Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Пататник

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Рецептите на баба
Автор Съобщение
Mishuence
Дегустатор

Готви от: 19 Ное 2005

Пататник
Пуснато на: Пон Ное 28, 2005 10:23 pm    Заглавие на темата: Пататник

ПРОДУКТИ:

500гр Картофи
250гр Сирене
1 глава лук
2-3 стръка джоджен или 1ч.л сух
2 яйца
Черен пипер на вкус
1 к.ч. Олио
Точени кори за баница
50г Краве масло
Олио за тавата

ПРИГОТВЯНЕ:
Настъргват се обелените картофи и се смесват с натрошеното сиренето и ситно нарязаните лук и джоджен.Прибавяме яйцата,черния пипер и 1/2 от олиото и объркваме добре.
В голяма,намазана с олио тава слагаме 5 листа от корите,като всяка се намазнява.Сместа се изсипва върху намазнените листа и покриваме с останалите листа кори,като отново намазняваме свяка една.
На най-горната кора разпределяме маслото,нарязано на пърчета.
Пече се около 30 минути в предварително загрята фурна до 180 градуса,докато от горе пататникът се зачерви. точа лиги
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пататник
Пуснато на: Пон Ное 28, 2005 10:32 pm    Заглавие на темата: Пататник

Чисто любопитство: За какво са корите? В Девин и Доспат, където съм ял пататник, не слагат.
начало
рецепти
Mishuence
Дегустатор

Пататник
Пуснато на: Пон Ное 28, 2005 10:45 pm    Заглавие на темата: Пататник

Рецептата е на една баба, която е от моето село, но родом е от Златоград и този пататник е от Златоград. Предполагам, че там така я правят. Надявам се да съм отговорила на въпроса Вдъхновение
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пататник
Пуснато на: Пон Ное 28, 2005 10:58 pm    Заглавие на темата: Пататник

Напълно. Още след първото посещение в Доспат се пробвах да направя пататник у дома, но нещо не се получи. От тогава не съм правил нови опити, но може и да се престраша. Благодаря на Малкия Гризач за идеята!
начало
рецепти
Mishuence
Дегустатор

Пататник
Пуснато на: Пон Ное 28, 2005 11:06 pm    Заглавие на темата: Пататник

И аз благодаря с това,че съм полезна.Аз мисля,че този път ще ти е по лесно,защото има кори Смях И стискам палци всичко да е на ред и да стане вкуснотийка Намигване После искам да се похвалиш.
А иначе аз съм правила също пататника по- малко различен начин,слагала съм вместо джоджен задушен и подправен спанак,но не в голямо количество и пак стана супер Намигване Пробвай Намигване
to4ica
Почетен член

Готви от: 30 Май 2004

Пататник
Пуснато на: Вто Ное 29, 2005 12:10 am    Заглавие на темата: Пататник

А, това за спанака много ми се нрави. Тъкмо днес купих без идея какво да го правя - просто хубавичък ми изглеждаше и апетитен. Ще пробвам, Миши.
начало
рецепти
рецепти
Mishuence
Дегустатор

Пататник
Пуснато на: Вто Ное 29, 2005 12:37 am    Заглавие на темата: Пататник

Мисля,че ще ти допадне и ще се радвам да го направиш,и да ти хареса.Даже мога да ти кажа още 1 идея.Ако обичаш ядки,след като задушиш и подправиш спанака,може да сложиш счукани орехи,но ако не обичаш си го направи по вкус Облизване Намигване
миш маш
Готвач

Готви от: 19 Юни 2007

Пататник
Пуснато на: Сря Апр 23, 2008 1:56 pm    Заглавие на темата: Пататник

Пататника наистина има 2 разновидности ,със или без кори.Този по чиято рецепта го правя пак е от Златоградският край,но е с ръчно точени кори ,тестото на които е само от брашно и вода,сол -никаква философия.И вместо олио,с което само подмазвам тавата, в пълнежа слагам масло.Също така го пека на котлон,като го обръщам като се запече от едната страна.А истината според мен за добрият пататник е в родопските картофи,ръчно точените кори,дом. масло и хубавото сирене.По каквато и рецепта да го направиш ,ако сложите от тези полските картофи които се отглеждат не за ядене ,а за производство на захарно цвекло, и ни ги пробутват тази зима , ефекта няма да е добър.
начало
рецепти
Маца
Готвач

Готви от: 21 Фев 2007

Пататник
Пуснато на: Пон Юни 16, 2008 10:28 am    Заглавие на темата: Пататник

Онзи ден (събота) ядох пататник в "Родопска къща" - кръчма в Студентски град. Голямо разочарование.
Нямам представа дали така трябваше да изглежда - дебел около 8 см., с кори от горе и от долу. Явно печен на фурна, студен, с някаква зелена подправка вътре. Хапнахме с малкото Коте, но не го одобрихме и двамата. Ще кажа, че това е първият ми сблъсък с пататника и не съм особено впечатлена. Сервитьорът каза, че трябвало да се яде веднага като се изпече и тогава бил хубав.
Та тук е мястото да питам - толкова ли трябва да е дебел?
И знам, че най-хубаво е да ям пататник, както се казва "от извора", но изворът ми е твърде далече.
начало
рецепти
рецепти
Куцо пиле
vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006

Пататник
Пуснато на: Пон Юни 16, 2008 11:56 am    Заглавие на темата: Пататник

Този, който аз съм яла, Маце представлява дебела картофена палачинка грубо казано, в никакъв случай не 8 см дебелина. Има го в рецептите.
миш маш
Готвач

Готви от: 19 Юни 2007

Пататник
Пуснато на: Вто Юни 17, 2008 1:51 pm    Заглавие на темата: Пататник

Маца, това зеленото най вероятно е било джоджен , който е задължителен за пататника със или без кори.За вкуса ти вярвам защото няма по гадно нещо от студен или притоплен пататник, иначе ако е току що направен, е нещо много хубаво.Аз го правя с кори, намазани със зехтин и го пека на котлон , както съм гледала ,по телевизията естествено.Дебелината наистина е много, на този който ти си яла, така че не си прави заключения, може да ядеш някъде и истински и да ти хареса.Особено ако ти го донесе някоя баба, край някой язовир в Родопите. Усмивка
начало
рецепти
Маца
Готвач

Готви от: 21 Фев 2007

Пататник
Пуснато на: Вто Юни 17, 2008 1:57 pm    Заглавие на темата: Пататник

Благодаря ви Пиле, Миш, няма да се отказвам, дано ми се отдаде възможност да ям наистина хубав такъв. От няколко години се каниме да идем в онзи край и все не стигаме.
А да си го направя в къщи, при положение, че не знам как трябва да изглежда и какъв да е на вкус не се наемам. Първо да пробвам, пък после може и да се реша на приготвянето.
начало
рецепти
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Пататник по Момчиловски Ястия българска кухня
Пататник (Родопска кухня) Ястия българска кухня
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Рецептите на баба
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks