Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Гръцки чеснов сос

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Сосове и дипове
Автор Съобщение
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Гръцки чеснов сос
Пуснато на: Нед Сеп 17, 2006 3:59 pm    Заглавие на темата: Гръцки чеснов сос

Изпълнявам обещанието си и ви пускам рецептата. Още с първата хапка усетих, че този сосец не е само чесън, а има и компир, и то взе че се потвърди. Значи взимате примерно:

2 картофа
1/2 глава чесън
зехтин
оцет/лимон
сол
пипер

Картофите се сваряват и намачкват като за пюре, но без много течност. Към тази кашичка добавяте нарязания на ситно чесън, преди това минат за няколко секунди през горещ зехтин, колкото да омекне. Подправяте цялата работа със зехтина, в който е бил чесънът, малце оцет или лимон, солчица и пиперец.

Сервират го братята елини студен към пържени тиквички и патладжани, както и към какво ли не още, примерно към салата от червено цвекло. Много върви и към панирани и печени на скара калмари.
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
IPA
Шеф (Chef)

Готви от: 04 Яну 2005

Гръцки чеснов сос
Пуснато на: Нед Сеп 17, 2006 4:16 pm    Заглавие на темата: Гръцки чеснов сос

Алеко, каква гъстота трябва да се постигне.
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Гръцки чеснов сос
Пуснато на: Нед Сеп 17, 2006 4:26 pm    Заглавие на темата: Гръцки чеснов сос

Средна. Като на гъсто пюре.
начало
рецепти
рецепти
Shokolatina
Дегустатор

Готви от: 27 Ное 2007

Гръцки чеснов сос
Пуснато на: Пет Фев 22, 2008 1:40 am    Заглавие на темата: Гръцки чеснов сос

Това се казва скордаля(ударението на я). От "скордо"-чесън.

Драги ми Алеко,ще си позволя ле-е-кинко да доукрася дотук написаното.

Чесъна трябва да е стрит в хаванче да си пусне ароматите и да не се усеща на парченца.Картофите се разбиват на пюре с малко бульон,например ако сервирам с риба (върви страхотно с бакалярос) използвам рибен бульон,горещ разбира се,а зехтина се прибавя на струйка при непрекъснато бъркане.Целта е след като постои малко, зехтина да не изплува отгоре, а да е хомогенна смес.Някои го предпочитат по-люто,така,че количеството на чесъна варира.Тая работа се върши с пасатора и се сервира топло! Мляс-мляс Облизване

Е,след това не се препоръчва да излизате от вкъщи за няколко часа и никакви целувки Смях
начало
рецепти
Meg
Дегустатор

Готви от: 13 Авг 2007

Гръцки чеснов сос
Пуснато на: Пет Фев 22, 2008 12:48 pm    Заглавие на темата: Гръцки чеснов сос

Възхитена съм от този сос!!! Облизване
Повечето сосове са на основата на мляко (сметана, смеси) или яйца (майонеза), или обработени домати, и рядко има рецепти за нещо по-различно, но този е просто фантастичен за моя вкус!! точа лиги
начало
рецепти
миш маш
Готвач

Готви от: 19 Юни 2007

Гръцки чеснов сос
Пуснато на: Пет Фев 22, 2008 1:38 pm    Заглавие на темата: Гръцки чеснов сос

Този сос при нас го сервират в арабските ресторанти и закусвални,предимно към пиле и дюнер.Аз лично го знам от майстор който прави дюнери в арабски ресторант,плюс кисело мляко.,няколко лъжици.Аз слагам всичко на сурово ,без варените картофи разбира се, и разбивам добре на пасатора.Най вече го използвам към печено пиле.И вместо сол слагам някакъв вид от сорта на вегета,пикантина или кой каквото си харесва.
начало
рецепти
рецепти
dalka
Гост

Гръцки чеснов сос
Пуснато на: Пет Фев 22, 2008 2:04 pm    Заглавие на темата: Гръцки чеснов сос Дублирай поста като нова тема

Аз го знам този сос, но с кисело мляко и малко майонеза. Иначе другите съставки са същите. Научих го от един дюнарджия.
начало
рецепти
миш маш
Готвач

Готви от: 19 Юни 2007

Гръцки чеснов сос
Пуснато на: Пет Фев 22, 2008 2:31 pm    Заглавие на темата: Гръцки чеснов сос

Забравих за майонезата ,но тя се слага когато не ти достига зехтина.Понякога и аз съм го правила така.
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Рулца от раци по гръцки Рибна кухня
Гръцки Великденски козунак Тестени и хлебни изделия
Гръцки ресторант "Кумбаре" Бял списък
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Сосове и дипове
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Не можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks