| Автор |
Съобщение |
ludetina Готвач

Готви от: 03 Юни 2004
Китайски цветен пипер / Sichuan pepper / Zanthoxylum bungean |
|
|
|
Като каза съкровища и понеже днес ми е нещо ден за споделяне, препоръчвам да си купиш и "цветен пипер" на зърна. Това не е пипер "меланж" т.е. не е комбинация от различни видове пипер, а специална китайска подправка "Zanthoxylum bungeanum Maxim"
http://www.cdutcm.edu.cn/bbg/Image17.gif
http://www.cdutcm.edu.cn/bbg/Image18.gif
За тази подправка прочетох в една книга за китайска кухня, но понеже не е моя и я върнах отдавна, не мога да цитирам автора. Та на въпроса. Използва се, за да се ароматизира мазнината, в която пържиш зеленчуците, месото и в комбинация с няколко капки сусамово олио и 1 щипка натриев гултамат, които слагам накрая, ястията много се доближават до онзи "китайски" вкус, към който се стремя. Остава само да си набавя и Wok .
Пак се отплеснах. Загрява се мазнината, поставят се няколко зрънца и след като започнат да пукат се отстраняват. Това е!
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
|
|
|
Мога да кажа само това:
Засега нямам много време и не зная, кога ще успея да отида да напазарувам сериозно, но при първа възможност ще си купя горепесочените подправки.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
|
|
|
Китайски пипер - това са сушените плодове на Xanthoxylum piperitum, от семейство Rutaceae (Седефчеви), далечен роднина на цитрусовите. С това приликата с лимона се изчерпва.
Според Gernot Katzer, китайският пипер е важна подправка в централната част на Китай и някои японски провинции, но се употребява и в някои части от Индия, целия хималайски регион и някои части на Югоизточна Азия. Някои го слагат и в корейското Ким-чи.
Има консервиращи свойства.
Американските фермери пръскат нивите си с екстракт от сечуански пипер, за да ги предпазят от гризачи (екстрактът уврежда лигавицата на носа и устата на полските мишки), а французите го използват в парфюмерийната индустрия (Живанши).
Пиперът влиза в състава на five spice powder, смес от пет подправки - китайски пипер, звездовиден анасон, канела, карамфил и семена от резене.
Ароматът му е много особен, не напомня нито на лимон, нито на анасон, не е свеж, а по-скоро тежък.
(Тук моля Лудетина да се изкаже, защото подправката я имам от нея, пък и тя е с много силно развито обоняние).
Последната промяна е направена от biskvitka на Сря Апр 19, 2006 10:37 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
ludetina Готвач

Готви от: 03 Юни 2004
|
|
|
Леле ,изби рибата ..със силно обоняние. Незнам, може би ми е маалко застаряла подправката и не мога да кажа с точност.На мен ли мирише остро ,но не лимоново, не и ментово..и на дърво ми мирише..ама с мойто "остро" обоняние съм до тук.. .Но определено, присъства във всичките ми китайски манджи..т.е. индиректно в мазнината им.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа |
|
|
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума
|
|