Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Мъфини с мак и лимон

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Десерти и сладкиши
Автор Съобщение
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Мъфини с мак и лимон
Пуснато на: Чет Сеп 22, 2005 11:07 am    Заглавие на темата: Мъфини с мак и лимон

Не обичам лимони, от миризмата им ми прилошава, а киселото никога не е било на почит у дома. Въпреки това, този сладкиш толкова много ми хареса, че за една седмица го правя вече за втори път.

2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. фина сол
1/2 ч.ч. (110 г) масло (взех 1/3 олио и допълних до половината с кефир)
2/3 ч.ч. +1 с.л. бяла захар
2 големи яйца със стайна температура
4 големи с.л. маково семе (ако сложите 1/2 ч.ч., няма да сбъркате)
1/2 ч.ч. прясно мляко (и то със стайна температура)
сокът и кората на един лимон

Приготвяне:
Фурната се включва да се загрява до 375F/180C (при тази температура обаче мъфините стават сухи, затова ги пека на 200С).
Формите за мъфини се намазват с масло.

Пресява се брашното с бакпулвера и солта.

В друга купа се разбиват маслото с 1/2 ч.ч. захар. Добавя се едното яйце, като го поеме сместа, се прибавя и другото. В сместа се сипва маковото семе, както и настъргата кора на 1/2 лимон (другата половина се оставя за глазурата).

В маслената смес при леко разбъркване с тел или вилица се сипва 1/3 част от брашното, после 1/2 мляко, 1/3 брашно, млако, 1/3 брашно. Не се престаравайте с бъркането, дори да не е гладко тестото, няма страшно.

Тестото се изсипва в 12 големи формички за мъфини.

Мъфините се пекат до златисто оцветяване.

През това време се прави глазура: смесват се остатъкът от захарта, кората от другата 1/2 лимон и лимоновият сок. Сместа се вари на среден огън и се отстранява малко преди да заври.

Готовите мъфини горещи се набождат с тъпата част на дървено шишче (за да е по-голяма дупката) до дъното на формичката и се заливат с топла глазура.

След около 5 минути се изваждат от формите и се поднасят с ароматен чай.

Вариант: днес направих сладкиш от това тесто в голяма правоъгълна тава (25х34 см). Така сладкишът стана плосък, силно напоен и не се изгуби и капка от чудесната глазура Намигване . Така ми хареса още повече и смятам да продължа да го правя по този начин.

P.S. Благодаря на Лудетина за хубавия мак!

Последната промяна е направена от biskvitka на Чет Ное 03, 2005 7:05 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Мъфини с мак и лимон
Пуснато на: Чет Сеп 22, 2005 11:17 am    Заглавие на темата: Мъфини с мак и лимон

Всяка рецепта за сладкиши на нашия любим Coockie Monster ме води до окапване! Единствената забележка: Пия чай само, когато съм болен. Може ли и с кафе?
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Мъфини с мак и лимон
Пуснато на: Чет Сеп 22, 2005 11:19 am    Заглавие на темата: Мъфини с мак и лимон

точа лиги точа лиги Девойко,снощи до 1 часа съм пекла сладки,които даже не опитах.. Тъжен Сега и ти идваш тук и ми развяваш разни мъфини пред очите. Twisted Evil
Малко е странна обработката на продуктите (имам предвид смесването им) ,между другото..от това те не страдат..остават си пухкави ,така ли?
Аз пък обожавам лимони ,а за маково сем да не говорим.. Mr. Green Сигурна съм ,че мноого ще ми допадне произведението ти,но да оставим възхвалите за после. Намигване
начало
рецепти
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Мъфини с мак и лимон
Пуснато на: Чет Сеп 22, 2005 11:33 am    Заглавие на темата: Мъфини с мак и лимон

Алеко написа:
...Пия чай само, когато съм болен. Може ли и с кафе?

Може, но явно не си пил качествено приготвен чай по бисквитски.
За съжаление, напоследък нямам много време, а не обичам да претупвам ритуала, затова и аз пия предимно кафе Много тъжен .

ludetina написа:
точа лиги точа лиги Девойко,снощи до 1 часа съм пекла сладки,които даже не опитах.. Тъжен Сега и ти идваш тук и ми развяваш разни мъфини пред очите. Twisted Evil

Жалко за сладките Много тъжен . Пък и не са ти пред очите (засега Mr. Green ). Ще снимам, ако успея да приготвя обяда, преди да са се прибрали двамата момци - любители на лимони Twisted Evil

ludetina написа:
Малко е странна обработката на продуктите (имам предвид смесването им) ,между другото..от това те не страдат..остават си пухкави ,така ли?
...

Така са казали шефовете от Foodnetwork, пък аз първите 1-2 пъти стриктно следвам рецептите Съжалявам!

Ох, имам още десетина набелязани рецепти за lemon - poppy seed мъфини, тази е само втората изпълнена Тъжен
начало
рецепти
vili
Дегустатор

Готви от: 08 Фев 2006

Мъфини с мак и лимон
Пуснато на: Чет Фев 09, 2006 8:52 pm    Заглавие на темата: Мъфини с мак и лимон

Мъфините са просто невероятни!!!!!Изчетох няколко теми за тях и страшно се запалих.Днес си купих формички и съм страшно доволна Намигване Първите,които направих ,бяха тези с мак и лимон и станаха страшно вкусни Смях Смятам,че като за първи път,станаха сполучливи и на външен вид Намигване Препоръчвам ги на всички,които не са ги опитали все още Смях
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Мъфини с мак и лимон
Пуснато на: Чет Фев 09, 2006 11:08 pm    Заглавие на темата: Мъфини с мак и лимон

Здравей, Vili! Добре дошла!

Много се радвам, че ти харесаха мъфините Готино

Също така се радвам и за новата ти форма мексиканска вълна .
Можеш да разкажеш за нея повече в този форум, ще бъде интересно да прочетем подробности Намигване
Сред бгкулинарите освен хакерки, има и маниаци на тема форми, формички и най-различни готварски и сладкарски аксесоари Mr. Green
начало
рецепти
рецепти
vivagd
Дегустатор

Готви от: 30 Апр 2005

Мъфини с мак и лимон
Пуснато на: Пет Фев 10, 2006 11:35 am    Заглавие на темата: Мъфини с мак и лимон

Чудесна рецепта Бис.Най хубавото е,че се прави за тавичка...поооо голяма.Е на това му се казва сладкиш.В пооо големи количества. Смях
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Мъфини с мак и лимон
Пуснато на: Пет Фев 10, 2006 9:21 pm    Заглавие на темата: Мъфини с мак и лимон

О, даааа Мога да изям цяло пиле !
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Спанак с маслини и лимон конфи (Мароко) Международна кухня
Мъфини с лимон и мак Десерти и сладкиши
Мъфини с ананас и кокос Десерти и сладкиши
Мъфини - солени и сладки (без глутен и казеин) Диетични рецепти
Мъфини със сушени плодове и маково семе Тестени и хлебни изделия
Диетични солени мъфини Диетични рецепти
Мъфини със сушени домати и маслини Тестени и хлебни изделия
Солени мъфини Десерти и сладкиши
Мъфини с бекон и лук Тестени и хлебни изделия
Мъфини с банани и орехи Десерти и сладкиши
Шоколадово-бананови мъфини Десерти и сладкиши
Мъфини с пресни смокини (грозде) Десерти и сладкиши
Мъфини с къпини (малини) Десерти и сладкиши
Мъфини с вишни с шоколадови костилки Десерти и сладкиши
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Десерти и сладкиши
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks