийското задръстване, от миризмата на кафето,
и изгорелите газове на автомобилите се получи някакъв
уникален коктейл. Толкова зле не съм се чуствал никога Въртя очички ,
виеше ми се свят - бе едвам гледах направо.
Тогава си казах стига Намигване и минах на пакетирано кафе.
Да чукам на дърво - нямам подобен проблем.
@MR.LAZY благодаря за признанието Усмивка
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Агнешки бъргери от Нова Зеландия Международна кухня
Как да направим хубаво кафе Безалкохолни коктейли и напитки
Айс-кафе (Ice - coffee) Безалкохолни коктейли и напитки
Кекс с кафе Провалите в моята кухня
Баварски крем с кафе Десерти и сладкиши
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Коктейли и напитки -> Безалкохолни коктейли и напитки
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks