Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Christmas gamesChristmas games  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Забалионе, забайоне или...
Сподели във Facebook

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Дъра, бъра, два чадъра
Автор Съобщение
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 8:18 am    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

В темата Забалионе / Zabaglione IPA написа:
Забалионе

Малка поправчица само: Доколкото знам е забайоне.
начало
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 9:00 am    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

Алеко написа:
gl на италиански се чете ль като в цабальоне, а gn се чете като нь като в ньоки. А Z се чете като Ц т.е. получава се ЦабалЬоне. Но как се е трансформирало в Българския, трябва да каже речникът на чуждите думи и Йосиф Намигване.

Източник: BBC
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 9:42 am    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

Не съм нито Йосиф, нито РЧД, но в българския език гражданственост е придобила думичката сабайон.
начало
рецепти
yosif
Готвач

Готви от: 06 Дек 2005

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 10:44 am    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

Lasciate Ogni Speranza... Mr. Green

На италиански има два варианта:
- zabaglione
- zabalione

На френЧки:
- sabayon

Трябва да се използва Марсала, а не каквото и да е бяло вино Готино
Макар първоначално да се е използвало сладко вино от Кипър.

http://www.italydownunder.com.au/issuefive/dolcevita.html

... The soldiers replied simply “Zvanbajoun”. A word that over time became Zambajoun, Zabajoun, Zabajone, Zabaglione.
...

Манджа за след битка, като Пиле Маренго...
начало
рецепти
IPA
Шеф (Chef)

Готви от: 04 Яну 2005

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 11:11 am    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

Името на десерта може да се произнася по различни начини.

Преводът на български го намерих тук.

Ако филолозите и главният редактор са на друго мнение, винаги може да се промени названието. Намигване
начало
рецепти
Куцо пиле
vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 11:49 am    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

Забальоне на мен най ми харесва като звучене:) По повод Z, жабарчовците сами не знаят га е з, дз, ц...ама така е, като им е бедна азбуката Смях
начало
рецепти
to4ica
Почетен член

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 3:00 pm    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

MR.LAZY написа:
Алеко написа:
gl на италиански се чете ль като в цабальоне,

Пак ще ме вземете за мезе, но доколкото се ориентирам пред задната гласна о gl се трансформира в дифтонга йо, така че поддържам този вариант Смях
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 5:22 pm    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

to4ica написа:
MR.LAZY написа:
Алеко написа:
gl на италиански се чете ль като в цабальоне,

Пак ще ме вземете за мезе, но доколкото се ориентирам пред задната гласна о gl се трансформира в дифтонга йо, така че поддържам този вариант Смях

Нищо не разбрах, ама май пише, че сме от една порода? Mr. Green
начало
рецепти
Куцо пиле
vertically challenged

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 5:47 pm    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

Тъй, справката с италианист каза: или Дзабальоне, или Забальоне. Л-то явно не дифтонгясва Смях Мисля си, че дифтонгясването е последица от французки намеси Mr. Green
начало
рецепти
IPA
Шеф (Chef)

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 6:30 pm    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

Добре, питам гуглето:

забайоне - използва се като наименование

Забалионе - използва се като наименование

сабайон - използва се като наименование

Забальоне - само руски сайтове

Дзабальоне - само руски сайтове

и слагам всички имена. Mr. Green
начало
рецепти
to4ica
Почетен член

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 6:51 pm    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

Куцо пиле написа:
Мисля си, че дифтонгясването е последица от французки намеси Mr. Green

Абсольотно е възможно, мислех го просто като вариант. Алеко,scusi! Всъщност, къде му е родината на това прекрасно кремче, за да решим кой вариант да изберем?
начало
рецепти
IPA
Шеф (Chef)

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 7:01 pm    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

IPA написа:
Забалионе е лек десертен крем, класически италиански десерт, ароматизиран със сладко вино.
начало
рецепти
Куцо пиле
vertically challenged

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 7:03 pm    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

ИПА, рулираш! клакьорка
начало
рецепти
IPA
Шеф (Chef)

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 7:05 pm    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

Ако има недоволни, бързо да си кажат, че ми изтича времето за редакция. Въртя очички
начало
рецепти
yosif
Готвач

Готви от: 06 Дек 2005

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 7:10 pm    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

... Condottieri and their mercenaries were often engaged to fight those wars from the mid-14th until the 16th century and beyond. During one of these wars, while fighting the city of Reggio Emilia, Giovan Paolo Baglioni, known as “Zvan Bajoun” (it was customary at that time to change people's names into the local dialect) became the hero of a culinary creation that went on to become the undisputed aristocrat of Italian desserts.
...
... The soldiers replied simply “Zvanbajoun”. A word that over time became Zambajoun, Zabajoun, Zabajone, Zabaglione.
...

'талЯнски е от областта на Реджо Емилия Mr. Green или РеджЬо Емилия?!

Последната промяна е направена от yosif на Вто Мар 06, 2007 7:30 pm; мнението е било променяно общо 1 път
начало
рецепти
IPA
Шеф (Chef)

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 7:18 pm    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

РеджИо Емилия. Mr. Green
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Вто Мар 06, 2007 9:47 pm    Заглавие на темата: Забалионе, забайоне или...

Хайде стига бе! Вие го обърнахте на лингвистичен дискусионен клуб тука! Mr. Green Това ли е най-важното?

Най-важното е, че кремчето е адски вкусно! А дали ще му казваме ьо, йо, глио ми е все тая!
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Забайоне / Забалионе / Сабайон / Zabaglione Десерти и сладкиши
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Дъра, бъра, два чадъра
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Не можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks