| Автор |
Съобщение |
Raza Дегустатор

Готви от: 31 Май 2004
Млечна баница (еврейска кухня) |
|
|
|
Чудесен десерт, много лек и бърз за приготвяне. Не е тази млечна баница, която познавате, доста по-различна е, а вкусът й на крем-карамелена торта.
Който обича крем-карамел и млечни десерти му препоръчвам тази баница. Рецептата е оригинална, многократно изпитана и се предава от поколение на поколение в кухнята на българските евреи.
МЛЕЧНА БАНИЦА
----------------------
за тестото:
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио (или 150гр масло)
2 с.л. захар
1 ч.ч. вода
щипка сол
1 равна ч.л. сода
за крема:
6-7 яйца
9 с.л. захар (според мен са малко, аз слагам 1ч.ч.)
1.200 л мляко
ванилия
1. В тенджера се загряват до завиране водата, захарта, солта и содата. Изсипва се бързо брашното и енергично се разбърква. Веднага се снема от огъня.
2. Полученото пясъчно тесто се измесва докато е още топло и се разстила в тава (28-30 см) , като се оформя перваз по стените на тавата.
3. Междувременно се загрява млякото (не е необходимо да завира), а отделно се разбиват яйцата със захарта. В топлото мляко се изсипват разбитите яйца и се разбърква добре. Добавя се ванилия.
4. Върху приготвената подложка се изсипва много бавно и внимателно млякото като се внимава да не се скъса кората! Най-добре е да се направи това с черпак.
5. Пече се във фурната около 25-30 минути до стягане на млякото и получаване на златисто-кафява коричка.
6. Оставя се на хладно поне няколко часа.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
|
|
|
Едно време, докато съществуваше клуб-ресторантът на СБЖ (да не се бърка с БДЖ! ), там работеше един сладкар, който правеше най-страхотната млечна баница, която съм ял през живота си. За съжаление СБЖ разтури ресторанта и го даде под наем, а сладкарят май почина. Беше уж приятел на баща ми, лично ни е сервирал десетки път тази баница, ама така и не щя да издаде рецептата.
Тази ще я пробвам някой ден!
|
|
| начало |
|
 |
to4ica Почетен член

Готви от: 30 Май 2004
|
|
|
Тази "баница" е трепач!!! Баба ми я правеше, само помня вкуса, но не съм се осмелила да я направя, хич ме няма по сладкишите...
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Raza Дегустатор

|
|
|
С риск да се повторя - млечната баница е много лесна за приготвяне. Цялата процедура по подготовката отнема максимум 20 минути. Единствено трябва да се внимава подложката да не скъса при изливането на млякото. Един път при мен се получи този фал и млякото проникна под нея. Изядохме си я естествено, но подложката не се изпече и остана глетава , а трябва да бъде хрупкава.
Добър апетит!
|
|
| начало |
|
 |
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
|
|
|
Радваме се, че си изоставила диетите
|
|
| начало |
|
 |
Raza Дегустатор

|
|
|
Ш-т-т! Я ми погледни аватарчето! Целта е достигане размерите на един малко по-дебел такъв!
Иначе си прав, покрай празниците изоставих диетите и се започна едно готвене - ядене - готвене - ядене. И фитнес клуба е затворен, не работи....само клуба на bgkulinar работи....
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа |
|
|
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума
|
|