Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Christmas gamesChristmas games  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Чушки с доматен сос

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Ястия българска кухня
Автор Съобщение
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Чушки с доматен сос
Пуснато на: Пон Авг 01, 2005 11:13 pm    Заглавие на темата: Чушки с доматен сос

Това е сред любимите летни ястия на семейството ми. Като магнит е като кажа "чушки с доматен сос" и всички са точно навреме на сборния пункт за вечеря. Готино Към тази вкусотия имам и особенна слабост, защото е сред първите неща, които се научих да готвя като малка.. Усмивка Няма нищо сложно в приготвянето, а същевременно е то-о-олкова вкусно .Ето рецептата, в чието тайнство съм посветена, нека количеството не ви стряска, ние сме големи гладници :

Чушки с доматен сос

Необходими продукти: (5-6 порции)

1.5 кг чушки
2 -2.5 кг домати
олио за пържене
1 глава чесън
сол
1/2 връзка магданоз
щипка захар (евентуално)

Начин на приготвяне:
Изпичаме чушките и ги поставяме в тенджера да се задушат. Обелваме ги, отстраняваме част от дръжките, ако са прекалено дълги. Цепваме ги по дължина един или два пъти, както са си на коренчето, посоляваме. Загряваме мазнината, изпържваме за кратко чушките, колкото лееко да се позлатят, отцеждаме от мазнината и редим в платото за сервиране. Внимавайте, защото солта загаря, а и чушките поемат малко или много мазнина.

Хубаво е доматите да са добре узрели, за да се обелят по лесно, да са месести и сладки, за да се получи хубав плътен сос. Ако имате от машинките за мелене на домати ще е идеално Готино, ако не или не ви се занимава Arrow, белим домата и пасираме. В подходящ съд сипваме 1-2 лъжици мазнина, добавяме доматения сок и оставяме на тих огън да се сгъсти. Подправяме със сол, като внимаваме, чушките все пак ще са леко соленички, евентуално захар, ако доамтът е бил по недозрял. В още топлия сос добавяме смачкания чесън. Заливаме чушките и поръсваме с нарязания магданоз. Вкусно е и топло и студено.

Приятен апетит!

П.С.Тази рецепта е сред редките случаи, когато не използвам любимия си босилек за доматен сос. Опитвала съм, хубаво се получава, но това не е вкусът от детството ми, затова предпочитам само с магданоз. Който не харесва острия вкус на чесъна, може да го намали или запържи в мазнината преди да изсипе доматите, тогава + босилека и малко зехтин става съвсем средиземноморско ястие. Опитвала съм, но някък не е същото, преполагам защото съм емоционално обвързана с този - "оригиналния" начин на приготвяне. Усмивка
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Чушки с доматен сос
Пуснато на: Вто Авг 02, 2005 10:34 am    Заглавие на темата: Чушки с доматен сос

Хмммм.... Една мечта, едно дихание, както е казал поетът!
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Гарнитура от чушки и домати по марокански Международна кухня
Люти чушки с бекон Салати, ордьоври, мезета и закуски
Основен доматен сос Сосове и дипове
Супа от чушки с естрагон Коментари и въпроси по рецепти от списания
Пълнени панирани люти чушки Салати, ордьоври, мезета и закуски
Пролетни шишчета с гарнитура пълнени чушки Фюжън кухня
"Експресни" пълнени чушки Фюжън кухня
Свински бъбречета в доматен сос Ястия българска кухня
Доматен лед с босилек Алкохолни напитки и коктейли
Царевична пита с чушки Тестени и хлебни изделия
Чушки по ловджийски Салати, ордьоври, мезета и закуски
Крем супа от гъби с маслини и чушки (брой 3) Коментари и въпроси по рецепти от списания
Царевична супа с печени чушки Супи и чорби
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Ястия българска кухня
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks