| Автор |
Съобщение |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Бързия кекс на мама Елка |
|
|
|
Ludetina ме запали по кексовете, а този е единствения, който винаги ми се получава. Да не говорим, колко бързо и лесно става.
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 яйце (може и без него, но става много ронлив)
2/3 ч.ч. олио (на мен повече ми харесва с 1/2)
1 с.л. какао или 1 пак. канела
ванилия или ромова есенция (ако имате и обичате)
1 равна ч.л.сода бикарбонат
Всичките продукти се смесват и веднага се изсипват в намаслена и набрашнена тавичка. Кексът се пече на 200 градуса, като готовността му се определя с клечка, бодната в средата - ако клечката излиза без полепнало по нея тесто, кексът е готов.
Добър апетит!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
Направих мъфини от това тесто, като сложих и един банан, размачкан с вилица. Забравих содата и половината мъфини не приличат на нищо. Останалите имат съвсем приличен вид. Интересното е, че свекърва ми, с която вечеряхме преди малко, не си позна сладкиша.
А сега ще споделя, как се правят мъфини, когато нямате формички. Много просто - пекат се в стъклени (от дебело стъкло) или порцеланови чаши, които се намазняват и набрашняват много старателно. Може за всеки случай на дъното на чашата да се сложи изрязано от хартия за печене кръгче. (Идеята е от сайта Good-cook)
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

Готви от: 03 Юни 2004
|
|
|
Признавам ,за първи път чувам за мъфини в порцеланови чашки.. за суфлета да, обаче кексчета!Много хубава идея!Сега след като са се поучили, можеш да пробваш стотици варианти..даже има мъфини с любимата ти тиква..
Принципно за да са успешени мъфините ,освен набухвателя важен е и реда на смесване на продуктите-течните отделно от сухите и после съвсем минимално бъркане при обединяването на двете смеси.
________________________________________ Съдържание на форума "Рецепти за супи"
|
|
| начало |
|
 |
|
|
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
Благодаря, не ми беше съвсем ясно, как точно се забърква тестото, не всички рецепти са с подробни инструкции. От интернет си записах около 60 страници с рецепти за кексове и мъфини. Засега ще правя само по-диетичните, макар че много ми се иска да опитам от твоите шоколадови .
Имам тиква и ще спретна нещо тиквено, още повече, че мъфините се се пекат по-бързо от кексовете.
Един тъп въпрос: с какво се разбива тестото? С тел или миксер?
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

Готви от: 03 Юни 2004
|
|
|
Няма никаква нужда от миксер..всичко на ръка с тел ,с вилица както ти е най-удобно.Основните правила (важат почти винаги):
1."Сухите" съставки се смесват отделно от "мокрите"
2.При обединяването на двете смеси, се разбърква за много кратко, 10-15 макс. движения с лъжицата,като не трябва да те притесняват сухите нишки ,които понякога остават,те ще се абсорбират по време на печенето.Това е важно ,за да останат пухкави и въздушни кексчетата,ако се прекали с бъркането мъфините стават по тежки .
Това е!Успех!
А ,ето и страницата от ,която се научих как да ги правя:http://www.joyofbaking.com/muffins/muffins.html
________________________________________ Съдържание на форума "Рецепти за супи"
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
Много ти благодаря! (Там освен за мъфините, четох и за моите любими cookies, наистина великолепен сайт!)
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Raza Дегустатор

Готви от: 31 Май 2004
|
|
|
Благодарности за идеята с чашите. Никога не съм си и помисляла дори да правя кексчета в чаши или купички за крем-карамел. Ще пробвам, а сега като се замслих, се сетих че те могат да имат и други приложения.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
Надявам се, че ще споделиш с нас, какво се е получило.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа |
|
|
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума
|
|