Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Козунак със сушени плодове

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Тестени и хлебни изделия
Автор Съобщение
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Пуснато на: Нед Апр 23, 2006 10:27 pm    Заглавие на темата: Козунак със сушени плодове

Тази рецепта я имам от една приятелка на свекърва ми. Козунакът е много вкусен, а с подправките и плодовете - интересен и различен.

Това е рецептата (оригиналната):
4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио (сложих 1/2 ч.ч.олио и 1/2 ч.ч. мас)
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко + 40 г мая
1.200 кг брашно
1/2 ч.л. сода в киселото мляко

Яйцата се разбиват със захарта и леко се затоплят. Маята се разтваря в затоплено пр. мляко с 1 с.л. захар.
В брашното се прави кладенче и се налива част от яйчената смес, киселото мляко и се меси. Прибавя се постепенно и другата смес. Омесва се средно твърдо тесто. Меси се около 10 мин. Готовото тесто се слага в найлонов плик, намазан с олио и се слага в хладилника за 1 нощ.
На сутринта се оставя на топло около 1 час да бухне. размесва се и се оформя по желание - на плитка или като питка.
Може да се сложат стафиди, бадеми или орехови ядки.
Когато бухне козунакът във формата се намазва с жълтък и се поръсва със захар.
Пече се около 40 мин. Ако е необходимо, се слага фолио.
Проверява се с почукване

От себе си добавям подправки: млякото го кипвам с 1 голям дафинов лист, а в тестото прибавям кардамон и лимонова кора.

Плънката е от манго и стафиди, накиснати в кайсиева ракия (само стафидите са напоени с алкохол).

Плета козунака като този тук, само добавям две 'въженца' отгоре и отстрани и четири цветенца. Оформих го като венец в кексова форма.
Вместо манго може да се сложат всякакви други сладки сушени плодове. Мангото е много сладко, но не е ароматно (и е с красив ярко-оранжев цвят Готино).
Купих го от Хит, като цената му не беше по-различна от тази на останалите сушени плодове.
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
Meg
Дегустатор

Готви от: 13 Авг 2007

Пуснато на: Чет Мар 20, 2008 11:18 am    Заглавие на темата: Козунак със сушени плодове

Много ми хареса тази рецепта тъй като позволява разделяне на процесите - замесваш вечерта, приготвяш сутринта. За мен това спестява време Усмивка
Направих половин доза за закуска на мъжа ми, но със сигурност можеше да мине и с 1/4, хем нямаше да остане. Замених олиото с разтопено масло (в случая 1/2 пакетче). Сложих повече захар, стафиди и бадеми, защото така се предпочита (нямах под ръка микс от сушени плодове, а съм сигурна че с него щеше още по интересно да стане). Ползвах 1/3 пакетче мая, вместо половин, но пак бухна значително. Разделих го на три парчета и го сплетох като плитка, защото ми е най-просто и подходящо за правоъгърна тава. Покриване с фолио се наложи още на 15-тата минута от печенето, но това си е проблем на фурната, не на рецептата. Все пак беше оценен по достойнство Усмивка
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Чет Мар 20, 2008 8:09 pm    Заглавие на темата: Козунак със сушени плодове

Меги, радвам се, че му хареса Усмивка

Хубавото на тази рецепа е, че е със сода, т.е. тестото не вкисва и може да се съхранява в хладилника няколко дни.
Така че може да се замеси 1/2 или дори цялата доза, пък после да се замрази или да се прави всеки ден по нещо мъничко.

Олиото го оставя "пръхкав", а миризмата му не се усеща.
начало
рецепти
рецепти
Meg
Дегустатор

Пуснато на: Пет Мар 21, 2008 11:10 am    Заглавие на темата: Козунак със сушени плодове

О, благодаря много за тази идея!!!
Наистина спестява време (и мозъчен капацитет) когато нещо може да се замразява и след това да се приготвя. Така действам с баничките - правя едно несметно количество с обикновенни точени кори с най-различна плънка и ги замразявам. После цял месец мога да поднасям банички асорти веднъж или дваа седмично (за да не омръзне Намигване ). Сега ще се възползвам и от възможностите на това козуначено тесто и ще го пробвам и в други и по-малки варианти УсмивкаУсмивка
Не мога да не ти се доверя за олиото, макар че се опитвам да избягвам рафинираните мазниние, дори когато не готвя за себе си.
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Пет Мар 21, 2008 11:24 am    Заглавие на темата: Козунак със сушени плодове

По мое скромно мнение, олиото, дори и рафинирано, е по-малко вредно от маслото, което, както каза един уважаван съфорумец, също е продукт на химическата промишленост.
начало
рецепти
Meg
Дегустатор

Пуснато на: Пет Мар 21, 2008 7:23 pm    Заглавие на темата: Козунак със сушени плодове

Честно казано, едва ли има мазнина, която да издържи на 200 С и да не се разпадне на разни неблагоприятни съединения, така че щом олиото води до по-добри резултати, значи ще е олио Усмивка
начало
рецепти
рецепти
Meg
Дегустатор

Пуснато на: Вто Апр 01, 2008 11:20 am    Заглавие на темата: Козунак със сушени плодове

Биски, имам въпрос за замразяването, тъй като досега не съм замразявала тесто с жива мая. Изчакваш ли тестото да увеличи обема си преди да го замразиш или бактериите все пак преживяват замразяването и могат да си свършат работата и след това Объркан
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Вто Апр 01, 2008 11:34 am    Заглавие на темата: Козунак със сушени плодове

Меги, тестото се разделя на порции, щом се замеси и се затваря в кутии или пликове.
Щом се размрази, започват да действат дрождите (те май са гъби Въртя очички , но това са незначителни подробности).
начало
рецепти
миш маш
Готвач

Готви от: 19 Юни 2007

Пуснато на: Вто Апр 01, 2008 1:11 pm    Заглавие на темата: Козунак със сушени плодове

Аз лично подмазвам с олио пликчето в което ще замразявам тестото,и така по лесно после го изваждам от там.
начало
рецепти
рецепти
Meg
Дегустатор

Пуснато на: Сря Апр 02, 2008 9:35 am    Заглавие на темата: Козунак със сушени плодове

Благодаря за съветите Усмивка За разделянето на порции нямаше как да не се сетя с този капризен съпруг, който отказва да яде два пъти едно и също в рамките на една седмица и се мръщи на "преработките" на останали от вчера ястия Намигване Така че сега във фризера кротуват няколко намазнеи от вътрешната страна пликчета с по около 250 гр. тесто. Не ме питайте колко ток се хаби за печенето на такива порцийки, но семейното щастие е по-важно Намигване
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Сря Апр 02, 2008 1:42 pm    Заглавие на темата: Козунак със сушени плодове

Когато имам своя кухня (дай, Боже), ще си взема мини фурна - за да опека два кроасана на детето, без тежки поражения по околната среда и по фигурата ми
начало
рецепти
Meg
Дегустатор

Пуснато на: Сря Апр 02, 2008 3:13 pm    Заглавие на темата: Козунак със сушени плодове

Ти си съкровище Целувки
Благодаря за идеята!! Усмивка
начало
рецепти
рецепти
Meg
Дегустатор

Пуснато на: Нед Май 04, 2008 10:54 am    Заглавие на темата: Козунак със сушени плодове

Получиха се страхотни козуначени кифлички от това тесто!! При замесването след като го размразих в хладилника за една нощ добавих само счукани кайсиеви ядки и бадеми, а после и по едно парченце черен шоколад във всяка кифличка; поръсих обилно със захар. От 200-250 гр. тесто ми излязоха 7 кифлички, но след 3-тата съпругът ми каза, че е преял (!!).
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Сушени лимони Подправки
Ориз с телешко и сушени кайсии Фюжън кухня
Сушени плодове с кисело мляко Десерти и сладкиши
Пилешки бутчета със сушени кайсии Ястия българска кухня
Сушени домати с три вида сирена Салати, ордьоври, мезета и закуски
Козуначено руло с плодове Тестени и хлебни изделия
Мъфини със сушени плодове и маково семе Тестени и хлебни изделия
Мъфини със сушени домати и маслини Тестени и хлебни изделия
Каталунски козунак (Monas de Pascua) Тестени и хлебни изделия
Рецепта с риба и сушени домати Рибна кухня
Солена торта със сирене и сушени домати Салати, ордьоври, мезета и закуски
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Тестени и хлебни изделия
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Не можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks