| Автор |
Съобщение |
sly_lady Дегустатор

Готви от: 05 Юли 2007
Лятна мусака с патладжан |
|
|
|
Необходими продукти:
500 г. кайма (с повече телешко)
7-8 средно големи картофа
2 патладжана
1 червена пиперка
2 домата
2 глави лук
2-3 моркова
сол
олио
червен пипер
черен пипер
чубрица
За поливката
3 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
2 лъжици брашно
150 гр. черни маслини (без костилка)
Начин на приготвяне:
Нарязваме 2та патладжана по дължина (на филийки). Оставяме ги на кухненска хартия (или кърпа) около 15тина мин. да се изцедят от горчивинката. Запържваме патладжаните до оранжево-кафяв загар. Нарязваме лука на малкии кубчета и го запържваме с червен пипер колкото да стане леко прозрачен. Към него прибавяме морковите, нарязани също на малки кубчета и нарчзаната черена пиперка. Към зеленчуците прибавяме и каймата, която е на малки късчета. Бъркаме почти непрекъснато за да не остават големи парчета кайма в мусаката. Подправяме с чубрица. 5 до 10 мин. след каймата слагаме и нарязаните на кубчета картофи да се задушат. Прибавяме и 2та домата, нарязани отново на кубчета. (може да се използва и готов доматен сос). Махаме сместа от котлона когато картофите са почти готови.
Тавичка намазваме с изцедената от патладжаните мазнинка. (Патладжаните престояват 10-15мин. в тенджерка или купа, за да се стече мазнината от тях и останалата на дъното мазнина използваме за тавичката) Не слагаме друга мазнина за да не стане мусаката прекалено мазна. Изципваме 1/2 от сместа за мусаката след което нареждаме патладжанените филийки и върху тях изсипваме другата полвина от сместа. Поливаме мусаката с 1/2 ч.ч. вода и печем.
4-5 мин. преди да изключим фурната слагаме заливката. Тя се приготвя така: Разбиваме 3 яйца с брашно, прибавяме прясното мляко и нарязаните на кръгчета маслини. Заливаме мусаката и печем още 10-15 мин
Приятен апетит на всички.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
|
|
|
Хммм... Къде е каймата? Каква е тази мусака без кайма? Няма такъв филм! Господин Ипов и аз няма да я ядем!!!
|
|
| начало |
|
 |
Куцо пиле vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006
|
|
|
Как да няма кайма! | sly_lady написа: | | 500 г. кайма (с повече телешко) |
________________________________________ На една жена винаги й остава половин глава лук, независимо с какъв размер са лукът, блюдото или жената.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
|
|
|
Остави го Главния. Още не може да изтрезнее .
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
|
|
|
Нещо съм окьоравял... Ще я ядем значи тази мусакичка с г-н Ипов!
А и нищо не съм пил, че да трябва да изтрезнявам, г-н Мърморков!
|
|
| начало |
|
 |
sly_lady Дегустатор

|
|
|
хахаха луда работа
Мусака без кайма се едно айрян без мляко
|
|
| начало |
|
 |
|
|
IPA Шеф (Chef)

Готви от: 04 Яну 2005
|
|
|
Тия дни господин Ипов яде такава мусака, но без картофи, щот забравих да купя и с повече патладжани. Не очаквах, че ще стане толкова добре. И вместо чубрица - риган.
|
|
| начало |
|
 |
to4ica Почетен член

|
|
|
| Това си го мисля като вариант за утре, вкусотийка е. Само да се престраша да включа фурната.
|
|
| начало |
|
 |
sly_lady Дегустатор

|
|
|
аз понеже съм фен на мусака, а и на патладжани .. и си умирам за тази комбинация хихихи а Ипа картофите в магазина ли ги забрави хихихи базик
|
|
| начало |
|
 |
|
|
to4ica Почетен член

|
|
|
| sly_lady написа: | картофите в магазина ли ги забрави хихихи базик  |
Бъзикай се ти, ама аз вчера си забравих цялата торба с покупки в плод-зеленчука и си тръгнах само с минералната вода, та хората се качваха до нас да ми ги носят Жега...
|
|
| начало |
|
 |
IPA Шеф (Chef)

Готви от: 04 Яну 2005
|
|
|
Аз действам мащабно, направо забравих да купя.
Обикновено пазарувам със списък, даже и без жега , но в плод-зеленчука импровизирам - каквото ми се стори прясно и ми хареса, и тъй като си имах няколко плика от магазина, не бях много съсредоточена , добре че купих повече патладжани.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|