Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Сладко от ягоди

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Зимнина, туршии и полуфабрикати
Автор Съобщение
gotin
Готвач

Готви от: 04 Яну 2005

Сладко от ягоди
Пуснато на: Съб Май 28, 2005 2:25 pm    Заглавие на темата: Re: Сладко от ягоди

Veshtica написа:
gotin написа:
biskvitka написа:
Как се прави сладко от ягоди? Искам плодовете да бъдат цели. Как се постига това?

От опита, който имам мога да те посъветвам да поръсиш ягодите със захар за около една нощ, за да се отдели сокът.
Тогава ягодите не се разтрошават при варенето, а и сиропът става много по-ароматен.
Успех!

Това и аз съм го чувала и че става страхотен сироп от ягоди от отделения ягодов сок. Обаче какви са пропорциите захар/ягоди, и как се прави сиропа и сладкото след като се отделят не знам.

По принцип пропорцията е на 1 кг. плод - 1 кг. захар.
В случая 1 кг. изчистени ягоди се наръсват с 1 кг. захар и се оставят за една нощ, желателно на хладно, но ако са в хладилника трябва да са в много добре затворен съд, за да не поемат аромати от други храни.
Желателно е през час да се разбърква внимателно отделения сок със захарта, която по принцип се утаява на дъното и се разтваря бавно.
Когато захарта се разтвори или като минат определените часове престой, сиропът се отделя и вече има няколко варианта.
Първият е да се затвори в бутилки, които да се стерилизират. Това е абсолютно натурален сироп.
Вторият е да се свари, но не извари и да се насипе пак в бутилки горещ и да се затвори веднага с капачки. Може да се добави малко лимонтузу.
Третият е да се свари сироп заедно с ягодите. Сиропът се вари до определена гъстота - един от "тестовете" е да се капне на нокът капка от сиропа и да не се разлее. Има и доста други такива "тестове".
Накрая, 5 мин. след сваляне от огъня задължително се слага 1 ч.л. лимонтузу, за да се предотврати захаросването, защото при това варене и изпаряване се получава преситен захарен разтвор.
Така става прекрасно сладко - конфитюр.
По принцип може да се постави малко количество ябълков пектин, който действа като желатин - желира.
Така може да се направи от част от сока без плодовете много хубаво желе.
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Сладко от ягоди
Пуснато на: Съб Май 28, 2005 2:54 pm    Заглавие на темата: Сладко от ягоди

Gotin, много ти благодаря!
начало
рецепти
Rus0koska
Дегустатор

Готви от: 13 Окт 2004

Сладко от ягоди
Пуснато на: Пон Май 30, 2005 9:17 am    Заглавие на темата: Сладко от ягоди

Баба ми и майка ми го правят по последния начин - варят плодовете със захарта и после само затварят. От години правят сладко така и винаги плодовете са цели и става страхотно
начало
рецепти
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Сладко от ягоди
Пуснато на: Пон Май 30, 2005 12:14 pm    Заглавие на темата: Сладко от ягоди

Rus0koska написа:
Баба ми и майка ми го правят по последния начин - варят плодовете със захарта и после само затварят. От години правят сладко така и винаги плодовете са цели и става страхотно

Ми така де! Ако не ги нарежеш предварително, ще си останат цели. Танцуващия банан
начало
рецепти
Надя
Дегустатор

Готви от: 09 Май 2005

Сладко от ягоди
Пуснато на: Сря Юни 01, 2005 6:34 am    Заглавие на темата: Re: Сладко от ягоди

За да се получи идеалното сладко предлагам няколко съвета от опит.

1. Ягодите се измиват и се слагат в съда, в който ще се вари сладкото, там се посипват със захарта - достатъчно е да престоят 1 нощ. Съда трябва да е възможно по-широк, за да може излишната вода да се изпарява по-бързо.

2. На другата сутрин просто се слага съда на огъня, няма смисъл да се отделя сиропа. Честичко, минавайки покрай котлона, внимателно се отделя образувалата се от варенето пяна и се разбърква.

3. Не се опитвайте да капете върху нокът горещия сироп, за да видите дали се разлива - Скубя си косата боли! Става и в чинийка. Докато сладкото ври, сиропа винаги е доста по-рядък, затова не чакайте капката да остане съвсем цяла, защото после няма да можете да извадите сладкото от буркана. Ако случайно не сте го улучили по-лесно е да се довари на другия ден, за да се сгъсти, отколкото ако сте го изпуснали... май Въпрос не може вече да се разрежда.

4. Лимонтозуто се слага непосредствено преди махането на съда от огъня, докато още ври, разбърква се за да се разтвори и се маха от огъня. За ягоди, малини, капини, касис и френско грозде не се слага пектин, те сами се желират от семчиците, които имат, за това е по-добре да остане малко по-рядко.

5. Насипва се в чисти, сухи и немиришещи буркани докато е още горещо и се затварят.

Това е от мен по въпроса. Правя го всяка година и не остава. Действайте - не може да не стане!
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Сладко от ягоди
Пуснато на: Сря Юни 01, 2005 9:09 am    Заглавие на темата: Сладко от ягоди

Благодаря, Надя!
Бурканите трябва ли да са горещи?
начало
рецепти
рецепти
Надя
Дегустатор

Готви от: 09 Май 2005

Сладко от ягоди
Пуснато на: Сря Юни 01, 2005 9:40 am    Заглавие на темата: Сладко от ягоди

Не е необходимо, но така или иначе аз ги държа с кърпа, защото като наливам горещото сладко те се стоплят веднага. После веднага обърсваш с кърпата ръба и затварящ плътно. Успех!
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Сладко от зелени смокини Провалите в моята кухня
Сладко от червени домати Рецептите на баба
Суфле с ягоди Десерти и сладкиши
Ягоди потопени в шоколад Десерти и сладкиши
Сладко-кисел сос със сливи Сосове и дипове
Ликьор от ягоди Алкохолни напитки и коктейли
Арабско сладко от патладжани Зимнина, туршии и полуфабрикати
Шоколадово руло с малиново сладко Десерти и сладкиши
Крем "Дипломат" с ягоди (Брой 01) Рецепти от кулинарни списания
Тирамису с ягоди Десерти и сладкиши
Сладко от зелени орехчета Рецептите на баба
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Зимнина, туршии и полуфабрикати
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Не можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks