Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Christmas gamesChristmas games  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход

Солен паламуд
Добави във Facebook

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Рибна кухня
Автор Съобщение
to4ica
Почетен член

Готви от: 30 Май 2004

Солен паламуд
Пуснато на: Чет Ное 17, 2005 9:15 pm Заглавие на темата: Солен паламуд

Рецептата ми изпрати моят приятел г-н Ангелов, който твърди, че е я има от истински "морски вълк". Подобна е на сьомгата на Крис.

Отстраняват се главата, опашката и хрилете на рибата. Паламудът се цепва откъм гърба и се почисват вътрешностите и черната ципа. Рибата се поставя разтворена върху легло от морска сол /около един пръст/ и отгоре се затрупва със сол. След пет-шест дни се измива от солта, подсушава се и се натрива с подправки /чимен, розмарин, бахар, дафинов лист, черен пипер/. Навива се странично на руло, увива се във фолио и се пристяга /идеята на Крис за скоча ми се видя много рационална/. Държи се 24часа в хладилника и после в камерата.
Сервира се леко, но не напълно размразена, нарязана на колелца.
Втори вариант е паламудът да се почисти по гореописания начин, но като се остави опашката. После се потапя в много силен солен разтвор за пет-шест дни. После се окача за опашката да съхне на проветриво място, като отвреме-навреме вътрешната част се маже с оцет, който й придава приятен тютюнев цвят. Втория вариант не съм изпробвала поради липса на подходящо "проветриво място"...
начало
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Солен паламуд
Пуснато на: Пет Ное 18, 2005 6:35 am Заглавие на темата: Солен паламуд

Паламудът е една от малкото риби, които ям. От детството си помня пушен или веян паламуд, който беше голям специалитет, защото не се продаваше по магазините, а някой ни го носеше вкъщи. Ако имах подходящо проветриво място и по-малко гнуслива булка, и аз бих си осолил или провесил за съхнене.

Но пък ако някой ме покани на такава вкуснотия, ще донеса една ока водка! Mr. Green
Подобни теми
Тема Форум
Прясно осолен черноморски паламуд Рибна кухня
Сушен паламуд Рибна кухня
Паламуд пастърма Рибна кухня
Сиренен солен кейк Тестени и хлебни изделия
Солен кекс Тестени и хлебни изделия
Паламуд (лефер, тон, сулка) на фурна Рибна кухня
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Рибна кухня
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите