| Автор |
Съобщение |
ROSSI ROSSI Дегустатор

Готви от: 16 Ное 2006
Картофи във вестник на микровълнова |
|
|
|
Сурови картофи се измиват. Взима се вестник, който се накъсва на големи парчета и всеки картоф /трябва да се големички/ се увива старателно с вестника, който от мокрия картоф също става влажен. Така увитите няколко картофа се мушкат в микровълнова печка и за 7-8 мин. /зависи от количеството/ стават готови.
Резултатът е нещо средно между печени и варени.
Сервирам като разрязвам на половинки, както са си с кожата и всеки си маже върху тях масълце и ръси или с пипер, или със самардала....
Ммммм.... Искам да ви кажа, че не съм имала провали с тези картофи!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
|
|
|
Тази рецепта я научих, когато си купих първата микровълнова (преди около 10 години). В книжката към микрото я имаше, дори си имаше автоматична програма за тази рецепта, само трябваше да се курдиса грамажа.
За сведение рецептата там се казваше "Jacket potatoes" и се препоръчваше да се надупчат с вилица преди завиване. Така и ги правим вкъщи.
|
|
| начало |
|
 |
to4ica Почетен член

|
|
|
| MR.LAZY написа: | | Така и ги правим вкъщи. |
И после си четете новините върху картофите ли Майтапът настрана, сефте го чувам това чудо, още довечера ще пробвам.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
MR.LAZY Site Admin

|
|
|
| to4ica написа: | | MR.LAZY написа: | | Така и ги правим вкъщи. |
И после си четете новините върху картофите ли  | Вкъши предпочитаме бяла хартия, с вестник не сме пробвали. Само внимайвай да не прекалиш с времето, че не стават за ядене.
|
|
| начало |
|
 |
ROSSI ROSSI Дегустатор

Готви от: 16 Ное 2006
|
|
|
Ами на мен ми я казаха с вестник и винаги така съм я правила. Но пък се получава! А и вестник се намира
|
|
| начало |
|
 |
to4ica Почетен член

|
|
|
Забравих да кажа - първия път естествено се прецаках с времето и стана талаш. Втората и следващите порции си бяха чудесни! Използвах принтерна А4 откъм бялата страна, от другата имаше стихове, които превеждах Картофките станаха чиста поезия!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
|
|
|
| to4ica написа: | Забравих да кажа - първия път естествено се прецаках с времето и стана талаш. Втората и следващите порции си бяха чудесни! Използвах принтерна А4 откъм бялата страна, от другата имаше стихове, които превеждах Картофките станаха чиста поезия! |
Плащай лицензионна такса за "Литературно меню"!
|
|
| начало |
|
 |
to4ica Почетен член

|
|
|
| Алеко написа: |
Плащай лицензионна такса за "Литературно меню"!  |
Няма проблем, в бира, нали ?
|
|
| начало |
|
 |
Kabal Дегустатор

Готви от: 06 Май 2006
|
|
|
| Винаги съм ги правил с хартия за печене. Непременно трябва да се надупчат с вилица. И след изваждането се увиват в алуминиево фолио да отлежат за известно време. Когато са много големи картофите дайе пускам 1-2 мин допълнително от това което е изчислила автоматично печката ми но никога не е имало провал.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
|
|
|
| Аз пък все искам да питам - ако е с вестник, има ли значение кой ще е органът (печатният)?
|
|
| начало |
|
 |
dalka Гост
|
|
|
| Аз ги правя с хартия за печене. Но иначе си имам автоматична програма за това, но трябва да се чете за колко големи картофи е тя. Но пък и сорта на картофа трябва да е добър. Има едни, специално за печене са много подходящи, по-меки са.
|
|
| начало |
|
 |
ТеА75 Дегустатор

Готви от: 09 Яну 2008
|
|
|
лично аз никога не съм ги огъвала в хартия. измивам ги, набождам ги с вилица, 9 мин в микровълновата и готово. говорим за големи картофи.
във фурната ги измивам, салагам им една сол, набождам ги и пека завити в фолио.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
gotin Готвач

Готви от: 04 Яну 2005
|
|
|
| ROSSI ROSSI написа: | Сурови картофи се измиват. Взима се вестник, който се накъсва на големи парчета и всеки картоф /трябва да се големички/ се увива старателно с вестника, който от мокрия картоф също става влажен. Така увитите няколко картофа се мушкат в микровълнова печка и за 7-8 мин. /зависи от количеството/ стават готови.
Резултатът е нещо средно между печени и варени.
Сервирам като разрязвам на половинки, както са си с кожата и всеки си маже върху тях масълце и ръси или с пипер, или със самардала....
Ммммм.... Искам да ви кажа, че не съм имала провали с тези картофи!  |
Тези картофи ги правя вече от 10-12 години. Навсякъде ги рекламирам като нещо изключително приятно и нямащо еквивалент. Никакъв вид приготвяне на картофи не може да се сравни с него по вкус.
Стават подобни на кестени. И, правилно, нито варени, нито печени.
Най-близко са до печени в пепел, но в микровълновата са по-вкусни.
Пробвал съм най-различни варианти :
- в затворена йена-глас купа,
- с добавка на малко вода,
- леко посолени,
- с добавка на олио (обмазани),
- по-малко или повече време,
- на парчета,
- обелени или необелени...
Уверявам ви, единственото, което трябва да направите, е да ги надупчите с вилица или с островърх нож, абсолютно нищо друго, никакви вестници, бели хартии, увиване постфактум с алуминиево фолио, увлажняване и други подобни. Дори можете спокойно да ги оставите вътре в обикновена порцеланова чиния и то, за да не цапате оригиналната стъклена на микровълновата, защото може и да ги оставите само върху нея без никакви проблеми.
Единственото, което трябва да уточните за вашата микровълнова, това е времето за, примерно, 1 кг. картофи със средна големина.
Микровълновите печки вече са с доста различна мощност, а от това най-вече зависи времето за приготвяне.
За моята, която е 850 вата, времето за приготвяне на 1 кг. средни картофи е 12 мин. на пълна мощност.
Искам да ви предупредя, че и различните сортове картофи изискват различно време.
Друго, много важно - примерно на 10-тата минута отворете MW и пробвайте с лек натиск картофите, ако леко поддават, значи вече са готови, ако са си твърди, със сигурност искат още 3-4 мин.
И накрая най-важното - когато изключите MW, процесите продължават по инерция още поне 4-5 мин., т.е., трябва да ги извадите (или оставите в микровълновата при затворена вратичка) когато са леко твърдички, за да станат идеални.
За технически некомпетентните напомням, че , за разлика от другите видове термична обработка, микровълните загряват всяка клетка на продукта, в която има и частичка вода, тоест, продуктът се загрява равномерно навсякъде и практически отвътре-навън, а не както в обикновена фурна или при пържене, печене, на скара и т.н., където загряването е отвън-навътре, със съответните рискове отгоре да се препече или препържи, а отвътре, ако продуктът е по-дебел, да остане алангле или откровено недопечен.
|
|
| начало |
|
 |
ТеА75 Дегустатор

Готви от: 09 Яну 2008
|
|
|
| gotin написа: | | ....единственото, което трябва да направите, е да ги надупчите с вилица или с островърх нож, абсолютно нищо друго, никакви .... |
абсолютно съм съгласна с теб. колкото по простичко, толкова по вкусно.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа |
|
|
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума
|
|