Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Фокача /Rosemary and Rock Salt Focacсia

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Тестени и хлебни изделия
Автор Съобщение
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Пуснато на: Пет Юли 29, 2005 10:59 am    Заглавие на темата: Фокача /Rosemary and Rock Salt Focacсia

Това е първото нещо, което правя по рецепта от новите книги (в случая е Vegetarian)

Фокача е ароматен селски хляб и чудесно се съчетава с по-прости ястия. Може да се нареже на тънки филийки и да се яде с масло и чай.
Чесънът изобщо не се натрапва в готовия хляб.

1 ч.ч. = 240 мл
  • 2 ч.ч. бяло брашно (сложих 4)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 пак (1/4 унция) бърза суха мая (при мен е 1/3 кубче - около 13 гр. прясна БГ мая)
  • 4 скилидки чесън (нарязан наситно)
  • игличките на две стръкчета пресен розмарин, ситно нарязани (2 равни ч.л. сушен риган)
  • 10 черни маслини, почистени от костилките и едро нарязани (при мен са 16)
  • 1 с.л. зехтин

За поръсване:
  • 6 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. едра сол
  • игличките на 1 стръкче пресен розмарин

1. В голяма купа се смесват сухите съставки, (като брашното се пресява!!!!), в средата се прави кладенче и в него се сипват зехтина (1 с.л.) и 2/3 ч.ч. хладка вода. Замесва се меко тесто.
    Тестото се прехвърля върху набрашнен плот и се меси 10-15 мин. След това се слага в намаслена купа и се покрива с намаслено фолио или чиста (ненамаслена Mr. Green) кърпа. Държи се на топло около 45 мин (около час и малко).
    (Притеснявах се, че чесънът няма да позволи на маята да расте, затова смесих маята с 1 ч.ч. брашно и 1 ч.ч. хладка вода. След като шупна, добавих останалите продукти)

2. След като втаса, тестото се размесва, разточва се на овална кора, дебела около 1,5 см. Кората се слага в намаслена тава и отново се покрива с фолиото или кърпата (за около 20 мин).

3. През това време се загрява фурната до 200 С/400 F .

4. Втасалата питка се намазва с 4 с.л. зехтин (сложих само 1 с.л., за да не се пържи хлябът, а да се пече), поръсва се със сол и с върховете на пръстите се правят дупчици. В дупчиците се слагат игличките розмарин (наръсих риган по цялата повърхност на хляба).

5. Фокачата се пече 25 мин или докато стане златиста. Намазва се с 2 с.л. зехтин (поръсих с малко студена вода, за да зпазя красивата солена коричка, а з да омекне, покрих с кърпа)

Готовият хляб издава кух звук при почукване (ако някой знае как става номерът с почукването, без човек да се изгори, да ми каже Twisted Evil).
Изстудява се върху решетка.

Може да се направи доматена фокача: вместо чесън и маслини, се слагат 1 с.л. дом. пюре и 1,5 ч.ч. сушени домати, изцедени от зехтина. Добавя се и още брашно.

Забележка, ако е необходимо, се добавя още вода или брашно.
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
Kriss
Дегустатор

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Пет Юли 29, 2005 2:42 pm    Заглавие на темата: Фокача /Rosemary and Rock Salt Focacсia

Ох мамаааа, пак се покапаф Смях
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Пет Юли 29, 2005 2:49 pm    Заглавие на темата: Фокача /Rosemary and Rock Salt Focacсia

Kriss написа:
Ох мамаааа, пак се покапаф Смях

Май трябва да се събираме по-често, за да не си докара някой от нас язва заради обилното слюноотделяне...
Крис, на жена ти рецептите никога не ги чета на гладно, и пак ми прилошава Готино
начало
рецепти
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Пет Юли 29, 2005 3:30 pm    Заглавие на темата: Фокача /Rosemary and Rock Salt Focacсia

Напоследък пък на мен ми се случва все на гладно да ви чета вкуснотиите. Вече не язва, ами не знам какво си докарах от слюноотделяне. точа лиги точа лиги точа лиги
начало
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

Пуснато на: Пет Юли 29, 2005 4:42 pm    Заглавие на темата: Фокача /Rosemary and Rock Salt Focacсia

Алеко написа:
Вече не язва, ами не знам какво си докарах от слюноотделяне. точа лиги точа лиги точа лиги
Висока влажност Смях Смях Смях
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Пет Юли 29, 2005 5:08 pm    Заглавие на темата: Фокача /Rosemary and Rock Salt Focacсia

К'о стана с бирата?
начало
рецепти
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Пуснато на: Пон Авг 01, 2005 10:59 am    Заглавие на темата: Фокача /Rosemary and Rock Salt Focacсia

Усмивка Уф,тъкмо се зарекох да заобикалям хлебните изделия цяла седмица... Много ядосан Явно ще се наложи да си наруша обещанието.Пък и много добре ще се върже с предвиденото вечерно меню..Готино
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Пуснато на: Пон Авг 01, 2005 10:54 pm    Заглавие на темата: Фокача /Rosemary and Rock Salt Focacсia

Тази фокача има един голям недостатък..свършва прекалвно бързо.. Много ядосан Подразва ти апетита с вълшебни средиземноморски аромати..и докато се усетиш няма и помен от нея.. Тъжен (аз разчитах ,че 2-ма от гладниците ще откажат да я консумират,но подмамени от уханията ометоха доволно голямо количество от нея Много ядосан)

Да докладва- за 3/4 ч.ч. вода отиде около 2 1/2 ч.ч. брашно.Аз поръсих също с риган,защото има членове на семейството ,които недолюбват розмарина.Следващия път обаче ,ще направя 2 питки-едната с розмарин,другата с риган или босилек. Mr. Green

Мерси,Бисквитке,за чудесния хляб! цветя Много ни хареса,ще го правя пак!
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Вто Авг 02, 2005 11:04 am    Заглавие на темата: Фокача /Rosemary and Rock Salt Focacсia

Много се радвам, че ви хареса (направих двойна доза, защото подозирах, че и на нас много ще ни се услади) Готино.

При мен съотношението брашно:вода точно отговаря на това в рецептата, защото и в този хляб сложих от любимите ми трици и зародиш.
начало
рецепти
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Тестени и хлебни изделия
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Не можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks