Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Домашна боза

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Коктейли и напитки -> Безалкохолни коктейли и напитки
Автор Съобщение
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Домашна боза
Пуснато на: Съб Сеп 01, 2007 11:26 am    Заглавие на темата: Домашна боза

Ура! Ура! Това е "истинската" боза, а не гадното нещо с изкуствени подсладители, което продават в пластмасови бутилчици по магазините.

Попаднах на тази рецепта съвсем случайно, докато преглеждах темата на една девойка от Беларус, която живее в Нова Зеландия.
Спасибо, Инна Целувки !

Домашна боза

5 л вода
2 чаши брашно (пшенично, овесено, ечемичено или от просо - последното е най-добро и не съдържа глутен Готино )
2 чаши захар
1 чаена чаша боза със захар или специално приготвена закваска

Брашното се запича в сух тиган, като се бърка през цялото време, за да не загори.
Препеченото брашно се прехвърля в голяма тенджера и се охлажда.
Към него се добавя малко хладка вода и се разбърква до хомогенна смес (класиката е с дървена лъжица, аз се справям само с тел. Ако все пак останат бучки - за тая работа си има пасатори Mr. Green )

Добавят се останалата вода и захарта и сместа се слага да се вари.
След като поври 5-6 минути (през цялото време се бърка, за да не залепне за дъното на тенджерата), се оттегля от огъня.

Оставя се да се охлади и към сместа се добавя една ч.ч. боза, останала от предния път или една ч.ч. закваска за боза.

Бозата се оставя на топло, за да ферментира. Готова е след 2-3 дена. Тогава се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
Изпива се всичко, без 1 ч.ч., моято ще остане за следващата доза.

Закваска:
1 ч.ч. вода
1 с.л. захар
2 с.л. препечено брашно

Всичко се разбърква, пресипва се в буркан, покрива се с кърпа и се оставя да ферментира за 2-3 дена, като от време на време се разклаща.

Забележка:
Тъй като при мен бозата изкипя, не я варих препоръчителните 5-6 минути и тя не се сгъсти много. Също така и не препекох много брашното, за да не загори. Но това, което стана, беше много, много вкусно!

Източник: форума goodcook feat omda.bg
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
Meg
Дегустатор

Готви от: 13 Авг 2007

Домашна боза
Пуснато на: Съб Сеп 01, 2007 11:43 am    Заглавие на темата: Домашна боза

Олеле, звучи страхотно!! Усмивка
Такъв любител на боза си има в къщи, че и мен ще изпапка, ако съм в тенжерка с боза Намигване
Ще пробвам още през задаващите се почивни дни (тогава ще имам "повече" кухня на мое разположение)!
начало
рецепти
Куцо пиле
vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006

Домашна боза
Пуснато на: Съб Сеп 01, 2007 4:05 pm    Заглавие на темата: Домашна боза

Браво, Бозаджийке! Плезене
рецепти
escutcheon
Дегустатор

Готви от: 08 Сеп 2007

Домашна боза
Пуснато на: Съб Сеп 08, 2007 2:15 pm    Заглавие на темата: домашна боза

НАЙ сетне открих ! От тези сурогати получих киселини! Благодаря
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Домашна боза
Пуснато на: Съб Сеп 08, 2007 5:16 pm    Заглавие на темата: Домашна боза

Здравей и добре дошъл, escutcheon!

Трябва да те предупредя, че домашната боза има леко слабителен ефект и трябва нещо като постепенно захранване през почивните дни Съжалявам!
начало
рецепти
escutcheon
Дегустатор

Готви от: 08 Сеп 2007

Домашна боза
Пуснато на: Пон Сеп 10, 2007 12:53 pm    Заглавие на темата: боза

Преди време (много) , когато имаше истинска боза пиех промишлени количества
начало
рецепти
рецепти
veli_77
Дегустатор

Готви от: 24 Сеп 2007

Домашна боза
Пуснато на: Пон Сеп 24, 2007 3:14 pm    Заглавие на темата: Домашна боза

biskvitka, здравей! Първо искам да ти благодаря за рецептата. Имам няколко въпроса и ако не те затруднява ще съм страшно благодарна за отговорите им Усмивка.
Какво брашно ползваш? Аз я правих вече два пъти и ползвах брашно от просо.... Казват, че е най-хубаво и добро, но за съжаление не се получава вкуса на боза... Объркан.Закваската сама я направих и се получи, получава се и "боза", но вкуса не е същият. Освен това част от водата се отделя отгоре. Нямам възможност да сложа за закваска купена боза, тъй като не съм в България. Дали е от домашната закваска.... пробвала ли си с такава?
Благодаря предварително за отговора! Нaздрaвe Нaздрaвe
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Домашна боза
Пуснато на: Пон Сеп 24, 2007 4:42 pm    Заглавие на темата: Домашна боза

veli_77, здравей и добре дошла Усмивка

Дори и да беше в България, купешката боза нямаше да стане за закваска, защото е със синтетичен подсладител, а не с обикновена захар. Затова сама си направих закваската.

Щом ти се отделя вода, значи закваската не е станала - тя трябва да бъде хомогенна и с мехурчета, затова колкото пъти минеш покрай бурканчето със сместа, го разклащай.

Ако самата боза стои на слоеве, не е страшно - разбъркай преди употреба и всичко ще е наред. Прекрасно изглежда само "изкуствената" боза Ядосан

Аз използвах обикновено пшенично брашно (тип 500) и препоръчвам закваската да се направи точно от него, защото с него ферментира много хубаво Готино

При нас брашно от просо не се намира, а да меля просо от диетичния магазин ми е страшно досадно, защото преди това трябва да го почистя, а това е непосилен подвиг за мен Съжалявам!

Успех!
начало
рецепти
veli_77
Дегустатор

Готви от: 24 Сеп 2007

Домашна боза
Пуснато на: Вто Сеп 25, 2007 4:16 pm    Заглавие на темата: Домашна боза

biskvitka написа:
veli_77, здравей и добре дошла Усмивка

Дори и да беше в България, купешката боза нямаше да стане за закваска, защото е със синтетичен подсладител, а не с обикновена захар. Затова сама си направих закваската.

Щом ти се отделя вода, значи закваската не е станала - тя трябва да бъде хомогенна и с мехурчета, затова колкото пъти минеш покрай бурканчето със сместа, го разклащай.

Ако самата боза стои на слоеве, не е страшно - разбъркай преди употреба и всичко ще е наред. Прекрасно изглежда само "изкуствената" боза Ядосан

Аз използвах обикновено пшенично брашно (тип 500) и препоръчвам закваската да се направи точно от него, защото с него ферментира много хубаво

При нас брашно от просо не се намира, а да меля просо от диетичния магазин ми е страшно досадно, защото преди това трябва да го почистя, а това е непосилен подвиг за мен Съжалявам!

Успех!

Благодаря за бързия отговор!!!
Сега от отчаяние сложих закваска с обикновено брашно хихихи. Но ей сега отивам и ще купя пшеничено. Зарекла съм се, че ще направя боза и туй то! Всички роднини, правили боза се опитват да ме убедят, че без закваска от купена боза няма да стане... Но аз съм твърдо решена да ги убедя, че грешат.
Благодаря още веднъж!!!
начало
рецепти
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Домашна халва Десерти и сладкиши
Домашна майонеза Сосове и дипове
Домашна баклава Десерти и сладкиши
Течен шоколад (домашна рецепта) Десерти и сладкиши
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Коктейли и напитки -> Безалкохолни коктейли и напитки
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks