| Автор |
Съобщение |
ludetina Готвач

Готви от: 03 Юни 2004
Мъфини (Coffee cake muffin) |
|
|
|
Това са най-готините мъфини, които съм правила (сладки,защото има и солени)..е те не са повече от десетина вида, но тези са страхотни..
Когато за първи път си направих мъфини, бях доста скептична (очаквах, че ще са нещо като онези кексчета, които продаваха в училищните столове.... длетави и мазни, дъхащи на сода.. ), слава богу не бях права за тях..,който не ги е пробвал само може да съжалява.. Ето и рецептата:
Coffee cake muffin
Необходими продукти: (6 бр)
1 1/2 ч.ч.брашно
1п. бакпулвер(10 гр или ,ако предпочитате 2 ч.л.)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. меко масло(50-60 гр.)
3/4ч.ч. мляко
1 голямо яйце
1 п. ванилия(1/2 от от течната)
Поливка:
1/3 ч.ч. кафява захар
1/3 ч.ч. нарязани орехи
1 с.л.брашно
1-2 с.л. масло (меко)
1 ч.л. канела
Смесете брашното,бакпулвера и солта.Отделно разбийте захарта с маслото на пяна.Прибавете млякото ,яйцето и ванилията.Прибавете към сухата смес като се стараете да не разбърквате много (10-15 пъти са достатъчни, иначе мъфините няма да стант пухкави..).
За топинга:смесете всички съставки и бъркайте докато се получат трохи.
В намаслени и посипани с брашно форми изсипете половината от сместа посипете с половината топинг после останалата смес и накрая отново топинг.
Печете в перварително загрята фурна(190 гр.) за окло 20 мин.
Приятен апетит!!
Оригинала не беше с обикновени орехи ,а с pecan(аз ги знам като американски орехи)
поради тяхната липса ги направих с обикновени..
П.С.Понеже не се сетих за нещо по подходящо от "Мъфини за кафе" като превод..,а такова заглавие незнам защо не ме изкефи ..ако имате по точен превод кажете,ако сте против английското име на рецептата пак кажете ,ще го сменя..
________________________________________ Съдържание на форума "Рецепти за супи"
|
|
| начало |
|
 |
|
|
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
|
|
|
| Извинявай, но откъде купуваш кафява захар? Има една на горнооряховските заводи, но е на бучки. Продава се и в Метро, но е смес между захар и някакви буклуци, та мисълта ми е, има ли обикновена, нерафинирана кафява захар на пазара?
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

|
|
|
Българска нерафинирана захар не ми е изветно да има за съжаление..
Тази ,за която говориш, е направна от рафинирана захар с добавка тръстиков сироп или нещо такова ..Аз си купувам една, която е доста скъпа,но затова пък я използвам мноого рядко само при по специални случаии..Унгарска е и я продават в големите супермаркети и магазини за диетични храни-"Манна" мисля и беше името..(точно вчера я свърших и изхвърлих опаковката).Няма проблем принципно да се сложи и нормална захар просто аромата няма да е същия..
|
|
| начало |
|
 |
|
|
MR.LAZY Site Admin

|
|
|
| Предполам, че ако се сложи българска на бучки, ще бъде по-евтино и автентично. Иначе и аз имах предвид за унгарската...
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

|
|
|
Абсолютно си прав!И на мен ми хрумна днес докато пазарувах..купих си от тази на кубчетат(българската),аромата не е като на Унгарската,но пак станаха много хубави мъфини!
Добър заместител е..да.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
|
|
|
| Какви форми използваш за мъфините? Има едни, които приличат на тава с дупки, грубо казано, но съм ги виждала само по каталозите. Вкъщи имам едни стари формички за кексчета от едно време, те стават ли? И още нещо, имаш ли рецепта за солени мъфини?
|
|
| начало |
|
 |
|
|
ludetina Готвач

|
|
|
Принципно формите са такива кавито описваш
Аз лично нямам макaр, че ми се иска и ползвам тези
които са всъщност формички за "Бриош" и стават, което ще рече, че и в формите за крем карамел ще стане;).
Правила съм солени мъфини, за сега тези са ми най-любими.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
| начало |
|
 |
Veshtica Дегустатор

Готви от: 12 Окт 2004
|
|
|
Много обичам мъфини, ще пробвам тази рецепта веднага! Мойте любими са с овесени ядки, орехи и банан. А в САЩ продават и едни страхотни мъфини с "зукини" - тъмнозелените тиквички!
________________________________________ Без ПАНИКА!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
ludetina Готвач

|
| начало |
|
 |
Veshtica Дегустатор

|
|
|
А рецептата ми за овесените мъфини не я помня на изуст затова трябва да изровя от папката.... :? а тя е пакетирана и на склад ...но обещавам!
Зукини мъфините (с тиквички) са сладки,и много вкусни, но до сега не съм пробвала да ги правя в къщи и нямам рецепта.
|
|
| начало |
|
 |
MR.LAZY Site Admin

|
|
|
| Цитат: | | Зукини мъфините (с тиквички) са сладки,и много вкусни, но до сега не съм пробвала да ги правя в къщи и нямам рецепта. |
Ето една рецепта на десерт с тиквички. Предполагам че мъфините със зукини са нещо подобно, макар и с различна форма.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Veshtica Дегустатор

|
|
|
MMMM! Ще пробвам сладкиша скоро, но смятам да добавя и орехи (в зукини мъфините се слагат!)! Благодаря за рецептата!
Трябва да слжите едно облизващо се човече в "Emoticons", няма начин просто е необходимо за такъв форум!
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
Днес закусихме с тях.
Тестото ми стана малко по-редичко и мъфините леко се разтекоха. Следващия път ще сложа повече брашно.
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

|
|
|
Да,вижда се ,че е било малко по -течно (макар да изглеждат много апетитно) ..дано това да не е развалило впечатлението от любимите ми сладки мъфини..
|
|
| начало |
|
 |
|
|
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
На мен лично ми харесаха - бяха пухкави и много леки. И не станаха накъртващо сладки (както ги харесват някои у дома - да си мажат допълнително сладко или мед). А като престоят малко, стават още по-хубави.
Определено, ще ги правя пак!
Още веднъж, благодаря!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|