Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Телешко варено (2 вариант)

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Супи и чорби
Автор Съобщение
Надя
Дегустатор

Готви от: 09 Май 2005

Пуснато на: Сря Авг 03, 2005 1:00 pm    Заглавие на темата: Телешко варено (2 вариант)

В темата "Телешко варено" biskvitka написа:
По същество: как да счупя костта на джолана (цял няма да влезе и в най-голямата тенджера)?

Не се пробвай с брадва. Не става - Крис така си говори. На повечето места продават джолана нарязан с машина на шайби. Но аз лично предпочитам да си купя обезкостен джолан по много причини. Първо плащам за кокал, второ точно този костнен мозък е адски вреден, няма да обяснявам защо.... За да има кокалчета във вареното, можеш да прибавиш шепа телешко рагу. И най-важното бульона в никакъв случай не се изхвърля - просто ако се получи пяна при варенето моше да се обира от време на време. Но ако месото е добре измито от кръвта - пяна просто няма. И понеже не мога да се сдържа ще напиша как правим у нас телешко варено:

Продукти:
500-600г телешко месо - може да е джолан и/или рагу или телешки гърди от тях става също много хубав бульон
ок. 500г дребни картофи, ако са малки се режат на по-едри парчета
1-2 моркова
1 глава лук
1 по-малка глава целина или 1/2 голяма
по желание 2-3 дребни доматчета
1 дафинов лист
няколко зърна черен пипер
сол на вкус

1. Добре измитото месо го слагам в тенджера под налягане със много малко сол, дафиновия лист и черния пипер и лука само обелен без да се нарязва. Заливам го с вода а-а да покрие месото. Затварям капака и след като фъшне - 30 мин. и махам от котлона.

2. След като се охлади тенджерата, месото се изважда, а бульона се прецежда, лука и дафиновия лист се отстраняват - те са си е пуснали каквото трябва.

3. Добавя се още вода и щом заври се поставят наедро нарязаните моркови и целина, и след малко се пускат и картофките. След като зарзавата е уврял, пускаме обезкостеното и нарязаното на парчета месо и по желание доматите пак цели. Ако месото не си е пуснало мазнина - много приятно е накрая да се добави малко зехтин. Ври още не повече от 5-минути. Опитваме на сол и доовкусяваме. Целта е бульона да остане бистър и като сервираме, в чинията да има по 1-2 парчета месо, картоф, морков и който иска - домат. Поднасяме вареното поръсено с пресен магданоз или целина.
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Сря Авг 03, 2005 1:46 pm    Заглавие на темата: Телешко варено (2 вариант)

Хайде сега - вреден бил костният мозък! То ако беше така, досега да съм или полудял като теле, или да съм фърлил топа! Mr. Green

А който обича телешки език, може да си направи супичката с такъв.
начало
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

Пуснато на: Сря Авг 03, 2005 3:41 pm    Заглавие на темата: Телешко варено (2 вариант)

Алеко написа:
Хайде сега - вреден бил костният мозък! То ако беше така, досега да съм или полудял като теле, или да съм фърлил топа! Mr. Green
Дето се вика, умира се само един път Готино. Защо трябва да експериментираш със себе си? Иначе Надето е права - в опасността от "луда крава" (да не се бърка с "луда офсъ") се крие точно в мозъка на костите.
начало
рецепти
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Сря Авг 03, 2005 4:14 pm    Заглавие на темата: Телешко варено (2 вариант)

MR.LAZY написа:
...Защо трябва да експериментираш със себе си? ...

Защото имам доверие в НВМС и ДВСК Mr. Green
начало
рецепти
gotin
Готвач

Готви от: 04 Яну 2005

Пуснато на: Сря Авг 03, 2005 10:26 pm    Заглавие на темата: Телешко варено (2 вариант)

Алеко написа:
MR.LAZY написа:
...Защо трябва да експериментираш със себе си? ...

Защото имам доверие в НВМС и ДВСК Mr. Green

Усмивка Усмивка Освен това, трябва да имаш НЕдоверие в лабораторията, която ти изследва холестерола и триглицеридите...
Хич не им вярвай...
Костният мозък съдържа повече холестерол от яйцата, шкембето, черния дроб и други подобни вкусотии...
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Чет Авг 04, 2005 9:59 am    Заглавие на темата: Телешко варено (2 вариант)

Изобщо не си давам нищо за изследване, защото съм на мнението, че тръгне ли човек по доФтори, неминуемо се разболява, започва да линее и накрая отива да храни червеите.

Затова си хапвам каквото ми е вкусно, пък после - каквото сабя покаже!
начало
рецепти
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Пуснато на: Чет Авг 04, 2005 10:54 am    Заглавие на темата: Телешко варено (2 вариант)

Шшшшшшшш-т! Че, ако те чуе канибала, ще ти изяде холестерола барабар с кръвното и осмотичното налягане.
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Чет Авг 04, 2005 2:20 pm    Заглавие на темата: Телешко варено (2 вариант)

Най-много да ми изяде цървулите, щото холестеролчето си не го давам! А къде изчезна всъщност тоз момък?
начало
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Пуснато на: Чет Авг 04, 2005 2:49 pm    Заглавие на темата: Телешко варено (2 вариант)

Алеко написа:
А къде изчезна всъщност тоз момък?
След като жена му тържествено му обеща да не му яде крака, и вече повъзстановен, младежът тръгна на работа.
начало
рецепти
рецепти
Jasen
Готвач

Готви от: 30 Яну 2005

Пуснато на: Нед Сеп 11, 2005 12:24 pm    Заглавие на темата: Телешко варено (2 вариант)

Алеко написа:
Най-много да ми изяде цървулите, щото холестеролчето си не го давам! А къде изчезна всъщност тоз момък?

Следя ви изкъсо! Когато има време...ВНИМАВАЙТЕ! Twisted Evil
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Фрикасе - Мацин вариант Ястия българска кухня
Ориз с телешко и сушени кайсии Фюжън кухня
Студено телешко с жълт (яйчен) сос Международна кухня
Пано от телешко Фюжън кухня
Vitello Tonnato (телешко в сос от риба тон) Международна кухня
Телешко паприка Ястия българска кухня
Патладжани, пълнени с телешко и зеленчуци Ястия българска кухня
Диетични пролетни рулца - вариант с месо Диетични рецепти
Латкес с моркови (диетичен и бърз вариант) Международна кухня
Варено пушен колбас с кашкавал Бял списък
Телешко варено с моркови и картофи Супи и чорби
Телешко с дюли Ястия българска кухня
Моят вариант на Банофи Десерти и сладкиши
Телешко (Бьоф) Строганов Международна кухня
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Супи и чорби
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks