Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Мамалига (качамак)

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Рецептите на баба
Автор Съобщение
mono
Дегустатор

Готви от: 09 Юли 2004

Мамалига (качамак)
Пуснато на: Чет Юли 22, 2004 4:28 pm    Заглавие на темата: Мамалига (качамак)

Закуската, която синът ми никога не отказва!

Мамалига (Качамак)
Едро смляна царевица (не брашно!!!) има на български производители, но аз предпочитам на италпаста /най-чист е качамака/. За двама души е достатъчно една равна чаена чаша от качамака. Завирате около литър вода, през това време измивате качамака със студена вода докато стане златно жълт. Слагам 300-400 мл. от горещата вода върху качамака, после върху слаб огън без да спирам да бъркам...междувременно посолявам...бъркането продължава между 4-7 мин. като през това време доливам по малко от горещата вода, докато се получи желаната консистенция.

Баба ми правеше мамалигата /качамака/ много гъста. Като станеше готова я поднасяше с чиния домашно кисело мляко /и кисело мляко си правя от време на време, ако някой се интересува мога да споделя/.

Аз обаче правя мамалигата с консистенцията на пчелен мед и след като я разсипя в чиниите поръсвам обилно с натрошено сирене, червен пипер...може лют...зимно време със ситно нарязана пастърма и щипка сух босилек....пък ако има пресен..ужас..ужас...накрая заливам със силно сгорещено олио...

Много вкусно!
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Мамалига (качамак)
Пуснато на: Чет Юли 22, 2004 7:05 pm    Заглавие на темата: Мамалига (качамак)

Ох, с този качамак, ...отгледали са ме с него. Баба ми правеше наложен качамак, а пък майка ми правеше по-гъст, който като поизстине, става за топене Готино. Малко селско, но супер вкусно за мен и брат ми. А за топене правеше следното: в малко масло натрошаваше малко сирене, пържеше 1-2 мин, докато омекне, поръсваше с лют пипер и после не питай Смях Готино.
За брашното си прав - това, което продават в магазините, въобще не става. :? Трябва задължително качамак. Българският не е чак толкова лош, а най- добре домашно смляно по -едро брашно от дядо (нищо не може да се сравни с него Усмивка Готино)!
начало
рецепти
to4ica
Почетен член

Готви от: 30 Май 2004

Мамалига (качамак)
Пуснато на: Вто Юли 27, 2004 2:53 pm    Заглавие на темата: Мамалига (качамак)

Тази идея за качамак с пъстърма направо ме побърка Изненадан , това ще да е чудно! Въпрос - прясно мляко не слагате ли в качамака?
Моно, я кажи за киселото мляко, че само веднъж опитах да правя и нищо, ама съвсем нищо не стана...
начало
рецепти
рецепти
mono
Дегустатор

Готви от: 09 Юли 2004

Мамалига (качамак)
Пуснато на: Вто Юли 27, 2004 7:32 pm    Заглавие на темата: Мамалига (качамак)

не съм чувал за прясно мляко в качамака....я кажи как
начало
рецепти
to4ica
Почетен член

Готви от: 30 Май 2004

Мамалига (качамак)
Пуснато на: Вто Юли 27, 2004 10:22 pm    Заглавие на темата: Мамалига (качамак)

Ами слагам наполовина вода, наполовина прясно мляко. Става още по-диетично Смях Мислех, че е задължително, но сега ще опитам само с вода.
начало
рецепти
zorry
Дегустатор

Готви от: 08 Сеп 2004

Мамалига (качамак)
Пуснато на: Пет Сеп 10, 2004 2:36 pm    Заглавие на темата: Мамалига (качамак)

четох аз с интерес за качамаците....и си спомних навремето какво ми показа една румънка в Мароко...та значи за разлика от едросмляното тук тя ползваше много финно...навремето аз го правех с Царевин...продаваха го за децата. В кипящата подсолена вода слага брашно и бърка, консистенцията остава една идея по рядка защото като изстине се сгъстява. И реди като торта....ред каша, ред масло, ред сирене ( варианти пържен лук, колбас на жулиени и тн). Аз в къщи само със сирене правя и след една голяма "торта" са изпопадали под масата трупове...нещо като Макс И мориц от карикатурата:):0Усмивка
начало
рецепти
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Рецептите на баба
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks