Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Christmas gamesChristmas games  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Пълнени патладжани (веганска версия, разделно хранене)

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Диетични рецепти
Автор Съобщение
Meg
Дегустатор

Готви от: 13 Авг 2007

Пуснато на: Пет Сеп 07, 2007 8:47 pm    Заглавие на темата: Пълнени патладжани (веганска версия, разделно хранене)

Тази рецепта е опитът ми да "приспособя" класически рецепти за веганска кухня и разделно хранене. Получи се мноооого добре Усмивка точа лиги Направих и снимки за визуализиране на този опит. Дано само site admin-a не реши, че му товаря сървара ненужно и не започне да трие "дебелите" ми теми Намигване

Продукти:
- 2 средно големи, дебели патладжана
- 1 тънка малка тиквичка
- перата на 2 стръка зелен лук
- 1 средно голям морков
- 1 едра червена чушка, печена (за да може да се махне люспата)
- по няколко стръка пресен магданоз и копър
- сушени зеленчуци, риган, босилек, кориандър, черен пипер, джинджифил
- няколко (при мен бяха 10-тина) пресни печурки (може и без тях!)
- 2 скилидки чесън (може и без него, или да се замени с чесън на прах)
- 20-30 гр. масло
- калиева сол

Патладжаните се разрязват на две по дължина и с помощта на нож и лъжица се издълбава вътрешността им така че останалата "лодка" да е с дебелина на стените около 7 мм. Издълбаната средна част се нарязва на филийки, почиства се от семената (може леко да се посоли) и се оставя да си пусне сока. Междувременно се почиства и нарязва на малки кубчета моркова. Слага се да ври в окло 300 мл. вряща вода и се поръсва със сушените зеленчуци (1 пълна ч.л. при мен). Патладжанените филийки се измиват с вода, нарязват се на малки кубцета и се слагат да врат при моркова като на няколко пъти се разбъркват. Тиквичката се нарязва също на малки кубчета (тъй като единият ми патладжян беше малко по-малък от нужното, си оставих част от тиквичката за пълнене, хем и да сравня двата зеленчука), от магданоза си накъсах само листата, а на копъра отстраних стеблата и нарязах на едро останалото. Прибавих всичко в тенджерката и разбърках добре. Нарязах и зеления лук на шайбички и прибавих и него, и отново разбърках. Добавих риган, босилек, джинджифил (повече за цяр, отколкото за вкус), съвсем малко кориандър. Оставих сместа да си поври още няколко минути на тих огън и междувременно обелих и нарязах печената червена чушка на малки парченца. Свалих тенджерката от огъня, добавих чушката, ръснах и черен пипер от мелничката и разбърках добре.
Измих вътрешността на патладжанените "лодки" с малко вода, тъй като от стоенето бяха леко почернели и ги напълних с плънката. Поставих ги в тефлонова тавичка и им долях окло 150 мл. вода, за да не изсъхнат. Преди да ги сложа в загрятата фурна изглеждаха така:

Пекох около 30 мин. (водата се беше изпарила за това време). Междувременно почистих и нарязах гъбките на филийки барабар със стеблата им (така ми харесват повече) с идеята с тях да покрия плънката вместо кашкавал или заливка. Извадих тавата от фурната, колкото да подредя гъбките и после пекох още около 10 мин., докато ми хареса цвета на запечените гъбки. Извадих тавата и я покрих с хартия и отгоре кърпа, за да не изсъхнат прекомерно. Чесънът счуках с малко калиева сол (на око прецених колко ще е нужно за една "лодка" и умножих по 4), нарязах към 30 гр. масло на филийки и ги сложих върху чесъна. Купичката бутнах в изтиващата отворена фурна, за да се разтопи маслото. След като се разтопи, разбърках добре мазнината с чесъна и с помощта на лъжичка наръсих що-годе по равно всички "лодки". Оставих тавата да постои покрита още малко. Преди сервиране вече изглеждаше така:

Беше изкючително вкусно, не на последно място и благодарение на мазнинката, но можеше и с по-малко от 30 гр. да мине. С 20 гр., на "лодка" ще се паднат по 5 гр, което е далеч по-малко, отколкото ако патладжанът беше задушаван в мазнина. Чесънът се усеща много, така че ако не е желан спокойно може да се прескочи или да се сложи съвсем малко на прах. Патляджаните ми бяха много по-вкусни от пълнената тиквичка.
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Пуснато на: Съб Сеп 08, 2007 4:30 am    Заглавие на темата: Пълнени патладжани (веганска версия, разделно хранене)

Много апетитно изгглежда Облизване

Meg, а не стоят ли патладжаните леко твърди без никаква предварителна обработка?

Категорично не съм съгласна със следното изказване:
Цитат:
няколко (при мен бяха 10-тина) пресни печурки (може и без тях!)

Кааак така без гъби???

Също и с това, че темите ти са дебели и товарят сървъра! Много са хубави, полезни и мммм, вкусни! За снимките нямам думи...

Благодаря!

Последната промяна е направена от biskvitka на Съб Сеп 08, 2007 10:06 am; мнението е било променяно общо 1 път
начало
рецепти
Meg
Дегустатор

Готви от: 13 Авг 2007

Пуснато на: Съб Сеп 08, 2007 8:16 am    Заглавие на темата: Пълнени патладжани (веганска версия, разделно хранене)

Благодаря Усмивка

За гъбките и мазнината: основата на манджата е подходяща както за веганско, така и за разделно хранене. Но за едните маслото не е приемлив продукт (съответно може да се замени), а за другите гъбите са под въпрос в съчетанията (ако манджата се ползва за гарнитура на нещо друго).

Ами и аз малко се почудих дали да не ги обработя предварително тези патладжани, но се отказах. Станаха обаче толкова мекички и вкусни и люспата се отделяше много лесно. Дори съпругът ми, този заклет зеленчукомразец, ги хареса страшно много Усмивка (... като гарнитура на наденицата Ядосан ). Обаче си мисля, че ако предварително бях обработила "лодките" примерно на пара или за кратко във вряла вода, щях да спестя значително от времето за печене, а така да запазя и някои хранителни вещества, както и да спестя малко ток. Виж, тиквичката дето я бях бутнала за тест, стоеше малко твърда Въртя очички
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Пуснато на: Съб Сеп 08, 2007 10:17 am    Заглавие на темата: Пълнени патладжани (веганска версия, разделно хранене)

Патладжаните за пълнене или попарвам с вряла вода, или слагам за малко в микровълновата; след това, ако плънката е готова, може само да се запекат на грила / горния реотан на фурната. Така, освен ток, се пести и време Намигване

Тиквичките ако се подварят, стават ужасни на вкус Ядосан Но и твърди не са особено прекрасни Въртя очички
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Здравословно хранене Диети за отслабване и при боледуване
Калмари, пълнени с черен ориз и сирене Рибна кухня
Деликатесно руло от пилешко филе със сос от патладжани Фюжън кухня
Пълнени панирани люти чушки Салати, ордьоври, мезета и закуски
Пролетни шишчета с гарнитура пълнени чушки Фюжън кухня
"Експресни" пълнени чушки Фюжън кухня
Печени пълнени ябълки Десерти и сладкиши
Салата от мариновани патладжани (Мароко) Салати, ордьоври, мезета и закуски
Прибори за хранене Съдове и прибори за готвене и сервиране
Суфле от патладжани Салати, ордьоври, мезета и закуски
Предястие с патладжани Салати, ордьоври, мезета и закуски
Пълнени хлебчета от татко Йоско Салати, ордьоври, мезета и закуски
Патладжани, пълнени с телешко и зеленчуци Ястия българска кухня
Пълнени патладжани Диетични рецепти
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Диетични рецепти
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks