| Автор |
Съобщение |
ludetina Готвач

Готви от: 03 Юни 2004
Кайгана (Магданозени кюфтета - "Егур, Егур") |
|
|
|
И тъй. Успях, направих ги същите като в "Егур, Егур"! Това е благодарение на рецептата на Юлиян Дюлгяров (главния готвач на ресторанта), публикувана в един брой на "Бон Апети" . Ето я и нея:
Кайгана
Необходими продукти:
2 връзки магданоз, нарязан наситно
2 яйца
1 с.л. сирене (настъргано)
1 ск. чесън, нарязан наситно
1 с.л. брашно
бял пипер
сол
Начин на приготвяне:
В купа изсипваме магданоза, последователно добавяме яйцата. Разбъркваме и подправяме с чесъна, пипера, сиренето и сол на вкус (зависи колко е солено сиренето). Прибавяме брашно и се бърка до получаването на еднородна смес. Оформят се шницели и се пържат в загрят тиган с незалепващео покритие на умерен огън. Сервират се с подлучено кисело мляко (има и рецепта за него, но вярвам, всеки знае как да си смеси кисело мляко с чесън и копър ).
Сега аз използвах връзки на око (т.е. магданозът ми не беше купен, а домашен) приблизитело 4 1/2.Накълцах ги в робота.. ,като внимавах да не го направи на пюре.Сиренето го намачках, защото исках да се усеща.И удвоих количеството, нали съм любителка на сиренето.. Използвах 5 яйца и 5 с.л. брашно.Хубаво се измесва до получаване на еднородна смес. Аз бърках с дървена лъжица и на консистенция ми се получи, като смес за "нормални" кюфтета, само малко по-рошаво .Гребвах от сместа с лъцижа и поставях в тигана, отгоре леко натисках, за да се получи като шницел. Това е !
Приятен апетит!
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
|
|
|
Ще ги направя, щом свърши домашният арест.
САМО ЗА МЕН!!! , щото имаше разни коментари от зеленомразци. И ще наблъскам в тях кимион и др. омразни някому подправки
|
|
| начало |
|
 |
to4ica Почетен член

Готви от: 30 Май 2004
|
|
|
| biskvitka написа: | И ще наблъскам в тях кимион  |
Кимион, да, да живее кимионът
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
Днес ги направих и много ни харесаха. Благодаря, Лудетина !
Явно връзките, които купих, са били доста големи, защото сместа стана суха. За всеки случай добавих и малко кашкавал, за по-сериозна спойка.
А може и да съм сгрешила при нарязването - не можах да се стърпя и накълцах магданоза с ножа, който Големият Шеф наточи като самурайски меч . С робота следващия път
Снимки, ако са станали, ще има утре.
|
|
| начало |
|
 |
MR.LAZY Site Admin

|
|
|
Дори за един магданозомразец като мен кюфтетата бяха превъзходни. Направо не съм очаквал да са толкова вкусни. И естествено бяха без кимион! Въпреки заканите .
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

|
|
|
Браво, много се радвам! Особено за "зелено-мразеца"..
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
ross Дегустатор

Готви от: 12 Мар 2006
|
|
|
| Много интересно. В моя град-Луковит (а може и да е само в нашето семейство,незнам) от край време кайганата е нещо подобно на тутманика, най-общо казано запечено тесто със сирене и яйце, само че доста по-меко, с хрупкава коричка и много вкусно. Още баба ми ни правеше като деца. Темата ме подсеща да накарам майчето ми да ми спретне това за закуска като си отида.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
Здравей, ross!
Ще се радвам, ако споделиш рецептата на майка ти
Относно значението на думата "кайгана" - на турски е омлет със зелении.
Май във всеки регион си има различно значение
|
|
| начало |
|
 |
to4ica Почетен член

|
|
|
| ross написа: | | накарам майчето ми да ми спретне това за закуска като си отида. |
Някои наистина са късметлии... Искаме рецепта, искаме рецепта
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
MR.LAZY Site Admin

|
|
|
| Цитат: | | ...от край време кайганата е нещо подобно на тутманика, най-общо казано запечено тесто със сирене и яйце, само че доста по-меко, с хрупкава коричка и много вкусно. | Всъщност кайгана e типично турска рецепта и представлява палачинка, та и аз се зачудих на заглавието, защото руските сайтове и Гугъл мълчат за арменския произход на кайганата.
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

|
|
|
Младежи и девойки, въобще не претендирам за оригиналност на името нито за достоверност..за рекламации и адмирации се обръщайте към Хилда Казасян !
Аз съм само вестоносец!
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
| to4ica написа: | | biskvitka написа: | И ще наблъскам в тях кимион  |
Кимион, да, да живее кимионът  |
Определено, много им върви кимионът.
Този път нарязах магданоза с робота, сместа стана по-фина и по-сочна. Отново добавих кашкавал. Сега, дори и с кимион (или може би заради неговото елегантно присъствие ), станаха още по-вкусни
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
to4ica Почетен член

|
|
|
| biskvitka написа: | заради неговото елегантно присъствие ), станаха още по-вкусни  |
браво, Бисквит! LAZY, ти какво ще кажеш? Научи ли се Хасан да яде баница?
|
|
| начало |
|
 |
ross Дегустатор

Готви от: 12 Мар 2006
|
| начало |
|
 |
neli.mag Дегустатор

Готви от: 21 Май 2006
|
|
|
Много вкусни кюфтенца се получиха. Бях малко резервирана към рецептата, а отдавна й бях "метнала мерака" да я правя. Днес й дойде редът!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
миш маш Готвач

Готви от: 19 Юни 2007
|
|
|
Моите кюфтета от магданоз станаха страхотни. Даже и мъжа ми, който е отявлен месоядец, в първият момент помисли ,че има и малко кайма.Поръчано ми е и за друг път да ги направя. И една идея ми даде, която смятам да осъществя само за него.Върху киселото мляко ,малко препържено олио със червен пипер няколко идейки, така нямало да му бъде толкова постно.
|
|
| начало |
|
 |
IPA Шеф (Chef)

Готви от: 04 Яну 2005
|
|
|
| миш маш написа: | | Върху киселото мляко ,малко препържено олио със червен пипер няколко идейки, така нямало да му бъде толкова постно. |
Скромен човека, можеше да си поиска препържено масълце .
Много добра идея за предимно месоядните.
|
|
| начало |
|
 |
миш маш Готвач

|
|
|
Не ,че не се е сетил за масълце, но когато го сипиш върху киселото мляко така или иначе то ще изстине , затова за тази цел е по добре олио , за зехтин не съм убедена , че е подходящо в случая..Така си яде и постните лозови сърмички.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
Маца Готвач

Готви от: 21 Фев 2007
|
|
|
Освен суши Мацов не яде и магданозени кюфтенца, така че, много моля, следващият път като ги залееш с олио, викни, аз ще дотичам.
|
|
| начало |
|
 |
Cap.Morgan Дегустатор

Готви от: 11 Дек 2006
|
|
|
neli.mag , благодаря ти че си събудила рецепта от преди две години защото едва ли щях да я видя ,както и на ludetina че я е постнала. Страхотни станаха и направо ме е яд ,че имах само една връзка магданоз.Сега мисля да изненадам една мадама ,която много обича магданоз
|
|
| начало |
|
 |
миш маш Готвач

|
|
|
Тъй, тъй, ако мога да цитирам Куцо Пиле.Аз току що нахраних 10 на гладни строителни работника които не ядат постно, с магданозените кюфтета, само, че с идеята за препържено олио с червен пипер отгоре върху киселото мляко с чесън и имам поръчка отново за другата седмица.Голям риск си беше, но успях.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
MR.LAZY Site Admin

|
|
|
| Cap.Morgan написа: | Сега мисля да изненадам една мадама ,която много обича магданоз  | Само внимавайте, че магданозът, казват, имал афродизиачно действие .
|
|
| начало |
|
 |
Маца Готвач

Готви от: 21 Фев 2007
|
|
|
| MR.LAZY написа: | | Cap.Morgan написа: | Сега мисля да изненадам една мадама ,която много обича магданоз  | Само внимавайте, че магданозът, казват, имал афродизиачно действие . |
Че какво лошо има, ще има 10 готови строителни работника. Или си имал предвид да не би да сложи по-малко?
|
|
| начало |
|
 |
Cap.Morgan Дегустатор

Готви от: 11 Дек 2006
|
|
|
| MR.LAZY написа: | | Cap.Morgan написа: | Сега мисля да изненадам една мадама ,която много обича магданоз  | Само внимавайте, че магданозът, казват, имал афродизиачно действие . |
Не знаех .Значи.... повечко да сложа тогава
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
|