| Автор |
Съобщение |
Raza Дегустатор

Готви от: 31 Май 2004
Италиански десерти |
|
|
|
Този деликатес излиза малко скъпичък, но си заслужава.
Пай със сирене върху орехова подложка (италиански пясъчен деликатес)
-------------------------------------------------------------------------------------
1. Загрява се фурната до 180г С
2. Смилат се 3,5 ч.ч. орехи и се смесват с 1 ч.ч. захар + 100 г стопено масло. Разстила се с помощта на лъжица в намаслена тавичка или покрита с намаслена хартия (23-26 sm) и се притиска с опакото на лъжица.
3. Запича се за 8-10 минути, изважда се от фурната и се покрива с крем от 500г сирене (маскарпоне/рикота/извара/обезсолено прясно сирене) + 200г сметана + 2 яйца + 1.5 ч.ч. захар + 3с.л. нишесте + ванилия + бадемова есенция.
4. Пече се още 30 минути. Изстудява е.
Внимание: Подложката е ронлива.
Последната промяна е направена от Raza на Сря Яну 05, 2005 9:58 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| начало |
|
 |
|
|
IPA Шеф (Chef)

Готви от: 04 Яну 2005
Италиански десерти |
| Пуснато на: Сря Яну 05, 2005 8:35 pm Заглавие на темата: Здравей Raza, |
| |
|
Искам да попитам за размера на тавичката - като за стандартен пай - 25-26 см ли е?
|
|
| начало |
|
 |
Raza Дегустатор

Италиански десерти |
|
|
|
| Грешката е вече поправена.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
DolceVita Дегустатор
Готви от: 27 Окт 2004
Италиански десерти |
|
|
|
| Raza написа: | | Грешката е вече поправена. | А колко висок става горе долу, Raza? А лек ли е? Искам да го опитам за едно специално гости на шефа ми ...който напуска освен това и тъй като съм предвидила обилно ядене...те винаги на десерта падат...та исках нещо по-леко и ефирно, креместа торта. Най-напред си мислех за баварски крем, но с желатин и изсипан във форма -kurona- за кекс с дупка , но не знам...
А този сладкиш (които да си призная вече си бях преписала от друг форум ) мога ли да гарнирам с нещо отгоре за красота и ефир ???
|
|
| начало |
|
 |
DolceVita Дегустатор
Италиански десерти |
|
|
|
ММММ, сега като се зачетох подробно...как се реже изобщо?...???
|
|
| начало |
|
 |
Raza Дегустатор

Италиански десерти |
|
|
|
Много съжалявам, но снимка не мога да ти предложа. Рецептата я преписах от една книга за сладкарство, която ми я даде една приятелка временно. Сладкишът е доста скъп и поради тази причина съм го правила един-единствен път за рожден ден. Ако си решила да го правиш, следвай точно по указанията в рецептата.
Височината му е колкото на Чийз кейк, а и вкусът също се доближава до неговия (колкото се отнася до крема), става пухкав и е невероятно вкусен. Продуктите за крема се разбиват много добре с миксер. А и печенето е също както при Чийз кейка. Пече се докато не се образува златиста коричка отгоре.
А украсата можеш да я направиш по твой вкус. Аз не съм го украсявала, той и без украса е много красив, ообено след като го разрежеш на парчета. Отдолу тъмнокафявата подложка, а отгоре бяло-жълтеникав крем.
Внимавай, да не е много силна долната част на фурната, за да не прегорят орехите. Пече се в средната част на фурната и върху решетката.
Сетих се още нещо. Правих още веднъж същия сладкиш, но подложката я направих от наполовина счукани бисквити, наполовина орехи Естествено, намалих съответно количествата на маслото и захарта. Има почти същия вкус.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
DolceVita Дегустатор
Италиански десерти |
|
|
|
Кажете ми моля ви с какво да заместя нишестето??? Във Франция съм и нямам представа що е това...
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Италиански десерти |
|
|
|
| Не знам френски, но у дома има доста речници. Та в един от тях прочетох, че нишесте е amidon. Не те съветвам да го заменяш с друго, освен с картофено брашно (fécule), което също си е нишесте, при това едно от най-добрите.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|