| Автор |
Съобщение |
ludetina Готвач

Готви от: 03 Юни 2004
Баба Гануш (Raza) |
|
|
|
Както вече споменах вече в друга тема много ми хареса рецептата на Raza ,затова си позволявам да я предложа на вашето внимание.
БАБА ГАНУШ
-----------------------
Баба гануш е пастет от патладжани, койта се поднася за закуска, за мезе, като салата и дори като самостоятелно студено ястие. Типичен арабски (египетски и ливански) специалитет. За тези които нямат тахан, предлагам вариант който фактически е като познатото ни кьопоолу.
Продукти:
1 патладжан - опечен, обелен и пюриран
2 – 3 с.л. лимонов сок
1/4 ч.ч . сусамов тахан
1/4 ч.ч. кисело мляко
2 с. л. сусамови семена
2 скилдки чесън
1 с.л. зехтин
сол на вкус
Всички продукти се размесват добре до образуване на хомогенна смес.
БАБА ГАНУШ (Вариант)
-------------------------------
Продукти:
3 патладжана, сок от 1 лимон, половин чаша счукани орехи, 1 с.л. счукан чесън, 0.5 ч.л. червен лют пипер, 1 ч.л. кимион, 2 с.л. зехтин, сол на вкус
1. Изпичат се и се обелват патладжаните, пюрират се и се смесват с всички останали продукти.
2. Ако е много сухо, се добавя още зехтин.
Аз съм правила само първия вариант,но скоро ще пробвам и 2-ия. нали съм патладажноманка както каза вече to4ica.
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
Баба Гануш (Raza) |
|
|
|
| Някак си нетрадиционен ми е вкуса на тази рецепта. Може би заради сусамовия тахан, който силно ми напомня за тахан халва. Вероятно, ако не бях обременен с детски спомени за тахана, щеше да ми хареса, но сега на вкус ми стои сякаш ям неподсладена халва и кьопоолу едновременно. На жената, обаче, много й хареса. Пък било и полезно, заради сусама...
|
|
| начало |
|
 |
Raza Дегустатор

Готви от: 31 Май 2004
Баба Гануш (Raza) |
| Пуснато на: Сря Окт 19, 2005 8:14 pm Заглавие на темата: Въпрос на вкус |
| |
|
Въпрос на вкус и навици. И аз когато за първи път опитах солен тахан във вид на салата/пастет не го харесах. Бях свикнала със сладкия вариант - тахан и мед.
Друго не харесвам в тази салата - комбинацията от патлатжани и тахан. Предпочитам комбинацията от хумус/нахут и тахан. По-вкусна ми е.
А таханът е много полезен - особено за жените и вегетарианците, поради високото съдържание на калций.
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа |
|
|
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума
|
|