| Автор |
Съобщение |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Мъфини с мак и лимон |
|
|
|
Не обичам лимони, от миризмата им ми прилошава, а киселото никога не е било на почит у дома. Въпреки това, този сладкиш толкова много ми хареса, че за една седмица го правя вече за втори път.
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. фина сол
1/2 ч.ч. (110 г) масло (взех 1/3 олио и допълних до половината с кефир)
2/3 ч.ч. +1 с.л. бяла захар
2 големи яйца със стайна температура
4 големи с.л. маково семе (ако сложите 1/2 ч.ч., няма да сбъркате)
1/2 ч.ч. прясно мляко (и то със стайна температура)
сокът и кората на един лимон
Приготвяне:
Фурната се включва да се загрява до 375F/180C (при тази температура обаче мъфините стават сухи, затова ги пека на 200С).
Формите за мъфини се намазват с масло.
Пресява се брашното с бакпулвера и солта.
В друга купа се разбиват маслото с 1/2 ч.ч. захар. Добавя се едното яйце, като го поеме сместа, се прибавя и другото. В сместа се сипва маковото семе, както и настъргата кора на 1/2 лимон (другата половина се оставя за глазурата).
В маслената смес при леко разбъркване с тел или вилица се сипва 1/3 част от брашното, после 1/2 мляко, 1/3 брашно, млако, 1/3 брашно. Не се престаравайте с бъркането, дори да не е гладко тестото, няма страшно.
Тестото се изсипва в 12 големи формички за мъфини.
Мъфините се пекат до златисто оцветяване.
През това време се прави глазура: смесват се остатъкът от захарта, кората от другата 1/2 лимон и лимоновият сок. Сместа се вари на среден огън и се отстранява малко преди да заври.
Готовите мъфини горещи се набождат с тъпата част на дървено шишче (за да е по-голяма дупката) до дъното на формичката и се заливат с топла глазура.
След около 5 минути се изваждат от формите и се поднасят с ароматен чай.
Вариант: днес направих сладкиш от това тесто в голяма правоъгълна тава (25х34 см). Така сладкишът стана плосък, силно напоен и не се изгуби и капка от чудесната глазура . Така ми хареса още повече и смятам да продължа да го правя по този начин.
P.S. Благодаря на Лудетина за хубавия мак!
Последната промяна е направена от biskvitka на Чет Ное 03, 2005 7:05 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
Мъфини с мак и лимон |
|
|
|
| Всяка рецепта за сладкиши на нашия любим Coockie Monster ме води до окапване! Единствената забележка: Пия чай само, когато съм болен. Може ли и с кафе?
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

Готви от: 03 Юни 2004
Мъфини с мак и лимон |
|
|
|
Девойко,снощи до 1 часа съм пекла сладки,които даже не опитах.. Сега и ти идваш тук и ми развяваш разни мъфини пред очите.
Малко е странна обработката на продуктите (имам предвид смесването им) ,между другото..от това те не страдат..остават си пухкави ,така ли?
Аз пък обожавам лимони ,а за маково сем да не говорим.. Сигурна съм ,че мноого ще ми допадне произведението ти,но да оставим възхвалите за после.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Мъфини с мак и лимон |
|
|
|
| Алеко написа: | | ...Пия чай само, когато съм болен. Може ли и с кафе? |
Може, но явно не си пил качествено приготвен чай по бисквитски.
За съжаление, напоследък нямам много време, а не обичам да претупвам ритуала, затова и аз пия предимно кафе .
| ludetina написа: | Девойко,снощи до 1 часа съм пекла сладки,които даже не опитах.. Сега и ти идваш тук и ми развяваш разни мъфини пред очите. |
Жалко за сладките . Пък и не са ти пред очите (засега ). Ще снимам, ако успея да приготвя обяда, преди да са се прибрали двамата момци - любители на лимони
| ludetina написа: | Малко е странна обработката на продуктите (имам предвид смесването им) ,между другото..от това те не страдат..остават си пухкави ,така ли?
... |
Така са казали шефовете от Foodnetwork, пък аз първите 1-2 пъти стриктно следвам рецептите
Ох, имам още десетина набелязани рецепти за lemon - poppy seed мъфини, тази е само втората изпълнена
|
|
| начало |
|
 |
vili Дегустатор
Готви от: 08 Фев 2006
Мъфини с мак и лимон |
|
|
|
Мъфините са просто невероятни!!!!!Изчетох няколко теми за тях и страшно се запалих.Днес си купих формички и съм страшно доволна Първите,които направих ,бяха тези с мак и лимон и станаха страшно вкусни Смятам,че като за първи път,станаха сполучливи и на външен вид Препоръчвам ги на всички,които не са ги опитали все още
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Мъфини с мак и лимон |
|
|
|
Здравей, Vili! Добре дошла!
Много се радвам, че ти харесаха мъфините
Също така се радвам и за новата ти форма .
Можеш да разкажеш за нея повече в този форум, ще бъде интересно да прочетем подробности
Сред бгкулинарите освен хакерки, има и маниаци на тема форми, формички и най-различни готварски и сладкарски аксесоари
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
vivagd Дегустатор

Готви от: 30 Апр 2005
Мъфини с мак и лимон |
|
|
|
Чудесна рецепта Бис.Най хубавото е,че се прави за тавичка...поооо голяма.Е на това му се казва сладкиш.В пооо големи количества.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Мъфини с мак и лимон |
|
|
|
О, даааа !
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа |
|
|
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума
|
|