Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Татковата гъбена каша

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Рецептите на баба
Автор Съобщение
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Татковата гъбена каша
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 10:40 am    Заглавие на темата: Татковата гъбена каша

Когато бях малка ненавиждах гъбите,по точно "месото" им.Сосчето обаче обожавах.Любимо ми беше баба да метне върху печката на дърва, няколко печурки брани из поляните, да ги поръси със солчица.. Облизване , а ние с брат ми се зареждахме с порезаница хляб отстрани и търпеливо,преглъщайки чакахме да си пуснат водичката ,която старателно отопвахме. Усмивка Другият начин да ми "пробутат" гъби, беше именно тази каша.Сега вече си я хапвам цяла, но тогава ми сипваха само сос.. Плезене ,глезла съм била. Намигване У дома принципно баща ми рядко готви,има си запазени манджи, които си са си негов патент.Странно е, майка ми е много добра готвчка , но специално тези гозби, той ги готви по-добре.При това без да полага никъкво старание.. Объркан
Много се отклоних, да си дойдем на думата.Ето, и рецептата за любимата ми гъбена каша:

Татковата гъбена каша

Необходими продукти: ( за около 2 порции)

250 гр. гъби (с челадинки ми е любимо, но и с печурки се получава много добре Намигване )
3-4 стръка пресен лук
1 с.л. брашно
малко червен и черен пипер
1 домат (може и от буркан)
една шепа киселец
солчица
магданоз
2-3 с.л.олио (аз от себе си добавих и малко масълце)
малко водичка (не ми ще да ви подведа..може би 1 ч.ч.)

Начин на приготвяне:
Нарязвам лука на колеца и го задушаваме за кратко в мазнината.Като започне да се предава прибавяме натрошените гъби.Продължаваме да да задушавам, докато гъбките омекнат.Поръсваме с брашното ,разбъркваме ,поръсваме с пипера, добавяме и домата разбъркваме и сипваме водата, за да не прегорим пипера,посоляваме.Захлупваме и оставяме да къкри 10-ина мин.Поръсваме с магданоз и сервираме с домашна питка или в краен случай с пухкав бял топличък хляб. Намигване Mr. Green

Приятен апетит!
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

Татковата гъбена каша
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 10:49 am    Заглавие на темата: Re: Татковата гъбена каша

ludetina написа:
У дома принципно баща ми рядко готви, има си запазени манджи, които си са си негов патент. Странно е, майка ми е много добра готвачка, но специално тези гозби, той ги готви по-добре. При това без да полага никакво старание. Объркан
Винаги съм казвал, че това, което сготви мъжът ще е по-добро от еквивалентът, приготвен от жена му. Рядко, но качествено! У нас пици правим аз и Биски, но моите винаги са по-добри!!!
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Татковата гъбена каша
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 11:44 am    Заглавие на темата: Татковата гъбена каша

Ще ме прощаваш,но не винаги е така!Баща ми готви 3-4 манджи, наистина са по-вкусни, но за другите..не съм съгласна, майка ми ги приготвя по-добре!Баща ми е бил готвач в казармата и добил разни вредни навици да претупва нещата.. Намигване

А за пиците, следващия път искам конкурс..(може и на някоя среща) една твоя и една Биквитка, ние ще сме жури.Заради вас ,ще се прежаля.. Намигване ще хапана по-дебела ( ние ги обичаме почти като вестник с много кашкавал) пица и ще оставя НВД-то настрани. Mr. Green
начало
рецепти
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Татковата гъбена каша
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 11:48 am    Заглавие на темата: Татковата гъбена каша

ludetina написа:

А за пиците, следващия път искам конкурс..(може и на някоя среща) една твоя и една Биквитка, ние ще сме жури.Заради вас ,ще се прежаля.. Намигване ще хапана по-дебела ( ние ги обичаме почти като вестник с много кашкавал) пица и ще оставя НВД-то настрани. Mr. Green

Е в тоя конкурс ще се включа и аз! Не съм правил пица от десетина години, но тогава всички си облизаха пръстите до лактите и рекоха, че била доста вкусна. Та, кога е съревнованеието? И най-вече къде?
начало
рецепти
бухтичка
Дегустатор

Готви от: 06 Апр 2006

Татковата гъбена каша
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 12:24 pm    Заглавие на темата: Татковата гъбена каша

Според мен на първо място е мерака и начина ,по който се показва.Има хора ,които само като ти обясняват технологията на приготвяне и те засърбяват ръцете да се развихриш из кухнята ,па макар и за нещо тривиално...Същите тези хора с приказки могат да те нахранят Смях Както се казва :"отвътре трябва да ти идва".
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Татковата гъбена каша
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 1:37 pm    Заглавие на темата: Re: Татковата гъбена каша

Първо за кашата - веднага влиза в графата любими (щом има сос да се топи Съжалявам!).
Може ли да сложа 'опърпорена' суха чушка вместо червен пипер, че не си падам много по пипера?

MR.LAZY написа:
...У нас пици правим аз и Биски, но моите винаги са по-добри!!!

Съжалявам! тук съм принудена да се съглася... Просто не обичам да правя пици и те явно го усещат.
Бухтичка е права за мерака, при мен такъв липсва Плезене
Но админът просто е роден за това - и да я изпече, и да я поднесе Пица
начало
рецепти
рецепти
IPA
Шеф (Chef)

Готви от: 04 Яну 2005

Татковата гъбена каша
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 2:00 pm    Заглавие на темата: Татковата гъбена каша

Това ще ми свърши чудесна работа за нов вид гъбен сос към мръФката.

Плезене
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Татковата гъбена каша
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 2:05 pm    Заглавие на темата: Татковата гъбена каша

Бисквитка, постъпи както намериш за добре. Усмивка Само исках да допълня, който иска повечко соче..слага още малко брашънце и съответно водичка.Горния вариант е малко "по-разточителен" от към гъби Усмивка .

Бухтичка, права си..меракът е от значение, голямо, баща ми много обича да го молим да ни сготви някои от неговите манджи.. Mr. Green ..тази рецепта едвам я измъкнах, почти със сила.. Mr. Green .
Може би неговата каша става по-вкусна, защото той не мие гъбите, не ги реже, а дори и киселеца ,ако е по-дребен направо го къса над тигана ?!?Когато гъбите са ми хубави, бели и не много кални..аз също само ги продухвам и забърсвам..гозбата наистина става много по-ароматна (това той ме е учил Усмивка ), но никога не съм се сещала да ги троша.. Въртя очички А за зелениите и новите "модерни" течения да не се режат, знаем (някои не го приемат.. Намигване ), че остават по-свежи и вкусни..явно баща ми без да иска е в крак с модата, даже я е изпреварил.. Смях

IPA, действай!Само сподели после и рецептата за мръвката! Намигване

А сега, за пицата..щом Биски сви платната..остава Алеко и Лейзи да се разберат, кога и къде и да ни поканят на дегустация..Ама съм упорита а? Twisted Evil Плезене
начало
рецепти
IPA
Шеф (Chef)

Готви от: 04 Яну 2005

Татковата гъбена каша
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 3:14 pm    Заглавие на темата: Татковата гъбена каша

Относно чистенето на гъби аз си имам технология - под течаща студена вода, с четка за зъби леко минавам където има замърсено или петно. Никакви брашна, беления на ципи и прочее.

Смях
начало
рецепти
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Татковата гъбена каша
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 3:14 pm    Заглавие на темата: Татковата гъбена каша

ludetina написа:
...
А сега, за пицата..щом Биски сви платната..остава Алеко и Лейзи да се разберат, кога и къде и да ни поканят на дегустация..Ама съм упорита а? Twisted Evil Плезене

С упорство и инат и до Цариград се стига... Mr. Green

Мястото на дуела трябва да е задължително Булонският лес под формата на място с печка. Щото още не съм пекъл пица на огън. Та ще трябва с Шефа да обсъдим къде ще се състои Срещата на върха и да поканим секунданти, фенки, клакьори, Бироразливачи и други такива.
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Татковата гъбена каша
Пуснато на: Пет Май 19, 2006 3:25 pm    Заглавие на темата: Татковата гъбена каша

Ще поръчам пухчета клакьорка Mr. Green
начало
рецепти
Kabal
Дегустатор

Готви от: 06 Май 2006

Татковата гъбена каша
Пуснато на: Сря Апр 16, 2008 9:37 pm    Заглавие на темата: Татковата гъбена каша

След тестване определено отива в любими. Но както каза IPA и според мен това е гъбен сос а не каша.
начало
рецепти
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Моята артилерийска каша Провалите в моята кухня
Каша от коприва с яйца и орехи (Брой 01) Рецепти от кулинарни списания
Каша от просо с извара и стафиди Десерти и сладкиши
Каша от гъби Ястия българска кухня
Каша с чесън и орехи (Родопска кухня) Ястия българска кухня
Празнична гъбена крем-супа Супи и чорби
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Рецептите на баба
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks