Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Салати, ордьоври, мезета и закуски
Автор Съобщение
to4ica
Почетен член

Готви от: 30 Май 2004

Пуснато на: Вто Яну 10, 2006 2:39 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

Чудех се дали да я пусна тази рецепта, защото е срамно елементарна, но пък е вкусно. Бо Нилсен, влюбен в красивата ми племенница, датски симпатяга, чиято майка е професионален готвач - т.е. научен е на вкусотии, стана техен върл фен и искаше непрестанно да му ги правим. Затова ги кръстихме на него.

10 печурки ок.6-7см в диаметър
1 чаша настърган кашкавал или друго жълто сирене
1/2ч.л. вегета, ч.пипер, 2-3 стръка копър /може и сух/

Пънчетата се отстраняват и шапките на гъбите се издълбават, така че стените да останат съвсем тънки. Всичко останало се пасира или се накълца възможно най-ситно и печурките се пълнят плътно със сместта. Слагат се в намазнена тавичка и се запичат. Поднасят се задължително горещи.

Странно, но вкусът е различен от пълнени неиздълбани гъби Въртя очички.
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Вто Яну 10, 2006 7:38 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

Единствената ми забележка, както обича да казва мосю Лейзи, е за вегетата. Не виждам, защо трябва да се слага глутамат към тези и без това прекрасни гъбички.
начало
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Пуснато на: Вто Яну 10, 2006 11:13 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

Алеко написа:
Не виждам, защо трябва да се слага глутамат към тези и без това прекрасни гъбички.
Натриев глутамат се слага в манджите, за да "подсили" естествените вкусове. Той е почти задължителен за китайската кухня, както и за повечето азиатски кухни. Много западни източници сочат, че мононатриевия глутамат (както е пълното му име) предизвиква алергични реакции и натравяния, въпреки че не е научно доказано.

В нашето семейство ползваме често разни подправки от типа на Вегета, които най-често слагаме в супи и манджи. Но Вегета си е мерцедесът на глутаматите Смях Смях Смях.
начало
рецепти
рецепти
yosif
Готвач

Готви от: 06 Дек 2005

Пуснато на: Вто Яну 10, 2006 11:55 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

Естествен източник на глутамат са пилешките кости.
Така е бил добиван от най-дълбока древност в Китай - известен е още като китайска сол.
Сега се произвежда от генномодифицирани батериални култури и понякога лошопречистеният продукт( съдържащ чужди белтъци) предизвиква алергични реакции( някъде скоро, не по повод глутамата, четох за японска фирма, рухнала поради промяна на технологията за пречистването на продукт с цел икономия и ускоряване на технологичния процес, което за съжаление довело до масови алергии).
Не ми се мисли въобще каква хранителна среда подготвят за културите произвеждащи такива продукти. Преди няколко години в Белгия, ли, във Великобритания, ли, изтеглиха от суперите цялата американска лимонада Готино поради съмнения за алергична реакция от лимонена киселина, получена чрез биотехнологии. Лимонената киселина, за съжаление, не са измислили как да я правят от нафта, а винената киселина( която знаем като лимонтузу) няма ОНЯ вкус.

Но глутаминовата аминокиселина е една от незаменимите 20, така, че по някакъв начин човек трябва да си я набавя.

Които имат проблеми с мононатриевия глутамат да наблягат на пилешкото...
начало
рецепти
to4ica
Почетен член

Пуснато на: Сря Яну 11, 2006 2:43 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

Алеко написа:
защо трябва да се слага глутамат

Като се замисля, не е задължително, но аз често го използвам, буквално във всичко, просто съм си внушила, че без него вкусът се губи. Нямах представа, че има нещо общо с пилешкото...
начало
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Пуснато на: Сря Яну 11, 2006 2:48 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

to4ica написа:
Алеко написа:
защо трябва да се слага глутамат

...просто съм си внушила, че без него вкусът се губи.
Не си си внушила - така Е (621) Смях! Само че не губи вкусът без него, а се подсилва с него Намигване.
начало
рецепти
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Пуснато на: Сря Яну 11, 2006 9:26 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

Усмивка Точно ,защото забелязах как без него вкусът се "губи" ,си наложих преди година- година и 1/2 , да се откажа от бульончетата и въобще разни "вегети" (или по -точно максимално да ги огранича).Струва ми се ,че всички манджи, на които сложа от този подобрител си приличат на вкус.. Въртя очички може да си въобразявам де.Използвам ,я само ако нещо ми ''куца" в ястието..и да не бера срам пред гладниците.. Съжалявам! Twisted Evil

А,иначе по рецептата..задължително ,ще я пробвам!Много обичам семпли манджи. Номера с издълбаването много ми допада ,точно фактът ,че пълнежът е така малко ,при пълнените гъби, не ме прави отявлен техен почитател. Усмивка Ще докладвам и ще спазвам рецептата то4но,щом То4ица казва "вегета"..нека бъде така!
начало
рецепти
to4ica
Почетен член

Пуснато на: Съб Яну 14, 2006 1:21 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

ludetina написа:
Усмивка
...точно фактът ,че пълнежът е така малко ,при пълнените гъби, не ме прави отявлен техен почитател. Усмивка

И аз падам да има повече "екстри", иначе се получава в повечето случаи дебело месо гъба и нещо малко вътре Смях
начало
рецепти
marabu
Почетен член

Готви от: 20 Апр 2005

Пуснато на: Нед Яну 15, 2006 5:55 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

to4ica Благодаря!
начало
рецепти
рецепти
to4ica
Почетен член

Пуснато на: Нед Яну 15, 2006 6:25 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

marabu написа:

to4ica Благодаря!

Птиче, естет си ти - и в кулинарията, и във фотографията! Браво Бо ако види тази снимка, мигом ще долети на крилете на лакомията Смях
начало
рецепти
marabu
Почетен член

Пуснато на: Нед Яну 15, 2006 6:33 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

Съжалявам! благодаря. Вече са изядени.. добре , че успях да снимам Удивителна
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Пуснато на: Пон Яну 16, 2006 11:28 am    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

Марабу , браво на теб ..изглежда фантастично!
А за вкуса ,знам от опит!Стархаотно е! То4ице , благодаря ти много за идеята! Ве4е задължително ще дълбая гъбите. Готино Много вкусно беше и пълнежът е един такъв леко въздушен, семпъл, деликатен..абе разкош.. Усмивка
Благодаря ти ,че ме отвори на тази хватка! Целувки
начало
рецепти
рецепти
to4ica
Почетен член

Пуснато на: Пон Яну 16, 2006 7:55 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

ludetina написа:
Ве4е задължително ще дълбая гъбите...
Благодаря ти ,че ме отвори на тази хватка! Целувки

Радвам се, че ти е харесало, лудетинчо, дълбай, дълбай Смях
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Пон Яну 16, 2006 8:44 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

marabu написа:
forum.bgkulinar.net/files/_____179.jpg

to4ica Благодаря!

Лелееее, Пиле Шареноооо! Нашият фотограф ще позеленее от завист! Mr. Green
начало
рецепти
marabu
Почетен член

Пуснато на: Пон Яну 16, 2006 9:29 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

Алеко ще почерпя Удивителна Удивителна
начало
рецепти
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Вто Яну 17, 2006 6:38 am    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

marabu написа:
Алеко ще почерпя Удивителна Удивителна

Сега през зимата употребявам Jump in the glass , а иначе - Нaздрaвe
начало
рецепти
гоце
Дегустатор

Готви от: 08 Окт 2006

Пуснато на: Нед Юни 15, 2008 4:17 pm    Заглавие на темата: за глутамината

абе азе мислим ако е вреден тия китайца нема да са два милиарда,
начало
рецепти
gotin
Готвач

Готви от: 04 Яну 2005

Пуснато на: Нед Юни 15, 2008 6:19 pm    Заглавие на темата: Re: за глутамината

гоце написа:

Може па да са два милиарда, па да ги прави по-тъпи, щото голем народ, па все умни (като назе...) нема да се управляват лесно...
начало
рецепти
рецепти
Лени
Дегустатор

Готви от: 12 Май 2008

Пуснато на: Нед Юни 15, 2008 8:02 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

Рецептата ми звучи страшно вкусно, обаче съм безмълвна пред НЕВЕРОЯТНАТА снимка!!! Направо свалям шапка (нищо, че като дама най-много би ми отивало да подпра китка към челото и да припадна от възхищение). Усещам, как Кабал ще ни готви гъбки!!!
НО... без Е621! Не, че смятам, че той ще ми отрови мозъка (все пак нещата не стават точно така), обаче има позитивна връзка между употребата на МНГ и BMI (логично - като е вкусно, ядеш повече, особено ако и някое питие ти отваря апетита - аз съм живия пример). За справка - Wikipedia

Последната промяна е направена от Лени на Нед Юни 15, 2008 10:19 pm; мнението е било променяно общо 1 път
начало
рецепти
Kabal
Дегустатор

Готви от: 06 Май 2006

Пуснато на: Нед Юни 15, 2008 10:08 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

Лени написа:
обаче има позитивна връзка между употребата на МХГ и BMI (логично - като е вкусно ядеш повече, особено ако и някое питие ти отваря апетита - аз съм живия пример). За справка - Wikipedia

Имаш предвид не МХГ а МНГ според мен.
начало
рецепти
Лени
Дегустатор

Готви от: 12 Май 2008

Пуснато на: Нед Юни 15, 2008 10:21 pm    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

Готово! Поправено и с подобрена пунктуация... Съжалявам! Плезене
начало
рецепти
рецепти
гоце
Дегустатор

Готви от: 08 Окт 2006

Пуснато на: Нед Юни 15, 2008 10:45 pm    Заглавие на темата: за гъбите

без да обиждам никой ама доста спаружени ме си виждат тия гъби. така ли требва да бидат. питам я.
начало
рецепти
gotin
Готвач

Пуснато на: Нед Юни 15, 2008 11:51 pm    Заглавие на темата: Re: за гъбите

гоце написа:
без да обиждам никой ама доста спаружени ме си виждат тия гъби. така ли требва да бидат. питам я.

А ти къде си виждал неспаружени печени гъби, питам я?
начало
рецепти
Маца
Готвач

Готви от: 21 Фев 2007

Пуснато на: Пон Юни 16, 2008 10:11 am    Заглавие на темата: Re: за глутамината

гоце написа:

Не съм "експрес", щото не съм ги готвила, но спаружването, според мен, идва от факта, че са издълбани почти до кожа и няма какво да ги държи опънати.
начало
рецепти
рецепти
IPA
Шеф (Chef)

Пуснато на: Пон Юни 16, 2008 11:32 am    Заглавие на темата: Гъбите на Бо (фаршировани гъби)

Колкото пъти съм пекла гъби, без да са издълбани, винаги се спаружват. Все пак при печене се изпарява водно съдържание.
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Калмари, пълнени с ориз и гъби в микровълновата Рибна кухня
Крем супа от гъби с маслини и чушки (брой 3) Коментари и въпроси по рецепти от списания
Печено от тиквички с гъби Фюжън кухня
Кюфтета от гъби Ястия българска кухня
Спагети на фурна с аспержи и гъби Международна кухня
Салата от сурови тиквички и гъби със сос "Морн... Салати, ордьоври, мезета и закуски
Пирожки с гъби Тестени и хлебни изделия
Пълнени домати с гъби Салати, ордьоври, мезета и закуски
Ориз с гъби, лапад и маслини (Брой 01) Рецепти от кулинарни списания
Панирани филийки със сос от гъби Салати, ордьоври, мезета и закуски
Кремсупа от гъби със соя Супи и чорби
Кремсупа от гъби Супи и чорби
Свинско филе в бутер-тесто върху канапе от гъби и лук Международна кухня
Ориз с гъби, лапад и маслини Ястия българска кухня
Лазаня с гъби, спанак и четири вида сирена Международна кухня
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Салати, ордьоври, мезета и закуски
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks