Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Christmas gamesChristmas games  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Млечна баница (еврейска кухня)

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Десерти и сладкиши
Автор Съобщение
Raza
Дегустатор

Готви от: 31 Май 2004

Пуснато на: Пет Окт 14, 2005 4:00 am    Заглавие на темата: Млечна баница (еврейска кухня)

Чудесен десерт, много лек и бърз за приготвяне. Не е тази млечна баница, която познавате, доста по-различна е, а вкусът й на крем-карамелена торта.
Който обича крем-карамел и млечни десерти му препоръчвам тази баница. Рецептата е оригинална, многократно изпитана и се предава от поколение на поколение в кухнята на българските евреи.

МЛЕЧНА БАНИЦА
----------------------
за тестото:
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио (или 150гр масло)
2 с.л. захар
1 ч.ч. вода
щипка сол
1 равна ч.л. сода
за крема:
6-7 яйца
9 с.л. захар (според мен са малко, аз слагам 1ч.ч.)
1.200 л мляко
ванилия

1. В тенджера се загряват до завиране водата, захарта, солта и содата. Изсипва се бързо брашното и енергично се разбърква. Веднага се снема от огъня.
2. Полученото пясъчно тесто се измесва докато е още топло и се разстила в тава (28-30 см) , като се оформя перваз по стените на тавата.
3. Междувременно се загрява млякото (не е необходимо да завира), а отделно се разбиват яйцата със захарта. В топлото мляко се изсипват разбитите яйца и се разбърква добре. Добавя се ванилия.
4. Върху приготвената подложка се изсипва много бавно и внимателно млякото като се внимава да не се скъса кората! Най-добре е да се направи това с черпак.
5. Пече се във фурната около 25-30 минути до стягане на млякото и получаване на златисто-кафява коричка.
6. Оставя се на хладно поне няколко часа.
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Пет Окт 14, 2005 8:42 am    Заглавие на темата: Млечна баница (еврейска кухня)

Едно време, докато съществуваше клуб-ресторантът на СБЖ (да не се бърка с БДЖ! Mr. Green ), там работеше един сладкар, който правеше най-страхотната млечна баница, която съм ял през живота си. За съжаление СБЖ разтури ресторанта и го даде под наем, а сладкарят май почина. Беше уж приятел на баща ми, лично ни е сервирал десетки път тази баница, ама така и не щя да издаде рецептата.

Тази ще я пробвам някой ден!
начало
рецепти
to4ica
Почетен член

Готви от: 30 Май 2004

Пуснато на: Пет Окт 14, 2005 11:31 am    Заглавие на темата: Млечна баница (еврейска кухня)

Тази "баница" е трепач!!! Баба ми я правеше, само помня вкуса, но не съм се осмелила да я направя, хич ме няма по сладкишите... Въртя очички
начало
рецепти
Raza
Дегустатор

Пуснато на: Пет Окт 14, 2005 12:54 pm    Заглавие на темата: От проба глава не боли

С риск да се повторя - млечната баница е много лесна за приготвяне. Цялата процедура по подготовката отнема максимум 20 минути. Единствено трябва да се внимава подложката да не скъса при изливането на млякото. Един път при мен се получи този фал и млякото проникна под нея. Изядохме си я естествено, но подложката не се изпече и остана глетава , а трябва да бъде хрупкава.
Добър апетит!
начало
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

Пуснато на: Пет Окт 14, 2005 1:19 pm    Заглавие на темата: Млечна баница (еврейска кухня)

Радваме се, че си изоставила диетите Намигване
начало
рецепти
Raza
Дегустатор

Пуснато на: Пет Окт 14, 2005 1:49 pm    Заглавие на темата: Още една седмица и празниците свършват!

Ш-т-т! Я ми погледни аватарчето! Целта е достигане размерите на един малко по-дебел такъв!
Иначе си прав, покрай празниците изоставих диетите и се започна едно готвене - ядене - готвене - ядене. Съжалявам! И фитнес клуба е затворен, не работи....само клуба на bgkulinar работи....
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Xарира от Казабланка (Мароканска кухня) Международна кухня
Млечна супа с кускус в микровълнова Супи и чорби
Фламбирани пилешки дробчета (Френска кухня) Международна кухня
Бойните подвизи в моята кухня Провалите в моята кухня
Пожарите в моята кухня Провалите в моята кухня
Баница с праз Тестени и хлебни изделия
Хинкали (грузинска кухня) Международна кухня
Moqueca de Camarao / яхния от скариди (бразилска ку... Международна кухня
Джобовете на Аман (Еврейска кухня) Десерти и сладкиши
Пръстите на Аман (Еврейска кухня) Десерти и сладкиши
Прасенце в сметанов сос с хрян (руска кухня) Международна кухня
Баница със сини домати (пастел де меринджена) Международна кухня
Притопляне на яйчено-млечна застройка Полезни съвети
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Десерти и сладкиши
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks