Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Сос Болонез

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Сосове и дипове
Автор Съобщение
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Сос Болонез
Пуснато на: Нед Юни 12, 2005 12:59 pm    Заглавие на темата: Сос Болонез

Предполагам, че всеки си има негов вариант за този толкова ароматен и вкусен сос. Пробвала съм много видове, понеже този е любимият ми сос за паста, без значение дали са спагети или лазаня.
Тук предлагам рецепта за предпочитания (финален за сега) от мен вариант.

Сос Болонез

Необходими продукти: (за около 4 порции)

300 гр. телешка кайма (с кълцано месо става по хубаво)
1 морков
парче целина
2-3 скилидки чесън
1 малка глава лук
зехтин
малко телешки бульон
1 ч.ч. вино (в оригинал е с бяло, но на мен и с червено ми харесва)
1-2 домата
босилек
черен пипер
сол
магданоз

Начин на приготвяне:
Нарязваме зеленчуците на малки парченца и заедно с каймата ги задушаваме. След като течността се изпари, подправяме със сол и черен пипер, добаваме малко бульон, след като всичко добие златист цвят, добавяме виното. Изчакваме да се изпари и прибавяме доматите, нарязани на парчета. Оставяме да покъкри докато се сгъсти и поставяме зелените подправки.

Ако използваме кълцано телешко, времето за задушаване с бульона се удължава, при необходимост се долива още течност.
Ако босилекът и магданозът не са пресни, естествено ще ги поставим по-рано, за да могат да пуснат ароматите си.

Ами това е, приятен апетит! Усмивка
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 10:12 am    Заглавие на темата: Сос Болонез

Има ли начин да консервирам този сос? Имам предвид да го затворя в малки бурканчета по 200 мл, за да имам винаги от него.
Оказа се, че като полея с него дори и най-омразните на малкия шампион манджи, той ги изяжда с удоволствие Готино.
Ние го харесваме с повече домати и по-малко мръвка
Благодаря, Лудетина! Целувки Голяма прегръдка
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 10:52 am    Заглавие на темата: Сос Болонез

Най-лесно е да си го замразиш в някакви малки пластмасови купички. При нужда бухаш купичката в микровълнестата и си готова.
начало
рецепти
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 10:53 am    Заглавие на темата: Сос Болонез

Алеко написа:
Най-лесно е да си го замразиш в някакви малки пластмасови купички. При нужда бухаш купичката в микровълнестата и си готова.
Това става само ако имаш фризер, за хладилник е неприложимо.
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 11:04 am    Заглавие на темата: Сос Болонез

Ми купи на жената най-сетне един фризер! Mr. Green

Друг вариант - изсушаване и пресоване на кубчета като на Галина Бланка. Mr. Green
начало
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 11:07 am    Заглавие на темата: Сос Болонез

Алеко написа:
Ми купи на жената най-сетне един фризер! Mr. Green

Друг вариант - изсушаване и пресоване на кубчета като на Галина Бланка. Mr. Green
Тъкмо се чудех какво да й купя за рождения ден: фризер или сушилник Twisted Evil или пък джапанки с... Mr. Green
начало
рецепти
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 11:24 am    Заглавие на темата: Сос Болонез

MR.LAZY написа:
Алеко написа:
Ми купи на жената най-сетне един фризер! Mr. Green ...

Тъкмо се чудех какво да й купя за рождения ден: фризер или сушилник Twisted Evil или пък джапанки с... Mr. Green

Мен никой ли няма да пита? Щото аз може да искам нещо друго, например ново превозно средство (гащеризон с перка Mr. Green)
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 11:30 am    Заглавие на темата: Сос Болонез

Къв гащеризон, кви пет лева? Да не би да ставаш Карлсонка?
начало
рецепти
Надя
Дегустатор

Готви от: 09 Май 2005

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 11:30 am    Заглавие на темата: Сос Болонез

biskvitka написа:
Има ли начин да консервирам този сос? Имам предвид да го затворя в малки бурканчета по 200 мл, за да имам винаги от него.
Оказа се, че като полея с него дори и най-омразните на малкия шампион манджи, той ги изяжда с удоволствие Готино.

Мисля, че няма проблем да консерираш такъв сос, но моя съвет е да си го направиш без месо. Консервирането на месо само по себе си води до известни рискове, поне според мен, а и не е практично, в домашни условия, т.к. изисква много дълго варене. Това е според мен. Ако държиш точно на този сос - по-добре според мен е да си правиш по-голямо количество, да си го разделяш на порции в пластмасови чашки или кофички и да го замразяваш във фризера. Това е мое лично мнение, но според мен този варианте по-здравословен от консервирането в буркани. Още повече, че си имаш и микровеле. Смях
начало
рецепти
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 11:32 am    Заглавие на темата: Сос Болонез

Надеее! Чети по-горе! Мързеланчо го мързи да купи на жена си фризер. Mr. Green
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 11:33 am    Заглавие на темата: Сос Болонез

Без шофьорска книжка, какво друго ми остава? Ролери?

(Леле, как разводнихме темата, май ще ми дърпат Ошите Mr. Green )
начало
рецепти
gotin
Готвач

Готви от: 04 Яну 2005

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 12:13 pm    Заглавие на темата: Сос Болонез

biskvitka написа:
Ние го харесваме с повече домати и по-малко мръвка
Благодаря, Лудетина! Целувки Голяма прегръдка

Рецептата на Лудетина с много малко се отличава от възприетата за оригинална (ако такова нещо може да съществува... Оригиналността е нещо твърде относително.)
Във възприетата за оригинална рецепта има и захар, вместо магданоз и босилек има мащерка, а няма вино и телешки бульон.
Аз лично харесвам повече варианта на Лудетина. Много по-съобразен е с българския вкус.
Само бих добавил съвсем малко захар, за евентуално неутрализиране на киселината от доматите.
Та, на въпроса ти.
Разбира се, че можеш да консервираш този сос в подходящи бурканчета, макар че няма да е същото в сравнение с прясноприготвен.
Аз бих те посъветвал да го направиш като заготовка, т.е., без месото, месния бульон и чесъна, която да добавиш когато решиш да приготвиш самия сос.
Така ще избегнеш консервирането на месо и месен бульон, които така или иначе са си коварнички при консервиране, а и заради тях ще трябва да вариш бурканчетата значително повече време.
начало
рецепти
рецепти
Надя
Дегустатор

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 12:36 pm    Заглавие на темата: Сос Болонез

Алеко написа:
Надеее! Чети по-горе! Мързеланчо го мързи да купи на жена си фризер. Mr. Green

Мани, мани, днес нета ми е ужасен - ту го има, ту го няма, и докато успея да си пратя отговора, вие всички взехте, че отговорихте на Бисквитка!.
Изложих се! Съжалявам!
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 12:42 pm    Заглавие на темата: Сос Болонез

Благодаря на всички, които се включиха!
Реших следното: докато скъпият ми купи фризер (само за един сос Въртя очички), ще правя сосчето по-често (все пак трябва да си храня детето с нещо Mr. Green). Това с варенето на месо в буркани и на мен не ми вдъхва доверие.
начало
рецепти
Надя
Дегустатор

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 12:47 pm    Заглавие на темата: Сос Болонез

Сега е момента да се затварят буркани с гъбки. Смях
начало
рецепти
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 3:18 pm    Заглавие на темата: Сос Болонез

Радвам се ,че на малкия Шампион толкова му се услажда любимото сосче.. Усмивка .
Приемам забележката, за количеството на доматите и за захарта.Истината е, че и аз понякога слагам повечко домати,особенно, ако гладниците са повече,а що се отнася до киселинноста на доматите..имам лошия навик да си мисля ,че щом аз знам нещо -всички го знаят и даже все едно мислят едно и също като мен.. Въртя очички т.е след като аз слагам на доматените манджи понякога захар.. под подразбиранете целия свят прави така.. Плезене Усмивка
начало
рецепти
gotin
Готвач

Готви от: 04 Яну 2005

Сос Болонез
Пуснато на: Чет Юли 14, 2005 7:28 pm    Заглавие на темата: Сос Болонез

ludetina написа:
Радвам се ,че на малкия Шампион толкова му се услажда любимото сосче.. Усмивка .
Приемам забележката, за количеството на доматите и за захарта.Истината е, че и аз понякога слагам повечко домати,особенно, ако гладниците са повече,а що се отнася до киселинноста на доматите..имам лошия навик да си мисля ,че щом аз знам нещо -всички го знаят и даже все едно мислят едно и също като мен.. Въртя очички т.е след като аз слагам на доматените манджи понякога захар.. под подразбиранете целия свят прави така.. Плезене Усмивка

Усмивка Усмивка Усмивка Винаги съм се пазил от този лош навик - да си мисля, че всички трябва задължително да знаят това, което и аз знам.
Когато пиша мнения или рецепти в интернет-пространството за мене е закон да се съобразявам с най-неопитните и най-начинаещите, макар че това доста често води до твърде обширни и доста досадни описания и обяснения, че даже и нравоучения, понякога с менторски тон. Много тъжен
Но така или иначе, този, който знае много ще прости тези отклонения, а този, който не знае пък ще бъде твърде благодарен за точните, ясни и навременни съвети.
Винаги съм казвал, че пиша в интернет преди всичко, за да бъда полезен на хората, които се учат и нямат достатъчно опит.
И твърдо съм убеден, че тези, които знаят и могат не трябва да държат знанията си скрити и само да се гордеят с тях, а трябва да ги раздават на максимално много хора. Интернет е идеалното място за това.
А животът е твърде къс, за да пазим и крием знанията си само за собствено удовлетворение и гордост...
Поне аз така мисля.
начало
рецепти
дима Т
Дегустатор

Готви от: 22 Окт 2006

Сос Болонез
Пуснато на: Сря Май 09, 2007 1:44 pm    Заглавие на темата: Сос Болонез

Хм,имала съм тотален съмишленик! Освен, че не мисля да ги пазя за себе си, обичам да предавам точните и подробни рецепти. Не ми е никак приятно, когато най-после получа някоя заветна и дълго преследвана рецепта, тя да се окаже пълен буламач, защото някои предпочитат да са "неповторими".
начало
рецепти
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Сосове и дипове
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Не можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks