| Автор |
Съобщение |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Доматен хляб |
| Пуснато на: Пон Юни 20, 2005 10:53 am Заглавие на темата: Доматен хляб |
| |
|
Доматен хляб (на Oxana Monami от good-cook, feat. Jul-Jul от kuking.net)
1 ч.ч. хладко мляко (1 ч.ч. е 250 мл) (сложих 1/2 ч.ч. вода и толкова мляко)
3 препълнени ч.ч. брашно (480 г) (ако е необходимо, се слага още малко)
2 равни с.л. захар (сложих само 1 и беше достатъчно)
1 ч.л. сол
2 ч.л. суха мая (сложих 1/6 от 50 грамово кубче прясна мая)
50 г. маргарин (при мен е олио, но мисля, че със зехтин ще стане направо супер)
допълнително: 1 с.л. доматено пюре
В купа се слагат всичките съставки, без доматеното пюре. С миксер се разбива около 3 мин или докато стане хомогенно тесто.
Тестото се разделя на 2 равни части, в едната се добавя доматеното пюре. Ако от него тестото стане по-рядко, се добавя и малко брашно. Добре се размесва с миксер (реших да пробвам спираловидните бъркалки и у нас стана като във филмите на Джери Брукхаймер, липсваха само жестокият убиец и жертвата, чиято кръв беше изпръскала стените )
Двете тестени топки се слагат в различни купи и се покриват с кърпа. Втасват около 2 часа (сега в жегите може и по-малко).
Двете топки се разточват на правоъгълни или квадратни кори и се слагат една върху друга. Навива се не много стегнато руло, за да не се затруднява втасването.
Рулото се слага в правоъгълна кексова форма или в тавичка с ръба отдолу.
Покрива се с кърпа и се оставя за около 1 час да втаса (може и по-малко, сега е горещо).
Намазва се с прясно мляко и се наръсва с изсушени зелени подправки по избор (при мен е риган).
Пече се около половин час на 180 градуса в предварително загрята фурна.
За да има хрупкава коричка, във фурната се слага съд с вода (или тава с манджа ).
Добър апетит!
Последната промяна е направена от biskvitka на Пон Юни 20, 2005 11:41 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
ludetina Готвач

Готви от: 03 Юни 2004
Доматен хляб |
| Пуснато на: Пон Юни 20, 2005 11:08 am Заглавие на темата: Доматен хляб |
| |
|
Страхотно изглежда-както винаги между другото,но тази спиралка.. .Кажи от каква манджа става хрупкавата коричка.. шегичка..
На Джери Брукхаймер не съм му голяма фенка-макар "От Мястото на Предстъплението" да е любимия ми сериал-явно него визираш ,защо така се е разпръскало,да не ти е бил плитък съда?Аз колкото пъти опитах никога не са хвърчали разни елементи из кухнята...Надявам се ,че не ти е отнело много време да изчистиш след "престъплението" .
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Доматен хляб |
| Пуснато на: Пон Юни 20, 2005 11:19 am Заглавие на темата: Доматен хляб |
| |
|
Благодаря, и на мен много ми хареса (да не говорим, колко е вкусен).
Мисля, че се разпръска, защото пюрето беше полутечно, а тестото си беше вече на топка. Иначе кофичката ми е дълбока.
Най-странното е, че червеното (по-скоро оранжево)тесто втаса по-добре от бялото. Следващия път ще сложа по-малко от него, за да е по-красиво.
Имах предвид същия сериал, там се лее доста кръв. За съжаление, само престилката не успях да спася, не се изпра .
Манджата е печена скумрия на фурна, но каквото и да сложиш (ако има какво да се изпарява) ще стане хубаво. Най-интересното е, че хлябът не пое миризмата на рибата.
Много е удобно, особено ако ти се събират две тави една до друга.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
ludetina Готвач

Доматен хляб |
| Пуснато на: Пон Юни 20, 2005 11:39 am Заглавие на темата: Доматен хляб |
| |
|
Жалко за престилката .Доматен хляб със скумрия на фурна.. страхотна комбинация наистина. Днес съм решила да пробвам онези кюфтенца с тиквички и гъби, но утре задължително ще изкопирам менюто ти..
Аз имам същата правоъгълна формичка иделано ще пасне отстрани на тавата.
Благодаря ти за идеята, ще пробвам да намаля доматената смес след като мислиш, че ще стане по-красиво! Според мен така е идеално.
Очаквайте доклад утре!
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Доматен хляб |
| Пуснато на: Пон Юни 20, 2005 11:44 am Заглавие на темата: Доматен хляб |
| |
|
| Чакам с нетърпение!
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

Доматен хляб |
| Пуснато на: Сря Юни 22, 2005 2:10 pm Заглавие на темата: Доматен хляб |
| |
|
Най-сетне отчета:
Мерси,мноого за рецептата!Стана сташно вкусен ,сега така ме изкушава ,но нали е пълнолуние..
Направих го със смес от масло и олио ,само с мляко и го поръсих с любимия ми босилек. Не се сетих да намаля доаматената част ,но пак се получи много красив хляб.
За съжаление плановете ми със скумрията не се състояха,когато я размразих и започнах да я чистя се оказа тоолкова стара и вмирисана.. ,че направо я хвърлих. .Купих я от Фантастико,пакетирана на 6.06 със срок на гоност до някой си октомври.Бясна съм направо!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Доматен хляб |
| Пуснато на: Сря Юни 22, 2005 2:46 pm Заглавие на темата: Доматен хляб |
| |
|
Радвам се, че ти хареса!
Жалко за скумрията, аз също се "опарих" така с риба от магазин (Европа) , затова вече си взимам само от рибарския в квартала, където доста често зареждат.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа |
|
|
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети :: Не можете да добавяте снимки във форума
|
|