| Автор |
Съобщение |
Маца Готвач

Готви от: 21 Фев 2007
Кой какво яде днес, вчера, онзи ден и т.н.? |
|
|
|
| Този път не загорих зелето, но пък стана твърде постно, сега умувам освен него какво непостно да приложа.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Куцо пиле vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006
|
|
|
Ама как така - пиУе със зеУе! Което помислих и аз да правя днес, но се оказа, че твърде ме мързи да обработвам зеле.
________________________________________ На една жена винаги й остава половин глава лук, независимо с какъв размер са лукът, блюдото или жената.
|
|
| начало |
|
 |
Маца Готвач

|
|
|
Дългото ми нежелание да се навра в кухнята тези дни славно приключи със следното съботно меню: Постен грах, пангасиус на фурна, суши, гуакамоле (може би, по скоро пастетът на Раза, песто Дженовезе (или много подобно) собствено производство.
Това идва само за да покаже, че като има запушване след това следва гейзер.
Да кажа, че сушито го правих, след като една седмица се подготвях, физически и психически. IPA, оказа се права, не е сложно, само веднъж да почне човек. Истината е (за всички мои почитатели ), че въпреки инструкциите на Sony и още няколко десетки сайта, успях да загоря ориза, но това, което остана стигна за цели 3 кори нори.
Вероятно не съм се справила на ниво, защото Мацов много го хареса, пък той определено не е одобрил нито едно суши (в ресторант или от магазин) което е ял до сега. Всъщност, важното е, че семейството го одобри.
Пастетът на Раза стана много кисел, въпреки че намалих количеството лимонов сок на половина (тоест 1/4 лимон) и освен мен никой не го яде.
Пестото обаче си стана супер (и него го правя за първи път в целият му блясък). Напълно очаквано, тази седмица не успях да намеря кедрови ядки и ги замених с кашу. Пекориното също го пропуснах, само с пармезан. Малката ми грешка там беше, че сложих повече сол, но пак стана супер. Ама много се хваля днес. За наказание следващата седмица няма да готвя нищо освен боб, ориз, картофи.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
миш маш Готвач

Готви от: 18 Юни 2007
|
|
|
Страшни подвизи си сътворила. Кажи откъде ти доиде вдъхновението?
И ако може замрази едно суши за петък.
|
|
| начало |
|
 |
Маца Готвач

|
|
|
| миш маш написа: | Страшни подвизи си сътворила. Кажи откъде ти доиде вдъхновението?
И ако може замрази едно суши за петък.  |
Сори Миш, всичко изчезна за около 5 минути.
За разлика от вчера, днес пица и китайско. И двете приготвени от професионалисти. Явно рибите и грахът ще ги дояждаме.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
|
|
|
Днес на обяд - прекрасната супа на Миш (ще мисля и за вегански вариант) и имам баялдъ, за вечеря - банални пържени кюфтета (за малко да ги изгоря - все пак съм фен на Маца ) и задушени картофи с лук и кисели краставички, за шефа - картофите и два-три градински домата.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Маца Готвач

|
|
|
Така, така, нека да се множим и роим.
А защо шефа така го ограничихте, да не се прочиства още? Да не вземе да изчезне съвсем.
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
|
|
|
Явно Шефът е много задръстен, че трябва непрекъснато да се прочиства.
|
|
| начало |
|
 |
Маца Готвач

|
|
|
Петъчно-съботно (и надявам се неделно) меню.
Готови задушени зеленчуци по китайски. Печени кюфтета, бял сос тип Бешамел към тях, картофена салата. Това бяха моите решения. Оказа се, че малкото Коте иска да яде само "топченцата" от салатата и с това се изхранваме, ако изобщо пожелае да сложи нещо в уста. Така че усилия ми да го примамя с любимите кюфтета се надявам поне да бъдат оценени от Мацов.
Нещо не можах да открия зеленчуково-вегетарианското суши на Бисквитка, иначе щях и него да спретна, че нямам подходящи риби, а ми се яде ориз, завит в "зелени корички".
|
|
| начало |
|
 |
|
|
kristi Дегустатор

Готви от: 31 Мар 2008
|
|
|
| Маца написа: | ...
Нещо не можах да открия зеленчуково-вегетарианското суши на Бисквитка, иначе щях и него да спретна, че нямам подходящи риби, а ми се яде ориз, завит в "зелени корички".  |
Ами то не е нещо особено. Краставици, авокадо, морковчета и др. зеленчуци по избор. Може и сусамово семе. Просто импровизираш.
Аз сега ще правя торта Черна гора, защото сме канени на гости и сам обещала десерта. А снощи така се наядох с кървавица, лютеница, карфиол и бира, че чак срам ме хвана след това. Май и аз като шефа ще трябва да се попрочистя няколко дни.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
|
| начало |
|
 |
kristi Дегустатор

|
|
|
| Тортата стана много хубава. Имам и снимки, но са още във фотоапарата. А днес ще правя печено пиле тандори. Само още не знам каква ще бъде гарнитурата. Нещо зеленчук ми се е приял - може би салата и спанак по марокански.
|
|
| начало |
|
 |
|
|

|
|
|
Ние снощи хапнахме тилапия запържено/задушена, гарнирана с бейби морковки за мен и същите плюс картофено пюре за Куцопилев. Рибата биде приета с овации и получих поръчение само такава да купувам (предполагам възторгът се дължи основно на липсата на кости )
________________________________________ На една жена винаги й остава половин глава лук, независимо с какъв размер са лукът, блюдото или жената.
|
|
| начало |
|
 |
миш маш Готвач

|
|
|
Пиле, може ли да обясниш какво значи термина запържена задушена риба? Някаква нова рецепта ли е?
|
|
| начало |
|
 |
kristi Дегустатор

|
|
|
| Куцо пиле написа: | | Ние снощи хапнахме тилапия ... |
Пиле, а каква е тази риба? За пръв път я чувам.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
дима Т Дегустатор

Готви от: 22 Окт 2006
|
|
|
| Това е много вкусна китайска риба.
|
|
| начало |
|
 |
kristi Дегустатор

|
|
|
| Благодаря ти ДимаТ, но ми трябва някакво латинско название, за да я намеря тук.
|
|
| начало |
|
 |
миш маш Готвач

|
|
|
| Според мен това точно си е латинското наименование, като да речем пангасиус. И аз чух за тази риба , но не съм я опитвала още.
|
|
| начало |
|
 |
|
|

|
|
|
Миш, хаха, писах запържено-задушена, защото не е нито едното нито другото - омазах я със зехтин и я слоижх в сгорещената касерола, придружена с 3-4 каперси. След 2 минути буквално беше златиск, обърнах я и сложих капака. Та понеже не е съвсем пържена, затова така...
А рибата е наистина адски вкусна - първото, което ми направи впечтление, беше че не миришеше "на риба", като скумрията, например, че и белите риби, треска и хек, които съм пробвала. Миришеше на море, много хубаво. Филето е доста стегнато, не се разпада, абе чудесна направо. И не бих казала, че е твърде скъпа - 6 лева и 20 30 ст. за опаковка 600 гр.
|
|
| начало |
|
 |
миш маш Готвач

|
|
|
| Сега разбрах. И на мен ми я похвалиха тази риба, била по добра и от пангасиуса,а той много ми хареса. С филе наистина можеш да направиш всичко, особено ако е вкусно.Иначе аз лично не харесвам хек и треска, защото са ми много блудкави като за риба.
|
|
| начало |
|
 |

|
|
|
Аз тях ги правя на "пай", сварени, надробени и омесени със стъргани картофи, моркови, едно яйце и майонеза.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
миш маш Готвач

|
|
|
| Ще можеш ли да пуснеш рецептата за този "пай". Моля.
|
|
| начало |
|
 |

|
|
|
Има я, ето я
Търпи всякакви импровизации:)
|
|
| начало |
|
 |
IPA Шеф (Chef)

Готви от: 04 Яну 2005
|
|
|
Не съм купувала от тилапията, която се продава у нас, тъй като я намразих преди години.
Ето малко инфо:
Тилапия на френски.
Тилапия на англйиски.
|
|
| начало |
|
 |
|
|

|
|
|
ИПИ, що си я намразила?
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа |
|
|
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети :: Не можете да добавяте снимки във форума
|
|