| Автор |
Съобщение |
Маца Готвач

Готви от: 21 Фев 2007
Лют шоколад |
| Пуснато на: Чет Май 17, 2007 3:14 pm Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| Преди малко опитах за първи път тази странна комбинация. Да кажа, че съм маниак на хубавия шоколад, но досега не се бях сещала да го комбинирам с люто. Една фирма (ако каже шефа ще кажа коя е) се е сетила да го направи и резултатът е невероятен. Докато смучеш парченцето си е чист, черен шоколад, след като преглътнеш обаче се усеща невероятният лют вкус. Естествено не е толкова люто, че чак да е гадно. Аз лично съм много впечатлена от комбинацията.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
Лют шоколад |
| Пуснато на: Чет Май 17, 2007 8:54 pm Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| Те ацтеките така са го консумирали - лют. Пробвах и аз преди време, някой беше донесъл от Италия. Хареса ми, ама друго си е да изядеш един 300-грамов Линд със стафидки, или пак толкоз Тоблерон.
|
|
| начало |
|
 |
Маца Готвач

Лют шоколад |
| Пуснато на: Пет Май 18, 2007 7:53 am Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| Алеко написа: | | Те ацтеките така са го консумирали - лют. Пробвах и аз преди време, някой беше донесъл от Италия. Хареса ми, ама друго си е да изядеш един 300-грамов Линд със стафидки, или пак толкоз Тоблерон. |
Чела съм и аз за ацтеките, но не вярвах да става за ядене. За Линд си говорим. А Тоблерон не обичам, някак карамела не ми се връзва, или по-скоро твърде ми се връзва в дупките на зъбите
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Алеко Гур(у)ман

Лют шоколад |
| Пуснато на: Пет Май 18, 2007 7:56 am Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| Маца написа: | | Алеко написа: | | Те ацтеките така са го консумирали - лют. Пробвах и аз преди време, някой беше донесъл от Италия. Хареса ми, ама друго си е да изядеш един 300-грамов Линд със стафидки, или пак толкоз Тоблерон. |
Чела съм и аз за ацтеките, но не вярвах да става за ядене. За Линд си говорим. А Тоблерон не обичам, някак карамела не ми се връзва, или по-скоро твърде ми се връзва в дупките на зъбите  |
Ма пък пестиш после от зъболекар, ако остане по дупките.
|
|
| начало |
|
 |
Маца Готвач

Лют шоколад |
| Пуснато на: Пет Май 18, 2007 8:05 am Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
Ей го на, с риск да ме порицае шефа.
http://www.lindt.com/1610/3429/3497/3852/4510.asp
Добрата страна е, че според всички последни диети лютото водело до отслабване, така че, най-сетне ще ядем шоколад и ще отслабваме Лошото е, че е малко скъпичък, че да си правим диети с него.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Лют шоколад |
| Пуснато на: Пет Май 18, 2007 9:24 am Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
Маца, прави си лют шоколад за пиене (обожавам го!), не е толкова скъп; предполагам, че е почти толкова вкусен
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Маца Готвач

Лют шоколад |
| Пуснато на: Пет Май 18, 2007 7:34 pm Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| biskvitka написа: | Маца, прави си лют шоколад за пиене (обожавам го!), не е толкова скъп; предполагам, че е почти толкова вкусен  |
Страхотна идея, благодаря ти Бисквитка. Ако успея да скрия някое и друго парче ще я пробвам в най-скоро време.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Лют шоколад |
| Пуснато на: Пет Май 18, 2007 9:13 pm Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| Маца, за пиене не прахосвам Линдт; взимам си сравнително качествен шоколад за готвене за тая (и много други работи).
|
|
| начало |
|
 |
Маца Готвач

Лют шоколад |
| Пуснато на: Нед Май 20, 2007 9:43 am Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| biskvitka написа: | | Маца, за пиене не прахосвам Линдт; взимам си сравнително качествен шоколад за готвене за тая (и много други работи). |
Аз не само за готвене не взимам Линд, всъщност купуваме Линдт веднъж годишно като голямата награда ако не броим бонбонките Линдор. Обикновено купуваме по-стандартни шоколади, но не съм виждала шоколад за готвене. Или може би не знам къде да търся.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Meg Дегустатор
Готви от: 13 Авг 2007
Лют шоколад |
| Пуснато на: Сря Авг 29, 2007 9:33 am Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
Ммм, голямо попадение се оказа този шокалад с чили Обаче не на Линд, а на една италианска компания, чиито продукти отскоро виждам тук-таме из София и досега бях доста скептична към тях. Надписът върху опаковката е Cayen Sorini. 53% какао, малко чили и останалото захар. Но няма масло и мляко. Цената обче е на половината на Линд - 2,40 лв, а вкусът е мнооого добър! Браво на производителите Не съм фен на лютичкото, но следващият път ще взема Линд за сравнение и ще докладвам разликата в съдържанието и усещането
Големият плюс на този шоколад е точно остатъчният лют вкус, който не те подтиква бясно към следващото парче, а точно обратното
|
|
| начало |
|
 |
Маца Готвач

Лют шоколад |
| Пуснато на: Сря Авг 29, 2007 1:00 pm Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| Meg написа: | Ммм, голямо попадение се оказа този шокалад с чили Обаче не на Линд, а на една италианска компания... |
Даже не съм чувала за друг такъв вид, коя е компанията и къде се продава?
|
|
| начало |
|
 |
Meg Дегустатор
Лют шоколад |
| Пуснато на: Сря Авг 29, 2007 1:17 pm Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
Компанията е Sorini, моделът Cayen (ех, защо все за Porshe си мисля ) Логото на компанията е червени букви на бял фон, ограден със златиста лентичка и е под модела, значително по-малък надпис от самия модел. Моделът пък е в големи златни букви оградени в червено на черен фон. Абе, що ги пиша такива вместо да сложа една снимчица (ама ще е утре).
Виждала съм тази марка в Халите, но не мисля че там имаше с люта чушка. Специално този го взех от една денонощна квартална будка, спасяваща закъсалите за алкохол и цигари (в случая отидох за цигари на мъжа ми, но си дойдох и със шоколад )
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Маца Готвач

Лют шоколад |
| Пуснато на: Сря Авг 29, 2007 3:17 pm Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| Благодаря ти Meg, ще го потърся из кварталните магазини.
|
|
| начало |
|
 |
Cap.Morgan Дегустатор

Готви от: 11 Дек 2006
Лют шоколад |
| Пуснато на: Сря Авг 29, 2007 6:16 pm Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| Да и аз си взимам Сорини и доста ми харесва.Дали има лют , но същевременно и млеечен шоколад защото този който взимам е натурален.
|
|
| начало |
|
 |
Meg Дегустатор
Лют шоколад |
| Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 10:24 am Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
Ето го обещаният нагледен материял за Sorini:
(специални благодарности на biskvitka, задтео ме "светна" кака става качването на снимки!!!)
|
|
| начало |
|
 |
|
|
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
Лют шоколад |
| Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 11:04 am Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| Meg написа: | ...моделът Cayen (ех, защо все за Porshe си мисля ) | А, бе, ако се наложи да му сипваш бензин, все за шоколада ще си мислиш .
|
|
| начало |
|
 |
Meg Дегустатор
Лют шоколад |
| Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 4:22 pm Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| Cap. Morgan, не съм виждала комбинация с млечен шоколад. Мисля, че причината е в съчетаването на вкусовете и предпочитанията на потребителите. Хората, които харесват млечния шоколад, търсят сладост, масленост и какао; а тези с предпочитания към натуралния шоколад тъсят преди всичко тръпчивия силен вкус на слабо подстладеното какао. Пък чилито май ще дойде в повечко на любителите на меките нотки. Виж какво се предлага по магазините - меките млечни разновидности обикновено са с меланжови пълнежи за различни вкусове (ягода, портокал, капочино), а "черните" шоколади са с парченца портокалови кори, екстракт от чили, истинско кафе и пр. ... Поне така си мисля аз...
|
|
| начало |
|
 |
Cap.Morgan Дегустатор

Лют шоколад |
| Пуснато на: Пет Авг 31, 2007 8:54 am Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
Да ,наистина ,не бях поглеждал по такъв начин на нещата
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Маца Готвач

Лют шоколад |
| Пуснато на: Пет Авг 31, 2007 10:10 am Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| Meg написа: | | Cap. Morgan, не съм виждала комбинация с млечен шоколад. Мисля, че причината е в съчетаването на вкусовете и предпочитанията на потребителите. Хората, които харесват млечния шоколад, търсят сладост, масленост и какао; а тези с предпочитания към натуралния шоколад тъсят преди всичко тръпчивия силен вкус на слабо подстладеното какао. Пък чилито май ще дойде в повечко на любителите на меките нотки. Виж какво се предлага по магазините - меките млечни разновидности обикновено са с меланжови пълнежи за различни вкусове (ягода, портокал, капочино), а "черните" шоколади са с парченца портокалови кори, екстракт от чили, истинско кафе и пр. ... Поне така си мисля аз... |
Ми аз пък не съм особено съгласна. По принцип предпочитам млечен шоколад - най-вече топящ се такъв - Линдор например. Но пък чили вариантът на Линд ми хареса много. Освен това комбинацията между черен шоколад и млечен пълнеж също я одобрявам. От друга страна не мога да понасям млечен шоколад с ягода, портокал и прочие гадни добавки. Според мен производителите са решили, че добре ще контрастират двата вкуса. Освен това напоследък е изключително модно да се яде, и да се афишира предпочитанието към натуралния шоколад (което си е чиста мода според мен).
Както установи сравнението черният е също толкова калоричен като млечният.
Така че всичко идва от вкуса.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Лют шоколад |
| Пуснато на: Пет Авг 31, 2007 12:32 pm Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| Маца написа: | | ...Както установи сравнението черният е също толкова калоричен като млечният... |
Но не е толкова накъртващо сладък, а с това лютичко, ох...
|
|
| начало |
|
 |
Куцо пиле vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006
Лют шоколад |
| Пуснато на: Пет Авг 31, 2007 1:28 pm Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
Хм, мойте два гроша: любимият ни вкъщи е Линд тъмен шоколад с портокал и бадеми, та не мисля, че портокалът отива на млечни шоколади единствено.
Лютия също го пробвах, ям го рядко и по-малко (щото ми люти), но е много вкусен
________________________________________ На една жена винаги й остава половин глава лук, независимо с какъв размер са лукът, блюдото или жената.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Cap.Morgan Дегустатор

Лют шоколад |
| Пуснато на: Пет Авг 31, 2007 5:00 pm Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| Маца написа: |
...Както установи сравнението черният е също толкова калоричен като млечният... |
Калориите не са най-важното понякога.В здравно списание съм чел ,че малки количества натурален шоколад на ден помагат много на сърдечно-съдовата система, но прибавянето на захар мазнини и все пак малкото повече калории премахват благоприятния ефект.
|
|
| начало |
|
 |
Маца Готвач

Лют шоколад |
| Пуснато на: Пон Сеп 10, 2007 3:55 pm Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
Да докладвам. След дълго издирване вчера най-сетне успях да купя въпросния на Сорини.
Ще ми се да кажа, че ми хареса много, но не е точно така.
Всъщност самият шоколад не ми хареса, иначе лютият ефект си е добре.
Очевидно се явявам като някаква голяма претенция, но Линд си е много по-добре.
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Лют шоколад |
| Пуснато на: Нед Сеп 23, 2007 10:41 pm Заглавие на темата: лют шоколад |
| |
|
| Маца написа: | | Очевидно се явявам като някаква голяма претенция, но Линд си е много по-добре. |
Аха!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|
|
|