| Автор |
Съобщение |
mono Дегустатор
Готви от: 09 Юли 2004
Кисело мляко на баба |
|
|
|
Киселото мляко на баба ми е недостижимо по причина, че беше приготвяно от натурално овче мляко без никакви добавки в него...прясното мляко което се предлага в момента е със съмнително съдържание пък и много рядко може да се намери овче...но въпреки това става многократно по-добро от киселото мляко на данон например
рецептата:
прясно мляко, кипва се, можете да продължите веднага, но имайте предвид, че колкото по-гъсто искате да стане киселото ви мляко толкова по-продължително трябва да варите...оставате да се охлади до температура колкото да можете да издържите топлината му с пръст...прибавяте на компотен буркан по 3-4 супени лъжици кисело мляко...разбърквате добре и затваряте буркана...оставате го да изстине бавно...може да го постигнете като го поставите в хладилна чанта или завиете бурканите с одеало например...
това е ....баба ми правеше и сирене ама имам много бегъл спомен за това
има вероятност да не стане киселото мляко ако го заквасвате при прекалено висока температура...тогава бактериите умират...ако е пък много студено...бактериите не можат да се размножават...можете да заквасите млякото с киселото което сте направили вчера или онзи ден, но можете да повтаряте процедурата не повече от 3-4 пъти....след това трябва да си купите от магазина кофичка за да обновите популацията и да започнете цикъла отново
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
to4ica Почетен член

Готви от: 30 Май 2004
Кисело мляко на баба |
|
|
|
| Разбрах си грешката вече, благодарение на теб. Бяха ми казали на литър мляко 1с.л.кисело мляко и то въобще не се закваси. Само дано уцеля температурата, че май това е тънката работа
|
|
| начало |
|
 |
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
Кисело мляко на баба |
|
|
|
| Сирене в мляко си е класически катък. Колкото до правенето на кисело мляко най-добре се получава в тенджери тип Цептер - тези с дебелите дъна
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
Малинка Дегустатор
Готви от: 30 Мар 2007
Кисело мляко на баба |
| Пуснато на: Съб Мар 31, 2007 10:31 am Заглавие на темата: Кисело мляко |
| |
|
| Майка ми го държи на топло в лекичко затоплена и изключена фурна, като я проверява да не изстине (ако изстине, пак леекичко я подгрява). Само киселото мляко "Елена" успява да й даде закваска.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|