| Автор |
Съобщение |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Домашна боза |
| Пуснато на: Съб Сеп 01, 2007 11:26 am Заглавие на темата: Домашна боза |
| |
|
Ура! Ура! Това е "истинската" боза, а не гадното нещо с изкуствени подсладители, което продават в пластмасови бутилчици по магазините.
Попаднах на тази рецепта съвсем случайно, докато преглеждах темата на една девойка от Беларус, която живее в Нова Зеландия.
Спасибо, Инна !
Домашна боза
5 л вода
2 чаши брашно (пшенично, овесено, ечемичено или от просо - последното е най-добро и не съдържа глутен )
2 чаши захар
1 чаена чаша боза със захар или специално приготвена закваска
Брашното се запича в сух тиган, като се бърка през цялото време, за да не загори.
Препеченото брашно се прехвърля в голяма тенджера и се охлажда.
Към него се добавя малко хладка вода и се разбърква до хомогенна смес (класиката е с дървена лъжица, аз се справям само с тел. Ако все пак останат бучки - за тая работа си има пасатори )
Добавят се останалата вода и захарта и сместа се слага да се вари.
След като поври 5-6 минути (през цялото време се бърка, за да не залепне за дъното на тенджерата), се оттегля от огъня.
Оставя се да се охлади и към сместа се добавя една ч.ч. боза, останала от предния път или една ч.ч. закваска за боза.
Бозата се оставя на топло, за да ферментира. Готова е след 2-3 дена. Тогава се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
Изпива се всичко, без 1 ч.ч., моято ще остане за следващата доза.
Закваска:
1 ч.ч. вода
1 с.л. захар
2 с.л. препечено брашно
Всичко се разбърква, пресипва се в буркан, покрива се с кърпа и се оставя да ферментира за 2-3 дена, като от време на време се разклаща.
Забележка:
Тъй като при мен бозата изкипя, не я варих препоръчителните 5-6 минути и тя не се сгъсти много. Също така и не препекох много брашното, за да не загори. Но това, което стана, беше много, много вкусно!
Източник: форума goodcook feat omda.bg
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
Meg Дегустатор
Готви от: 13 Авг 2007
Домашна боза |
| Пуснато на: Съб Сеп 01, 2007 11:43 am Заглавие на темата: Домашна боза |
| |
|
Олеле, звучи страхотно!!
Такъв любител на боза си има в къщи, че и мен ще изпапка, ако съм в тенжерка с боза
Ще пробвам още през задаващите се почивни дни (тогава ще имам "повече" кухня на мое разположение)!
|
|
| начало |
|
 |
Куцо пиле vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006
Домашна боза |
| Пуснато на: Съб Сеп 01, 2007 4:05 pm Заглавие на темата: Домашна боза |
| |
|
Браво, Бозаджийке!
________________________________________ На една жена винаги й остава половин глава лук, независимо с какъв размер са лукът, блюдото или жената.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
escutcheon Дегустатор

Готви от: 08 Сеп 2007
Домашна боза |
| Пуснато на: Съб Сеп 08, 2007 2:15 pm Заглавие на темата: домашна боза |
| |
|
| НАЙ сетне открих ! От тези сурогати получих киселини! Благодаря
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Домашна боза |
| Пуснато на: Съб Сеп 08, 2007 5:16 pm Заглавие на темата: Домашна боза |
| |
|
Здравей и добре дошъл, escutcheon!
Трябва да те предупредя, че домашната боза има леко слабителен ефект и трябва нещо като постепенно захранване през почивните дни
|
|
| начало |
|
 |
escutcheon Дегустатор

Готви от: 08 Сеп 2007
Домашна боза |
| Пуснато на: Пон Сеп 10, 2007 12:53 pm Заглавие на темата: боза |
| |
|
| Преди време (много) , когато имаше истинска боза пиех промишлени количества
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
veli_77 Дегустатор
Готви от: 24 Сеп 2007
Домашна боза |
| Пуснато на: Пон Сеп 24, 2007 3:14 pm Заглавие на темата: Домашна боза |
| |
|
biskvitka, здравей! Първо искам да ти благодаря за рецептата. Имам няколко въпроса и ако не те затруднява ще съм страшно благодарна за отговорите им .
Какво брашно ползваш? Аз я правих вече два пъти и ползвах брашно от просо.... Казват, че е най-хубаво и добро, но за съжаление не се получава вкуса на боза... .Закваската сама я направих и се получи, получава се и "боза", но вкуса не е същият. Освен това част от водата се отделя отгоре. Нямам възможност да сложа за закваска купена боза, тъй като не съм в България. Дали е от домашната закваска.... пробвала ли си с такава?
Благодаря предварително за отговора!
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Домашна боза |
| Пуснато на: Пон Сеп 24, 2007 4:42 pm Заглавие на темата: Домашна боза |
| |
|
veli_77, здравей и добре дошла
Дори и да беше в България, купешката боза нямаше да стане за закваска, защото е със синтетичен подсладител, а не с обикновена захар. Затова сама си направих закваската.
Щом ти се отделя вода, значи закваската не е станала - тя трябва да бъде хомогенна и с мехурчета, затова колкото пъти минеш покрай бурканчето със сместа, го разклащай.
Ако самата боза стои на слоеве, не е страшно - разбъркай преди употреба и всичко ще е наред. Прекрасно изглежда само "изкуствената" боза
Аз използвах обикновено пшенично брашно (тип 500) и препоръчвам закваската да се направи точно от него, защото с него ферментира много хубаво
При нас брашно от просо не се намира, а да меля просо от диетичния магазин ми е страшно досадно, защото преди това трябва да го почистя, а това е непосилен подвиг за мен
Успех!
|
|
| начало |
|
 |
veli_77 Дегустатор
Готви от: 24 Сеп 2007
Домашна боза |
| Пуснато на: Вто Сеп 25, 2007 4:16 pm Заглавие на темата: Домашна боза |
| |
|
| biskvitka написа: | veli_77, здравей и добре дошла
Дори и да беше в България, купешката боза нямаше да стане за закваска, защото е със синтетичен подсладител, а не с обикновена захар. Затова сама си направих закваската.
Щом ти се отделя вода, значи закваската не е станала - тя трябва да бъде хомогенна и с мехурчета, затова колкото пъти минеш покрай бурканчето със сместа, го разклащай.
Ако самата боза стои на слоеве, не е страшно - разбъркай преди употреба и всичко ще е наред. Прекрасно изглежда само "изкуствената" боза
Аз използвах обикновено пшенично брашно (тип 500) и препоръчвам закваската да се направи точно от него, защото с него ферментира много хубаво
При нас брашно от просо не се намира, а да меля просо от диетичния магазин ми е страшно досадно, защото преди това трябва да го почистя, а това е непосилен подвиг за мен
Успех! |
Благодаря за бързия отговор!!!
Сега от отчаяние сложих закваска с обикновено брашно хихихи. Но ей сега отивам и ще купя пшеничено. Зарекла съм се, че ще направя боза и туй то! Всички роднини, правили боза се опитват да ме убедят, че без закваска от купена боза няма да стане... Но аз съм твърдо решена да ги убедя, че грешат.
Благодаря още веднъж!!!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа |
|
|
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума
|
|