| Автор |
Съобщение |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Окрошка (руска студена супа) |
|
|
|
Окрошката е руската разновидност на таратора. В летните жеги разхлажда и засища, без на човек да му стане тежко.
Има два основни варианта - с кефир и с квас.
И двата продукта трудно се намират на родния пазар, затова се налага да се правят импровизации.
За две порции:
1/2 краставица / 2-3 корнишончета
4-6 репички
2 стръка зелен лук
5 стръкчета копър
2 твърдосварени яйца
150 г хамбургски салам/ шунка / варено или печено месо
350 мл студен квас / кефир/ айрян, ама по-гъстичък
За подправяне:
1/2 ч.л. люта горчица (сложих дижонска)
хрян на вкус (нямах, затова го замених с уасаби)
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар (може и по-малко)
1 ч.л. олио
2-3 с.л. квас / кефир/ айрян
Всичко се смесва.
Краставичката и саламът се нарязват на кубчета, репичките - на тънки шайби, лука - на ситни парченца, яйцето - както ви харесва (ако е много наситнено, жълтъкът се смесва с кваса и това прави окрошката мътна).
Съставките се разбъркват и се разпределят в чинии.
Салатоподобната смес се залива с квас (или каквото там използвате) и се овкусява със сместа за подправяне.
Поднася се веднага, като се подправя със сметана (при мен е кисело мляко с 4,5 % масленост и е много приятно) - за варианта с квас.
Забележка: има варианти с варени картофи, ама кой ще вари картофи в тая жега?
Огромни благодарности на Марабу за кваса!
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
to4ica Почетен член

Готви от: 30 Май 2004
|
|
|
| Ммммм, много апетитно изглежда, репичките, яйцето... Само, ако позволиш, ще пропусна салама, някак не ми се връзва. Не се слага допълнително мазнина, нали, разчита се на кваса, кефира или айряна?
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
|
|
|
| to4ica написа: | | ... Само, ако позволиш, ще пропусна салама, някак не ми се връзва. Не се слага допълнително мазнина, нали, разчита се на кваса, кефира или айряна? |
Без салам не е толкова вкусно Пробвай с пилешко, шунка или някакво рибено филе.
Майка правеше окрошка с рибени консерви, ама на мен не ми допада особено.
Мазнината е около 1/2 ч.л. за порция, но моите чаени лъжички са сравнително малки. Слагам каквото олио имам, като гледам, да не е особено ароматно (в случая е рапично), иначе се губи ароматът на пресните зеленчуци и най-вече на салама .
Сега видях, че във форума има още една рецепта за окрошка, ето тук.
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа |
|
|
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума
|
|