| Автор |
Съобщение |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Крем брюле |
| Пуснато на: Нед Мар 19, 2006 12:18 pm Заглавие на темата: Крем брюле |
| |
|
Класически, лесен, вкусен и ужасно калоричен десерт.
Crème Brûlée за 6 порции
500 мл течна сметана (в оригинала е double cream, която е с 48 % масленост)
1 голяма шушулка ванилия / 1 ч.л. течна есенция (от онази кафявата) или няколко прахчета ванилена захар
100 г ситна бяла захар
30-50 г кафява захар за поръсване отгоре
6 жълтъка
Фурната се загрява до 140 С/ 275 F.
Сметаната се изсипва в касеролка. Ваниловата шушулка се цепва по дължина и вътрешността и се остъргва в сметаната. Шушулката се начупва на парченца, които също се слагат в сметаната.
Касеролката се слага на огъня; като заври сместа, температурата се намалява, колкото да се поддържа къкрене. След 5 мин съдът се сваля от котлона. С цедка се изваждат парченцата ванилия. Оставя се да се охлади леко.
Жълтъците се разбиват със захарта, докато побелеят. Към тях на тънка струйка и при непрекъснато бъркане се добавя сметаната.
Сместа се изсипва в шест формички за крем брюле (стават и формички за суфле или просто огнеупорни купички) до 2/3 от обема на съдинките.
Купичките се поставят в тавичка. Между тях се налива топла вода (която да стига максимум до 1/2 от купичките).
Кремът се "пече" на водна баня около 30 мин или докато по краищата е по-плътен, а в средата леко "се колебае".
Купичките се изваждат от водата и се охлаждат до стайна температура. След това се прибират в хладилника.
Преди сервиране се поръсват с кафява захар и се карамелизират с бренер. При липса на такъв се използва грилът на фурната, но тогава кремът трябва да е със стайна температура, за да не се спукат купичките.
Източник
На първия изпит го правих с мляко с 1,5% масленост и се наложи да реанимирам крема с нишесте и да добавям сметана .
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
Крем брюле |
| Пуснато на: Пон Мар 20, 2006 9:28 am Заглавие на темата: Re: Крем брюле |
| |
|
| biskvitka написа: | | Класически, лесен, вкусен и ужасно калоричен десерт. |
Няма лошо!
| biskvitka написа: | | Преди сервиране се поръсват с кафява захар и се карамелизират с бренер. |
Имам един стар оксижен у дома, с него става ли?
Винаги съм се чудел как се прави този крем. Сега вече знам и го добавих в любимите рецепти.
Благодаря, Куки!
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Крем брюле |
| Пуснато на: Пон Мар 20, 2006 8:41 pm Заглавие на темата: Re: Крем брюле |
| |
|
| Алеко написа: | Имам един стар оксижен у дома, с него става ли? |
След ремонта? Пробвай, после можеш да споделиш, ако в палатката, в която ще ви настанят, има ток
| Алеко написа: | | Благодаря, Куки! |
Моля!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Крем брюле |
| Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 12:18 am Заглавие на темата: Re: Крем брюле |
| |
|
| biskvitka написа: | След ремонта? Пробвай, после можеш да споделиш, ако в палатката, в която ще ви настанят, има ток ! |
Е, все пак имаме и редакционни ПиСи-та.
|
|
| начало |
|
 |
slavqn4eto1 Дегустатор
Готви от: 22 Авг 2007
Крем брюле |
| Пуснато на: Сря Авг 22, 2007 8:46 pm Заглавие на темата: Крем брюле |
| |
|
Аз знам още по-лесна рецепта за този крем?Които желае да я разбере да ми пише и ще му я дам!!1
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Крем брюле |
| Пуснато на: Чет Авг 23, 2007 11:24 am Заглавие на темата: Крем брюле |
| |
|
| slavqn4eto1 написа: | Аз знам още по-лесна рецепта за този крем?Които желае да я разбере да ми пише и ще му я дам!!1  |
И що така? Не можеш ли да я пуснеш тук?
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
dalka Гост
Крем брюле |
| Пуснато на: Пон Сеп 10, 2007 9:03 pm Заглавие на темата: Крем брюле |
| |
|
| Аз много обичам този крем. Още от първия миг, в кйто го опитах. После се научих да го правя. Даже съм давала рецептата на пишман-готвачки в един стол на МВР. Там го правеха по странен начин....необясним за мен
|
|
| начало |
|
 |
Meg Дегустатор
Готви от: 13 Авг 2007
Крем брюле |
| Пуснато на: Вто Май 20, 2008 4:44 pm Заглавие на темата: Крем брюле |
| |
|
Открих в нета "цака" за нискомаслен крем Брюле: предложението е за нискомаслено мляко и нискомаслено сухо мляко - 2 чаши мляко и 2 с.л. сухо мляко плюс заместител на яйцата (който е възможно да е прахообразен; не става ясно от описанието). Сигурно обаче ще трябва да се напаснат малко пропорциите на течното и сухото мляко при заместването на сметаната в рецептата на Биски. Другият предлаган начин е именно с нишесте.
Аз лично предпочитам да го правя от "яйца с петел" (т.е. от свободно расли в двора на баба кокошки) и максимално "тлъста" сметана - "като ще е гарга - да е рошава" - не го правя често именно за да може като го направя да се усети цялата му прелест
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|