Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Christmas gamesChristmas games  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Бързия кекс на мама Елка

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Рецептите на баба
Автор Съобщение
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Бързия кекс на мама Елка
Пуснато на: Нед Яну 09, 2005 1:52 pm    Заглавие на темата: Бързия кекс на мама Елка

Ludetina ме запали по кексовете, а този е единствения, който винаги ми се получава. Да не говорим, колко бързо и лесно става.
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 яйце (може и без него, но става много ронлив)
2/3 ч.ч. олио (на мен повече ми харесва с 1/2)
1 с.л. какао или 1 пак. канела
ванилия или ромова есенция (ако имате и обичате)
1 равна ч.л.сода бикарбонат

Всичките продукти се смесват и веднага се изсипват в намаслена и набрашнена тавичка. Кексът се пече на 200 градуса, като готовността му се определя с клечка, бодната в средата - ако клечката излиза без полепнало по нея тесто, кексът е готов.
Добър апетит!
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Бързия кекс на мама Елка
Пуснато на: Пон Яну 10, 2005 7:31 pm    Заглавие на темата: Бързия кекс на мама Елка

Направих мъфини от това тесто, като сложих и един банан, размачкан с вилица. Забравих содата и половината мъфини не приличат на нищо. Останалите имат съвсем приличен вид. Интересното е, че свекърва ми, с която вечеряхме преди малко, не си позна сладкиша. Намигване
Готино А сега ще споделя, как се правят мъфини, когато нямате формички. Много просто - пекат се в стъклени (от дебело стъкло) или порцеланови чаши, които се намазняват и набрашняват много старателно. Може за всеки случай на дъното на чашата да се сложи изрязано от хартия за печене кръгче. (Идеята е от сайта Good-cook)
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Бързия кекс на мама Елка
Пуснато на: Вто Яну 11, 2005 10:14 am    Заглавие на темата: Бързия кекс на мама Елка

Усмивка Признавам ,за първи път чувам за мъфини в порцеланови чашки.. Mr. Green за суфлета да, обаче кексчета!Много хубава идея!Сега след като са се поучили, можеш да пробваш стотици варианти..даже има мъфини с любимата ти тиква.. Усмивка Намигване
Принципно за да са успешени мъфините ,освен набухвателя важен е и реда на смесване на продуктите-течните отделно от сухите и после съвсем минимално бъркане при обединяването на двете смеси.
biskvitka
Зъл модератор

Бързия кекс на мама Елка
Пуснато на: Вто Яну 11, 2005 11:10 am    Заглавие на темата: Бързия кекс на мама Елка

Благодаря, не ми беше съвсем ясно, как точно се забърква тестото, не всички рецепти са с подробни инструкции. От интернет си записах около 60 страници с рецепти за кексове и мъфини. Засега ще правя само по-диетичните, макар че много ми се иска да опитам от твоите шоколадови Нож и вилица .
Имам тиква и ще спретна нещо тиквено, още повече, че мъфините се се пекат по-бързо от кексовете.
Един тъп въпрос: с какво се разбива тестото? С тел или миксер?
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Бързия кекс на мама Елка
Пуснато на: Вто Яну 11, 2005 12:13 pm    Заглавие на темата: Бързия кекс на мама Елка

Няма никаква нужда от миксер..всичко на ръка с тел ,с вилица както ти е най-удобно.Основните правила (важат почти винаги):
1."Сухите" съставки се смесват отделно от "мокрите"
2.При обединяването на двете смеси, се разбърква за много кратко, 10-15 макс. движения с лъжицата,като не трябва да те притесняват сухите нишки ,които понякога остават,те ще се абсорбират по време на печенето.Това е важно ,за да останат пухкави и въздушни кексчетата,ако се прекали с бъркането мъфините стават по тежки .
Това е!Успех! Намигване

А ,ето и страницата от ,която се научих как да ги правя:http://www.joyofbaking.com/muffins/muffins.html
biskvitka
Зъл модератор

Бързия кекс на мама Елка
Пуснато на: Вто Яну 11, 2005 7:36 pm    Заглавие на темата: Бързия кекс на мама Елка

Много ти благодаря! Целувки (Там освен за мъфините, четох и за моите любими cookies, наистина великолепен сайт!)
начало
рецепти
Raza
Дегустатор

Готви от: 31 Май 2004

Бързия кекс на мама Елка
Пуснато на: Сря Яну 12, 2005 4:18 am    Заглавие на темата: За идеята с чашите

Удивителна Благодарности за идеята с чашите. Никога не съм си и помисляла дори да правя кексчета в чаши или купички за крем-карамел. Ще пробвам, а сега като се замслих, се сетих че те могат да имат и други приложения.
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Бързия кекс на мама Елка
Пуснато на: Сря Яну 12, 2005 8:56 am    Заглавие на темата: Re: За идеята с чашите

Съжалявам! Надявам се, че ще споделиш с нас, какво се е получило.
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Защо този кекс... Провалите в моята кухня
Пълнените хлебчета на Мама feat. Ани Салати, ордьоври, мезета и закуски
Боле-то на мама Алкохолни напитки и коктейли
Патладжаните на Мама Салати, ордьоври, мезета и закуски
Кекс/мармалад,лимонада,канела/ Десерти и сладкиши
Маслен кекс Десерти и сладкиши
Шоколадово-бананов кекс Десерти и сладкиши
Бърз бананов кекс Десерти и сладкиши
Кекс с кафе Провалите в моята кухня
Кайгана "Баба, мама, внучка" Рецептите на баба
Домашният кетчуп на мама Зимнина, туршии и полуфабрикати
Кокосов кекс Десерти и сладкиши
Шницелите на мама Ястия българска кухня
Кекс кралица Елизабет Десерти и сладкиши
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Рецептите на баба
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks