Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Каренца с манатарки

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Ястия българска кухня
Автор Съобщение
Kriss
Дегустатор

Готви от: 23 Мар 2005

Каренца с манатарки
Пуснато на: Съб Юли 23, 2005 5:46 pm    Заглавие на темата: Каренца с манатарки

Взимате към половинка обезкостени и нарязани на сравнително тънко котлети (контрафиле). Начуквате ги съвсем лекичко и втривате сол и чер. пипер. В тиган загрявате добре малко (но достатъчно :-) ) олио и ги слагате да се пържат.

Месото е крехко и стават много бързо - по около 2 мин. от двете страни, Махате ги от тигана, а в него добавяте около 1/4 до 1/3 пакетче масло, както ви харесва.

Веднага след като се разтопи маслото добавяте 1 суп. лъжица брашно и бРъкате енергично докато съвсем се "смие" с маслото и останалото олио. Без да му позволявате да започне да се зачервява добавяте прибл. 500 гр. предварително нарязани и бланширани манатарки и около 1 чаша вода.

Бъркайте лекичко и добавете сол на вкус и съвсем малко черен пипер. След около 5 мин. добавете каретата, покрийте ги с гъбите, изключете котлона и похлупете за още 4-6 мин.
Готово за сервиране.

Това беше мързеливия и не особено кулинарно възвишения вариант.

Сега по-добрия.
Същото количество месо (само посолено и напиперено) се изпича на скара. До тук нищо сложно.
Взимате 2-3 големи пресни хлебни (бели) манатарки - сурови към 200-400 гр. Отделяте порестия "сюнгер" под гуглата и ги нарязвате на не много големи кубчета. Слагате в тиган 2-3 суп. лъжици зехтин и 1/3 пакетче масло. След като мазнината добре се загрее добавяте гъбите и ги изпържвате. Мазнината трябва да е силно загрята. Гъбите си пускат достатъчно вода, така че можете да ги оставите и 4-5 мин. под похлупак да се душат. С решетъчна лъжица махате гъбите, слагате 1 суп. лъжица брашно, разбурквате добре, ако е нужно добавяте малко вода и връщате гъбите. Разбърквате и душите още малко. Сервирате каренцата залети с получения сос и картофено пюре.

К'ва е разликата? Манатарката по принцип е много уханна гъба и съвсем малко количество е достъчно да придаде този специфичен и прекрасен аромат на манджата. Ако прекалите с количеството както в първия вариант, месото общо взето не се усеща. Но ние сме чревоугодници Съжалявам! , тази година майката природа ни е дарила достъчно, а пък и Ленин е казал: "Да има!"
Според мен няма смисъл и в двете да се добавят допълнителни подправки, освен черния пипер, защото може да се получи неприятно сбиване на аромати.
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
vivagd
Дегустатор

Готви от: 30 Апр 2005

Каренца с манатарки
Пуснато на: Съб Юли 23, 2005 7:52 pm    Заглавие на темата: Каренца с манатарки

Смях Благодаря за рецептата. Само, че я наруших малко, но пак се получи добре. Имах котлети печени на скара предварително наръсени с маги вълшебен вкус. Сложих малко олио в дълбок тиган и леко ги пръжнах да си пуснат от вкуса,п осле по рецептата. За съжаление ние нямаме манатарки и карах с печурки от пазара. Въпреки това стана добре, бирата е достатъчно студена, а часът е 20 и е време да си похапнем от вкусотията.
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Каренца с манатарки
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 11:35 am    Заглавие на темата: Каренца с манатарки

Аууууу! Искааааам! По много и от двете - гъбички и каренца!
Имам едно предложение: От мен мръФките, от Надето и Крис гъбите, а ще ги ядем цузамен барабар.
начало
рецепти
рецепти
Надя
Дегустатор

Готви от: 09 Май 2005

Каренца с манатарки
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 8:56 pm    Заглавие на темата: Каренца с манатарки

Няма проблеми, Алеко, ще има и за догодина, защото виж цяла неделя с какво съм се занимавала...,
докато Крис ходи чак до Панега, за да ти върне столчето. Намигване Въртя очички
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Каренца с манатарки
Пуснато на: Вто Юли 26, 2005 10:26 pm    Заглавие на темата: Каренца с манатарки

Шокиран Леле,уж вечерях..няма да се спи тая нощ.Айде мооля,включете ме и мен..аз ще донеса биричката..
начало
рецепти
Надя
Дегустатор

Каренца с манатарки
Пуснато на: Сря Юли 27, 2005 8:19 am    Заглавие на темата: Каренца с манатарки

Нямаш проблеми! Смях
начало
рецепти
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

Каренца с манатарки
Пуснато на: Сря Юли 27, 2005 5:24 pm    Заглавие на темата: Каренца с манатарки

И аз се самопоканвам, дори няма да ям от каретата Mr. Green
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Каренца с манатарки
Пуснато на: Сря Юли 27, 2005 5:43 pm    Заглавие на темата: Каренца с манатарки

Преди да се е обадил някой, си заплювам каретата на псевдовегетарианеца Мързеланко.
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Каренца с манатарки
Пуснато на: Сря Юли 27, 2005 7:38 pm    Заглавие на темата: Каренца с манатарки

От мен хлебчето, с което ще се топи в соса Намигване
начало
рецепти
рецепти
Kriss
Дегустатор

Каренца с манатарки
Пуснато на: Чет Юли 28, 2005 8:14 am    Заглавие на темата: Каренца с манатарки

Мъ ник'ви проблеми нямате. Само освен с продукти се въоръжете с кокали и смелост, че аз знам как ще се оправите с тия, но вие не знаете Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

рецепти
Надя
Дегустатор

Каренца с манатарки
Пуснато на: Чет Юли 28, 2005 9:07 am    Заглавие на темата: Каренца с манатарки

Крис пък иска да ви плаши... Mr. Green Ще ги вържем и приберем тук там. Обещавам!
Само с малкия Бираджия няма да можем да се справим. Смях
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Каренца с манатарки
Пуснато на: Чет Юли 28, 2005 10:44 am    Заглавие на темата: Каренца с манатарки

Много е лесно: един чувал 'Зрънчо' и кашонче солети го правят невидим за около 40 минути Mr. Green. А ако го гледа баба му, може и за по-дълго време Намигване
начало
рецепти
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Каренца с манатарки
Пуснато на: Чет Юли 28, 2005 4:21 pm    Заглавие на темата: Каренца с манатарки

Надя написа:
Само с малкия Бираджия няма да можем да се справим. Смях

Ако наистина ги вържете, ще може и Дани да доде. А малкия Бираджия го поемам аз. Ще му купя една 5-литрова бъчонка пиво и ще му го дам да си налива и разлива на воля. Mr. Green
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Пай с манатарки Тестени и хлебни изделия
Патладжанени рулца с бекон, манатарки и ароматни по... Салати, ордьоври, мезета и закуски
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Ястия българска кухня
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks