| Автор |
Съобщение |
ludetina Готвач

Готви от: 03 Юни 2004
Орехови тарталетки |
|
|
|
Тарталетките са на свекърва ми..и са невероятно вкусни.За съжаление не съм ги правила ,а само съм ги консумирала.. (нямам от онези малки формички за тарталетки.. ).
Ето и рецептата:
Необходими продукти:
125 гр.масло (на стайна температура)
2 с.л. захар
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. смлени орехови ядки
2 ванилии
бяло брашно(до получаването на меко маслено тесто)
За плънката:
1 1/2 ч.ч. счукани орехови ядки
7- с.л. захар
2 яйца
Начин на приготвяне:
От посочеите продукти замесваме меко тесто и оставяме в хладилника за около 30 мин за да стегне.Късаме малки топчета разточваме в/у ръка и поставяме в формичките за тарталетки.Смесваме продуктите за плънката и с нея пълним кошничките.Печем в предварително загрята умерена фурна до зачервяване.
Приятен апетит!
________________________________________ Съдържание на форума "Рецепти за супи"
|
|
| начало |
|
 |
|
|
ludetina Готвач

Орехови тарталетки |
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Орехови тарталетки |
|
|
|
Тия снимки ме довършиха!
Всичките ми колебания (все пак се стремя към стройна фигура и здрави зъби ) се изпариха. А сега вече знам, към какво да се стремя .
|
|
| начало |
|
 |
|
|
DolceVita Дегустатор
Готви от: 27 Окт 2004
Орехови тарталетки |
|
|
|
Еййййй, какво да правя сега като нямам такива формички
Лелеееееееееее, как ще ми излезат от главата..........ох как обичам такива сладки с орехови пълнежи!!!
|
|
| начало |
|
 |
Jasen Готвач

Готви от: 30 Яну 2005
Орехови тарталетки |
|
|
|
Я,я ! От къде ги взе тези формички, че жената цяла вечност ми дудне да и натроша орехите. С тази рецепта мога да я накарам да хлъцне от изненада!
________________________________________ "Като гореща вода за шоколад"
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

Орехови тарталетки |
|
|
|
Не съм ги взела от никъде,защото не съм ги правила аз.. ,а свекърва ми.
Иначе съм ги виждала в едно магазинче близо до "Женския пазар",където продават формички за тарталетки,ригнове,метални формички за сладки..утре ще ти го намеря на картата и ще ти го покажа къде точно се намира.
DolceVita,съжалявам че не мога да ти помогна,едва ли в хартиени ще стане.. Как така тези велики кулинари французите,нямат такива формички по магазините?
|
|
| начало |
|
 |
|
|
ludetina Готвач

Орехови тарталетки |
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Орехови тарталетки |
|
|
|
| DolceVita написа: | Еййййй, какво да правя сега като нямам такива формички |
Недей, рива, DolceVita, за тез фооорми...
За тези, които ги мързи да ходят до пазара или пък им е малко далеч, давам моята мързелива версия на тарталетки без формички:
Тестото се разточва, нарязва на кръгчета и всяко кръгче се слага на дъното на чашка за ракия (от дебело стъкло и без мехурчета) с форма на пресечен конус. Внимание! Тестото се слага от външната страна, чашката се поставя с дъното нагоре в тава, покрита с хартия (не е задължително да е за печене, просто не трябва чашата да се залепва за тавата). Тестото се набожда с вилица, защото тарталетката може да стаене на мехури . Пече се по начина, описан в рецептата.
Така приготвените тарталетки не са толкова красиви, колкото тези на снимката.
|
|
| начало |
|
 |
DolceVita Дегустатор
Готви от: 27 Окт 2004
Орехови тарталетки |
|
|
|
| biskvitka написа: | | DolceVita написа: | Еййййй, какво да правя сега като нямам такива формички |
Недей, рива, DolceVita, за тез фооорми...
За тези, които ги мързи да ходят до пазара или пък им е малко далеч, давам моята мързелива версия на тарталетки без формички:
Тестото се разточва, нарязва на кръгчета и всяко кръгче се слага на дъното на чашка за ракия (от дебело стъкло и без мехурчета) с форма на пресечен конус. Внимание! Тестото се слага от външната страна, чашката се поставя с дъното нагоре в тава, покрита с хартия (не е задължително да е за печене, просто не трябва чашата да се залепва за тавата). Тестото се набожда с вилица, защото тарталетката може да стаене на мехури . Пече се по начина, описан в рецептата.
Така приготвените тарталетки не са толкова красиви, колкото тези на снимката. |
Ох аз реших да търся такива от меко фолио! Иначе ще пробвам с ракиените чашки, ама моите не са конусовидни! Нищо де , мерси за идеята!!!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
biskvitka Зъл модератор

Орехови тарталетки |
|
|
|
Някъде в интернет гледах едни форми, подобни на тези за мъфини: тава с дупки. Имаше и такива за тарталети. Те са от силикон, но предполагам че има и от всякакви други материали; отделни чашки вече трудно се намират.
Потърси по магазините или виж в интернет, не може във Франция да няма такива форми.
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
Орехови тарталетки |
|
|
|
Не може да няма при французите! Щом като дойчовците ги имат...
А иначе от рИцептичката направо ми потекоха лигите!
|
|
| начало |
|
 |
vivagd Дегустатор

Готви от: 30 Апр 2005
Орехови тарталетки |
|
|
|
Здравейте!И аз благодаря за чудесната рецепта.Но проблема е във формичките.Вие в София сте добре има откъде да ги намерите,а ние от Варна направо сме я закъсали,къде да ги търся.Още утре ще пообиколя.С тестото разбира се ще се справи и моята свекърва неможах да се науча да меся.Ако не намеря не може ли да се направи в малки кексови продълговати формички.И все пак ако не намеря ще пробвам.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
biskvitka Зъл модератор

Орехови тарталетки |
|
|
|
vivagd, потърси в магазините за домашни потреби или в тези за 1 лев. Ако не намериш, опитай с ракиени чашки (виж по-горе).
Това тесто не трябва да се меси дълго, съставките се разбъркват, колкото да се смесят; ако се меси много време, особено с ръце (а не с робот ), тестото няма да е хубаво, маслото ще се разтопи и ще се отдели.
Една хитрост: когато работя с маслено тесто, пълня голяма купа със студена вода, слагам в нея повечко лед (пластмасови бутилчици с лед от камерата, друг път ще ви кажа, за какво ги използвам ) и от време на време потапям ръцете си в ледената вода. Подсушавам ги и продължавам да моделирам вкуснотийки.
|
|
| начало |
|
 |
vivagd Дегустатор

Готви от: 30 Апр 2005
Орехови тарталетки |
|
|
|
Благодаря за хитринките.Днес сутринта казах рецептата на моите колежки и до обяд намерихме такива формички.За съжаление са по 6 в комплект и бяха последните три комплекта.Незная колко бройки излизат от дозата но ще се справя в неделя тъи като утре било работен ден.Резултата ще пиша в понеделник.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Орехови тарталетки |
|
|
|
| vivagd успех! Чакаме с нетърпение!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
marabu Почетен член

Готви от: 20 Апр 2005
Орехови тарталетки |
|
|
|
2 biskvitka значи в кухненски робот не става ? И още да питам колко броя излизат ? Че моите форми са 6 бр по 12 см диаметъра
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

Орехови тарталетки |
|
|
|
От една доза излизали около 20-ина бройки ,току що попитах.
А за робота ,виждала съм Иван Звездев да го прави.Върти ми се нещо в главата .."на кратки импулси докато мотора се затрудни" .
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Орехови тарталетки |
|
|
|
Marabu, напротив, роботът е идеален за целта!
Това по-горе го писах, за да подсетя разни съпрузи да купят на половинките си въпросния уред
|
|
| начало |
|
 |
|
|
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
Орехови тарталетки |
|
|
|
| biskvitka написа: | Това по-горе го писах, за да подсетя разни съпрузи да купят на половинките си въпросния уред | Чу ли, бе, Алеко? Да купиш веднага на жена ти!
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Орехови тарталетки |
|
|
|
Ей сега ще изтърча! Даже няма да я питам каква марка иска! Край на демокрацията! Да живей демократичният централизЪм!
|
|
| начало |
|
 |
Снежи Дегустатор

Готви от: 29 Сеп 2007
Орехови тарталетки |
|
|
|
Здравейте на всички във форума!
На тези тарталетки се точих доста време и снощи ги сътворих. Хиляда благодарности за рецептата! Тази сутрин имаше с тях и с чаша мляко с какао. О, земен рай!
И между другото: на мен
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Маца Готвач

Готви от: 21 Фев 2007
Орехови тарталетки |
|
|
|
| Снежи написа: | И между другото: на мен  |
И между другото и от нас Да си жива и здрава
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Орехови тарталетки |
|
|
|
| ЧРД, Снежке! И добре дошла в най-вкусния форум по света и у нас!
|
|
| начало |
|
 |
Снежи Дегустатор

Готви от: 29 Сеп 2007
Орехови тарталетки |
|
|
|
ludetina, извинявай, че ти спамя темата, но ... благодааарско, Маца и Алеко
И за да не е съвсем спам, ще кажа, че почерпих специалните за мен хора с по една (а някои и с по повече) тарталетка... и всички ги харесаха! Много!
edit: днес направих пак. Но не се получават като на снимката, а доста ронкави. Май не слагам достатъчно брашно? иначе стават невероятно вкусни.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
biskvitka Зъл модератор

Орехови тарталетки |
|
|
|
Здравей, добре дошла и честит рожден ден, Снежи!
Ако тестото ти е прекалено ронливо, сложи още малко мляко или студена вода.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|