Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Много вкусен жълт зелен фасул

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Ястия българска кухня
Автор Съобщение
gotin
Готвач

Готви от: 04 Яну 2005

Пуснато на: Нед Юли 31, 2005 6:34 pm    Заглавие на темата: Много вкусен жълт зелен фасул

ЗЕЛЕН ФАСУЛ ЯХНИЯ
======================

Продукти:
1 кг. зелен фасул, от онзи, широкия, жълтия (pls, кажете как се казва, че да не се излагам повече...),
4 с.л. олио,
1 голяма глава лук,
1 пълна ч.л. червен пипер,
4-5 скилидки чесън,
2 средни домата,
1/4 вр. магданоз,
1 с.л. брашно,
150 гр. сирене,
2 яйца или 2 жълтъка.

Приготвяне:
Най-напред се подготвят продуктите, за да ни е по-лесно и бързо готвенето.
Зеленият фасул се измива и почиства от крайщата с ножче.
Аз от много дълго време съм възприел да чупя на ръка зелен фасул и гъби, така че, начупваме зеления фасул Усмивка Усмивка...
Почистваме и нарязваме на ситно главата лук.
Бланшираме и обелваме доматите и ги нарязваме на ситни кубчета или ги настъргваме.
Яйцата (по-добре жълтъците...) се разбиват с брашното.
Сиренето се намачква с вилица колкото да се разтроши и се добавя към яйцата.
Чесънът се смачква с пресичка за чесън.
В тенджерата, в която ще се готви се изсипва олиото и се загрява.
Добавя се нарязаният на ситно лук и се посолява с 1/2 ч.л. сол.
Пържи се докато стане златист.
Сваля се за малко от огъня и се слага лъжичката червен пипер, разбърква се изсипват се доматите, разбъркват се и се долива 1/2 ч.чаша вода.
Добавя се и почистеният зелен фасул, обърква се, добавя се още вода, така че почти да стигне нивото на зеления фасул и се оставя да заври.
Огънят се намалява и се оставя да къкри на слаб огън до пълното му сваряване.
5 минути преди да се свали от огъня се застройва с приготвената застройка като се сипва на няколко пъти по малко сок от яхнията (може заедно с парченца зелен фасул), разбърква се, за да се темперира и се връща обратно в тенджерата, като се бърка внимателно, но енергично, за да не се пресече яйцето (ако ползвате само жълтък опасността е по-малка).
Добавя се чесънът и ситнонарязаният магданоз, разбърква се няколко пъти за авторитет и се сваля от огъня.
Оставя се да изстине напълно.
Яхнията се поднася студена като преди поднасянето се поръсва със ситнонарязан магданоз.
Забележка: Трябва да се внимава за употребената сол при готвенето, за да не се пресоли след добавяне на застройката с доста голямо количество сирене.

Яхнията е силно доказателство, че и вегетарианците могат да бъдат (и твърде често са) чревоугодници Усмивка Усмивка Усмивка ...
Алеко за всеки случай да се презастрахова с пилешка пържола алангле и 2 татарски нервозни кюфтета. Усмивка
Казвам го с най-подлото намерение като опита от яхнията да погледне с едва скрито презрение към храната от мускули на убити животни... Mr. Green
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
Поли
Дегустатор

Готви от: 03 Юни 2005

Пуснато на: Нед Юли 31, 2005 7:30 pm    Заглавие на темата: Много вкусен жълт зелен фасул

Браво Gotin!
Чудесен избор. Обожавам зелен фасул и твоето предложение определено ме заинтрегува. Затова обещавам да се развихря в кухнята и сътворя това блюдо, за себе си и душевен комфорт. Разбира се, къде без чаша бира! Нaздрaвe
gotin
Готвач

Пуснато на: Пон Авг 01, 2005 1:53 am    Заглавие на темата: Много вкусен жълт зелен фасул

Поли написа:
Браво Gotin!
Чудесен избор. Обожавам зелен фасул и твоето предложение определено ме заинтрегува. Затова обещавам да се развихря в кухнята и сътворя това блюдо, за себе си и душевен комфорт. Разбира се, къде без чаша бира! Нaздрaвe

Усмивка Усмивка Усмивка Каменица...
Защото и жените вече знаят защо Усмивка.
Между другото, спокойно можеш да оставиш яденето доста редичко, защото след изстиване се сгъстява достатъчно.
Може да се добави и малко лютичко - или малко лютив червен пипер, или пресна люта чушчица, нарязана на ситно.
Аз ям доста лютичко, затова в моите рецепти винаги присъства такъв елемент, но с уговорката да се ползва само от тези, на които им е приятно.
начало
рецепти
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Пуснато на: Пон Авг 01, 2005 10:25 am    Заглавие на темата: Много вкусен жълт зелен фасул

Gotin, а защо точно жълт фасул?
Съжалявам! С какво се различава от останалите? (освен по цвета, разбира се)
Моля да простите моето невежество, но зеленият фасул не е от най-любимите ми зеленчуци; не знам защо, купувам само от този, който е като тръбички (за съжаление го има само замразен, пресен не съм го виждала)...
начало
рецепти
gotin
Готвач

Пуснато на: Пон Авг 01, 2005 12:45 pm    Заглавие на темата: Много вкусен жълт зелен фасул

biskvitka написа:
Gotin, а защо точно жълт фасул?
Съжалявам! С какво се различава от останалите? (освен по цвета, разбира се)
Моля да простите моето невежество, но зеленият фасул не е от най-любимите ми зеленчуци; не знам защо, купувам само от този, който е като тръбички (за съжаление го има само замразен, пресен не съм го виждала)...

Усмивка Различните сортове зелен фасул много се отличават като качество и вкус.
Разбира се, колкото е по-млад зеленият фасул, толкова е по-вкусен, започне ли зърното вътре в шушулката да узрява и наедрява, шушулката започва да се втвърдява и става почти негодна за ядене (от хора:)).
Много често този процес е съпроводен с образуване на т.н. лико - твърда нишко по една от страните на боба, което е адски досадно и може да компрометира цялото ти готвене.
Затова от практика (проби и грешки) са се установили няколко подходящи и безпроблемни сортове зелен фасул, от които жълтия, широк и плосък е на първо място, след това е един зелен, пак широк и плосък и най-накрая е този, който описваш - кръглия, който доста често е с лико, уви...
Жълтият като се готви става мазен като масло, увира чудесно и не се чувстват никакви твърди елементи в него.
Но ароматът на широкия зелен пък е най-приятен.
Тези неща определено имат значение, защото от опит зная, че една лошо сготвена манджа може да убие за дълго време или завинаги желанието да я вкусиш отново, какъвто случай е некадърно сготвено ядене домати с ориз.
Това ядене си е един вегетариански деликатес, който е компрометиран от лошо готвене в столове и студентски и средношколски бригади.
Има още доста такива незаслужено компрометирани яденета...
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Пон Авг 01, 2005 1:29 pm    Заглавие на темата: Re: Много вкусен жълт зелен фасул

gotin написа:
Алеко за всеки случай да се презастрахова с пилешка пържола алангле и 2 татарски нервозни кюфтета. Усмивка
Казвам го с най-подлото намерение като опита от яхнията да погледне с едва скрито презрение към храната от мускули на убити животни... Mr. Green

Те това със сигурност нивга няма да се случи. Прекалено много обичам умъртвени насилствено мускули. Mr. Green
начало
рецепти
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Пуснато на: Пон Авг 01, 2005 10:56 pm    Заглавие на темата: Много вкусен жълт зелен фасул

Аз,лично обичам пръчковидния.Този, с който ме снабдяват е страшно крехък,без никакви жили.Всъщност обичам е много силно казано,освен на гювеч,рядко ми се услажда.Жълтия,ми е леко блудкав,а обикновния плосък зелен фасул,е прекалено "опърничав" за ядене.
Това за чупенето,и баща ми така чупи гъбите за кашата.. Усмивка много хубава става.. Плезене
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Вто Авг 02, 2005 11:28 am    Заглавие на темата: Много вкусен жълт зелен фасул

Най-любимият ми зелен фасул е онзи съвсем тънкият, не знам как му се казва сорта, ама е много фин и крехък. Франсетата му викат "Haricot verts" или нещо такова.
начало
рецепти
princeska
Дегустатор

Готви от: 25 Авг 2008

Пуснато на: Пон Авг 25, 2008 4:39 pm    Заглавие на темата: Много вкусен жълт, зелен фасул

Изненадан Днес за обяд направих този фасул, страхотен е, направо не вярвам, че съм можела да сготвя зелен фасул, така вкусно и то благодарение на тази страхотна рецепта, която открих тук снощи! Супер е! Много благодаря за рецептата. Готино Намигване Усмивка
начало
рецепти
рецепти
миш маш
Готвач

Готви от: 19 Юни 2007

Пуснато на: Пон Авг 25, 2008 5:56 pm    Заглавие на темата: Много вкусен жълт зелен фасул

Сега я виждам тази рецепта и имам едно лично възражение по нея. Защо доматите се слагат в началото , а не в края на готвенето за да могат да си запазят аромата и вкуса. В нашата кухня само когато се налага употребата на доматено пюре , тогава то се слага в запръжката, като това не изключва и добавката на домати в края. Въртя очички
начало
рецепти
gotin
Готвач

Пуснато на: Вто Авг 26, 2008 12:44 am    Заглавие на темата: Много вкусен жълт зелен фасул

миш маш написа:
Сега я виждам тази рецепта и имам едно лично възражение по нея. Защо доматите се слагат в началото , а не в края на готвенето за да могат да си запазят аромата и вкуса. В нашата кухня само когато се налага употребата на доматено пюре , тогава то се слага в запръжката, като това не изключва и добавката на домати в края. Въртя очички

Ами просто опитай да го сготвиш по този начин...
Традицията казва да се слагат доматите в края на готвенето.
От опит мога да ти кажа, че киселината помага на месото да стане по-крехко при обработка, примерно.
Когато правя постна картофена яхния, картофите врат още в началото в доматена среда и , представи си, не само увират добре, но остават целички.
Правил съм експерименти и досега нямам спомен сложените в началото домати да са попречили на някаква манджа да уври правилно.
Просто аз ненавиждам догмата "То така се прави..." и винаги проверявам дали не може да се разбие "кулинарната градска легенда".
И в повечето случаи може.
Противно на твърденията, доматите не стягат нито зелето, нито зеления фасул когато се сложат в началото, нито пък изискват по-дълго варене.
Киселината на доматите в началото просто леко стяга структурата и на зелето, и на зеления фасул и при последващото варене не му позволява да се разкашка, особено при разбъркване.
Потърси една моя класическа рецепта за варене на зелен фасул, в която обяснявам как не се бърка, а само леко се потупва отгоре, за да се обмени сокът.
Когато едно ядене ври, особено на среден огън, мазнината не остава във вид на емулсия, а се стреми да изплува, което за нея е естествено.
Затова на дъното остава само течност, а мазнината остава отгоре.
По тази причина, примерно, зелето загаря ако не го бъркаш често, а ако пък го бъркаш много често има опасност да се разкашка, затова аз слагам настърганите домати отгоре, върху зелето, на купчинка и стичащата се вода от капака като душ ги облива и така постепенно навлизат в зелето. А когато се наложи да се разбърка зелето, то се прави внимателно, като се плъзга лъжицата (дървена за предпочитане) по страната на тенджерата и чак като стигнеш даното започваш да обръщаш. Така съчетанието на доматената киселина и внимателното разбъркване прави от зелето деликатес, а не просташко ястие. Усмивка

Проверих и видях, че не съм постнал идеята за готвене на зелен фасул и зеле, затова сега поправям тази си грешка... Усмивка
начало
рецепти
princeska
Дегустатор

Пуснато на: Вто Авг 26, 2008 6:16 pm    Заглавие на темата: много вкусен жълт, зелен фасул

Аз също си мислех, че доматите пречели да се свари по-бързо яденето, но в случая даже (може да е и от жълтия фасул, не знам) ястието се свари по-бързо от обикновено! И друго, не че е кой знай какво да приготвиш зелен фасул, работата е там, че вкъщи никой не го обича и това не ме е карало да се замислям за по-различен начин на приготвяне, но сега гледната точка е променена Усмивка Усмивка Усмивка
начало
рецепти
рецепти
gotin
Готвач

Пуснато на: Вто Авг 26, 2008 7:49 pm    Заглавие на темата: Re: много вкусен жълт, зелен фасул

princeska написа:
Аз също си мислех, че доматите пречели да се свари по-бързо яденето, но в случая даже (може да е и от жълтия фасул, не знам) ястието се свари по-бързо от обикновено! И друго, не че е кой знай какво да приготвиш зелен фасул, работата е там, че вкъщи никой не го обича и това не ме е карало да се замислям за по-различен начин на приготвяне, но сега гледната точка е променена Усмивка Усмивка Усмивка

Браво!
Така трябва.
Следващото ти постижение трябва да бъде да убедиш ядачите в къщи, че и домати с ориз е направо деликатесно ядене, а не повод за мръщене... Усмивка
Ще проверя, и ако не съм пуснал тази рецепта - обещавам!
начало
рецепти
princeska
Дегустатор

Пуснато на: Вто Авг 26, 2008 9:22 pm    Заглавие на темата: Много вкусен жълт зелен фасул

С ориза сме на същото положение като с фасула Усмивка Усмивка Усмивка Ориз се яде само пълнен в чушки и със зеленчуци, така че това с доматите ще ми е интересно.
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Gotin начин за готвене на зелен фасул Полезни съвети
Салата от зелен фасул с булгур Салати, ордьоври, мезета и закуски
Хартиени пликове за съхранение на зеленчуци Полезни съвети
Зеленчуков пай Международна кухня
Кюфтетата да не поемат много масло при пържене ??? Провалите в моята кухня
За много ядосани - Водка - Мартини Алкохолни напитки и коктейли
Студено телешко с жълт (яйчен) сос Международна кухня
Пържен зелен боб Фюжън кухня
Трайно съхраняване на салата от пресни зеленчуци Полезни съвети
Гъбки с бекон и зеленчуци Фюжън кухня
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Ястия българска кухня
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks