| Автор |
Съобщение |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Завоалирани рибени кюфтета |
|
|
|
Нарекох кюфтетата така, защото успях да заблудя един малък рибомразец и той доста си похапна от тях. Много са вкусни и не миришат изобщо на риба. Рецептата е толкова тривиална, че сигурно и вие ги правите. Но аз все пак да си я кажа...
500 г полуразмразено филе от риба (в идеалния вариант е сьомга, но и с треска или хек също става)
160 г кромид лук
2 яйца (1 за каймата и 1 за паниране)
1 филия сух хляб,накисната във вода
20-30 г масло
галета
брашно
подправки: вегета, чубрица, джинджифил, черен пипер, може и малко кориандър
Филето се смила с месомелачка, като за да се смели по-лесно, е добре да не е съвсем размразено. Ако месомелачката ви е електрическа, тогава си го размразете. Лука и хляба също се смилат. Всичко се смесва. Каймата се прекарва още веднъж през месомелачката и се овкусява с подправките. Докато отлежава, приготвяте някаква гарнитура (в моя случай - картофено пюре).
Оформят се кюфтета, като в средата на всяко едно се слага по една бучка, колкото лешниче, студено масло. Кюфтетата се овалват в брашно, яйце, галета и се пържат в нагорещена мазнина. От маслото стават сочни и така не се налага да се слага сланина в каймата.
Сятам да опитам и с племенниците, дано успея и тях да заблудя.
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
Идеята за маслото ми я навяха пилешките кюфтета, които се правят (или поне аз ги правя) по същия начин.
Хватката е човек сам да си смели каймата, за да знае, какво има в нея
|
|
| начало |
|
 |
to4ica Почетен член

Готви от: 30 Май 2004
|
|
|
Приказни са тия кюфтенца, Биски! Хапнахме ги на обяд, нали днес се яде риба съвсем законно и почти задължително Не сложих масло и ги овалвах само в галета и сусам, така че станаха по-леки и трима човека почти се справихме с килограм най-простичък хек, който за друго май не става. Превъзходни са и горещи, и на стайна температура, браво за идеята!
Р.Р. Току-що установих, че и на температура "хладилник" са си превъзходни
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
Точице, много се радвам, че ви харесаха
|
|
| начало |
|
 |
IPA Шеф (Chef)

Готви от: 04 Яну 2005
|
|
|
Тези кюфтета и ние много ги уважаваме, даже изгорих един блендер за каузата рибна кайма.
|
|
| начало |
|
 |
ТеА75 Дегустатор

Готви от: 09 Яну 2008
|
|
|
аз ги пробвах с туна риба от консерва и към нея прибавих няколко сварени картофа в съотношение 1:1.
идеята с маслото в средата ми хареса и наистина се получиха страхотни кюфтенца.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
Meg Дегустатор
Готви от: 13 Авг 2007
|
|
|
Благодаря за идеята Обикновенно купувам замразено филе от хек или мерлуза, но не ми беше хрумвало да го правя на кюфтета, а без идеята за малко масло вътре съвсем щаях да ги оплескам
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
Тези кюфтета не съм ги правила от доста време
@Мег - могат да се сварят на пара (върху подложка от праз или спанак) или в микровълновата, ако ядеш риба.
|
|
| начало |
|
 |
Meg Дегустатор
Готви от: 13 Авг 2007
|
|
|
О, благодаря за идеята!! Аз риба не ям, но с удоволствие ще се възползвам от здравословната версия за мъжа ми
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
|
|