Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Christmas gamesChristmas games  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Мъфини - солени и сладки (без глутен и казеин)

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Диетични рецепти
Автор Съобщение
Meg
Дегустатор

Готви от: 13 Авг 2007

Пуснато на: Пон Сеп 10, 2007 1:29 pm    Заглавие на темата: Мъфини - солени и сладки (без глутен и казеин)

Тези мъфини стават много лесно във форма за донъти, тъй като тя предлага подховящ размер от около 2 см до горещите повърхности, което е идеално за безглутенови смеси (без изкуствени подобрители). Стават меки, пухкави и много сочни - все едно са правени с две чаши мазнина!

Солен вариант (количество за донът-форма с 12 гнезда):

8 с.л. царевично брашно
8 с.л. оризово брашно
2 с.л. брашно от елда
4 с.л. брашно от просо
1 пълна ч.л. сода за хляб
3 с.л. лимонов сок (или земенен с 2-3 ч.л. лимонтозо)
3-4 средно големи моркова
към 600 мл пресечено мляко от нахут (пресича се със лимонов сок и морска сол като тофуто) - сместа трябва да е достатъчно гъста, за да може да се радсипва във формите с лъжичка
подправки: по желание могат да се добавят чубрица, червен пипер (аз сложих брашно от коприва защото по друг начин не мога да го понасям, а ми е ценна храна), босилек или каквото друго ви харесва плюс нарязани наситно кисели краставички или броколи или печена чушка.

Смесват се много добре сухите съставки. Към тях се прибавят настърганите насътно (и/или пасирани) моркови, други нарязани на ситно зеленчуци и се разбърква добре. Накрая се добавя пресеченото мляко от нахут и лимоновия сок, разбърква се и се пълнят предварително намазаните с малко мазнина гнезда на формата. За всяко гнездо ползвах по 1 (!) капка слънчогледово (по липса но по-подходящо) олио разнесено много старателно с помоща на домакинска четка. Пече се докато придомие розово-кафеникав цвят. (в моята смотана фурна това беше към 25 мин на 220-230С). Печката се изключва и се оставят да постоят няколко минути вътре. Изваждат се и се намушкват и от двете страни с вилица, за да може да се изпари остатъчната влага. По-желание се намазват с масло (попива моментално!). Ето как изглеждат:

Сладък вариант

Брашната, млякото от нахут, содата и лимона са в същото количество.
Вместо моркови се ползват 2 настъргани ябълки или 2 пасирани банана. Добавя се джинджифил или канела, за да се предотврати ефекта от озахаряването на брашната от фруктозата. Като добавки се слагат предварително накиснати за 2-3 часа и нарязани на по-дребни парченца стафиди, сушени кайсии или сливи. Накиснати, сушените плодове стават по-меки и "леки", не падат на дъното на сместа и придават допълнителна сочност на мъфините.

Количеството от 12 еднакви мъфина е доста голямо, ако само 1 човек е на диета - има да си ги яде цяла седмица! Но формата за донъти позволява само няколко чашки да бъдат напълнени с тези мъфини - сладки и/или солени, а останалите - с обикновени глутенови смеси или зеленчукови смеси със сирена(или с окара), смес за бобени кюфтенца или каквото там му хрумне на човек (при мен беше смес за фалафели Смях )
начало
рецепти
pak.vessela
Дегустатор

Готви от: 24 Окт 2008

Пуснато на: Сря Ное 12, 2008 1:36 pm    Заглавие на темата: Мъфини - солени и сладки (без глутен и казеин)

Мeg, да те питам... Усмивка Нещо снощи не ми се получи много сладкия вариант, та ще те моля за няколко уточнения. Има ли проблем да стане и с глутеново брашно? Аз сложих пшенично и царевично. Особено пшеничното ми беше доста едро смляно. Освен това сложих и няколко лъжици кафява захар. Дали поради това ама хич не бухна, изпече се твърдо отгоре и отдолу и глетаво по средата. Да, и содата я блъснах в млякото от нахут вместо в брашната. Има ли значение, че изсипах сместа в 1 тавичка, нямам форми за мъфини? Благодаря ти предварително!
начало
рецепти
Meg
Дегустатор

Готви от: 13 Авг 2007

Пуснато на: Съб Ное 15, 2008 11:04 am    Заглавие на темата: Мъфини - солени и сладки (без глутен и казеин)

Ами, Весе, според мен е станало така поради всичко, което изброи - содатата трябва да е в брашната; беглутеновите смеси са преблемни за печене именно както ти казваш - отгоре и отдолу ОК, но по средата глетиво. Затова съм посочила форма за печене - там от нагрятата повърхност до всяка точка в сместа има максимум 1 см разстояние. Би могло да се получи и ако сместа се разлее в тавичка но пак с не повече от 1,5 см дебелина. По някое време трябва хубаво да се надупчи с вилица и като се извади да се остави да изстине постепенно и добре - тагава няма да е глетиво, а мекичко отвътре. Пълнозърнестото едросмяно пшенично брашно и на мен ми е създавало проблеми, когато няма мая в сместта, но почти нямам опит с такива неща, така че не мога да коментирам.
Не мисля, че захарта се е отразила по някакъв начин...
начало
рецепти
pak.vessela
Дегустатор

Готви от: 24 Окт 2008

Пуснато на: Вто Ное 18, 2008 1:29 pm    Заглавие на темата: Мъфини - солени и сладки (без глутен и казеин)

Меги, в тавичката пластът беше доста тънък, но със содата сгафих. Но явно ще има полза от купуването на форма за мъфини... А имаш ли представа от какъв материал са направени? Изпитвам дълбоко недоверие към тефлона.
начало
рецепти
Маца
Готвач

Готви от: 21 Фев 2007

Пуснато на: Вто Ное 18, 2008 3:22 pm    Заглавие на темата: Мъфини - солени и сладки (без глутен и казеин)

Формички за Мъфини, от силикон (може би) видях в Айко, там имаше и някакви тефлонови май.
Но проблемът ти няма да се реши с формата, както Мег ти е обяснила вероятно е съвкупност от всичките подробности.
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Солени палачинки Фюжън кухня
Картофено пюре без казеин Диетични рецепти
Рога на газела - любимите ми марокански сладки Десерти и сладкиши
Шотландски маслени сладки Десерти и сладкиши
Вегански тутманик без глутен Диетични рецепти
"Киш" без глутен и животинщини Диетични рецепти
Палачинки без глутен (с опция за без казеин) Диетични рецепти
Мъфини с лимон и мак Десерти и сладкиши
Солени бисквити "сълзица" със сардини Рибна кухня
Мая за тестени изделия без глутен Диетични рецепти
Брашна без глутен Хранителни продукти
Хрупкави хлебчета без глутен (и казеин) Диетични рецепти
Много вкусно хлебче без глутен и казеин Диетични рецепти
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Диетични рецепти
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks