| Автор |
Съобщение |
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
Синоними на Чимен |
|
|
|
Чимен = ??? Има ли синоним тази подправка или това си и е наименованието.
Последната промяна е направена от MR.LAZY на Пет Апр 25, 2008 11:07 am; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
ludetina Готвач

Готви от: 03 Юни 2004
Синоними на Чимен |
|
|
|
Дали не е "сминдух"?
Аз имам от тези зърна (обаче смлени).
които според създателите на сайта,принадлежат на растение , което у дома наричаме сминдух.
|
|
| начало |
|
 |
gotin Готвач

Готви от: 04 Яну 2005
Синоними на Чимен |
|
|
|
| ptomoff написа: | | Чимен = ??? Има ли синоним тази подправка или това си и е наименованието. |
У нас тази подправка е известна с името чимен.
Не е сминдух, но като растение е много близо до него.
В някои крайща на България е позната като "крива мерудия", но аз имам силното съмнение, че става дума точно за сминдух, а не за чимен.
Чименът няма нито синоними, нито може да бъде заместен с друга подправка, уникален е като аромат.
Досега от твърде много години нищо не е изместило тази подправка от смесите за кайзероване.
У нас българските арменци много ползват тази подправка, турци и гърци също, по арабския свят също е твърде известна и употребявана.
У нас, кой знае защо, не е много популярна, твърде много хора изобщо не знаят за нея.
Показаните на долната снимка семена нямат нищо общо със семената на чимена.
Семената на чимена са по-малки от дребна леща, но по-големи от тези, на сусама, с белезникаво-бежов цвят са.
Поради изключително силния и пикантен аромат, чименът се използва в много малко количество.
Ароматът му е толкова наситен и силен, че при арменците (а те го ползват в доста концентриран вид ) е прието след като си ял чименова паста същия и на другия ден да не ходиш на гости, защото ароматът се излъчва и през кожата.
За тези, които проявяват интерес - почти няма магазинче за подправки, в което да не можете да купите пликче чимен.
За съжаление, последната доставка по магазините за подправки в София не е добре смляна, много едра е, а трябва да бъде много фин прах.
Този, който си купи ще трябва да си я досмели допълнително.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
ludetina Готвач

Синоними на Чимен |
|
|
|
Преди около месец си купих от любимото ми магазинче за подправки на пазара в "Младост" и беше идеално смлян..като брашно.Предната доставка обаче наистина беше едричка.. .Зърната са доста твърди ,в какво ги мелиш ,в случай ,че консистенцията не те задоволява?
|
|
| начало |
|
 |
gotin Готвач

Синоними на Чимен |
|
|
|
| ludetina написа: | Преди около месец си купих от любимото ми магазинче за подправки на пазара в "Младост" и беше идеално смлян..като брашно.Предната доставка обаче наистина беше едричка.. .Зърната са доста твърди ,в какво ги мелиш ,в случай ,че консистенцията не те задоволява? |
Много правилен въпрос!
Засега имам запас от добре смлян чимен, но за тази цел имам стара ел.мелничка за кафе, която не се употребява за нищо друго, освен за това. В нея най-много може да се смели черен пипер, но нищо друго.
|
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

Синоними на Чимен |
|
|
|
Като каза стара мелничка за кафе,се сетих ,че имам нужда от мелничка за черен пипер.Преди време имаше едни унгарски или чешки не се сещам точно,доста грозновати,но мелят страхотно..бабата на съпругът ми имаше такава.Случайино някой да ги е виждал,където и да е в София.. ?Или да ми препоръчате някоя .Имам от прозрачните,но те мелят просто ужасно,имах и от дървените-те са на същия принцип,т.е. ако искаш да си си поставиш желаното клоичество .. рискуваш да те заболи ръката от въртене.
Ако не намеря никъде ще бъда принудена да си купя от онези стари ,ръчни мелнички за кафе..те също мелят много добре,но са още по грозни!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
gotin Готвач

Синоними на Чимен |
|
|
|
| ptomoff написа: | | Чимен = ??? Има ли синоним тази подправка или това си и е наименованието. |
След големи борби с Интернет и Гугъла, много полезни и безполезни разговори в крайна сметка се оказа следното.
Ситно смлените изсушени стъбла и листа на сминдуха се наричат сминдух.
А смлените на прах семена на това растение, Trigonella foenum-graecum (сминдух) се наричат чимен.
Последната промяна е направена от gotin на Чет Апр 07, 2005 2:21 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| начало |
|
 |
ludetina Готвач

Синоними на Чимен |
|
|
|
Благодаря ти,много за труда и ценната информация...малко съм вманиачена на тема подправки... сега мога да спя спокойно.Или почти..все още не съм намерила "сумак".. като се сетя и . (много хубава иконка..изобразява идеално състоянието ми).
Kriss ми пусна мухата..
|
|
| начало |
|
 |
yosif Готвач
Готви от: 06 Дек 2005
Синоними на Чимен |
|
|
|
| У варненско чимен-ът е известен като ПОЙ - кафяви зрънца като мозайка, точно това растение от бобовите, дето го е написал gotin-ия. А се използва в смесите за кайзероване и в саламите защото не си сменя вкуса при обработка( варене, пушене) а с него се постига( поне на мен ми ухае на целина) този вълшебен аромат.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
dipemi Дегустатор

Готви от: 28 Юли 2005
Синоними на Чимен |
|
|
|
| yosif написа: | | У варненско чимен-ът е известен като ПОЙ - кафяви зрънца като мозайка, точно това растение от бобовите, дето го е написал gotin-ия. А се използва в смесите за кайзероване и в саламите защото не си сменя вкуса при обработка( варене, пушене) а с него се постига( поне на мен ми ухае на целина) този вълшебен аромат. |
Зърна чимен се слагат /направо върху чинията, с която се затискат/ при варене на зелевите сарми с месо-става божествено...
|
|
| начало |
|
 |
Meg Дегустатор
Готви от: 13 Авг 2007
Синоними на Чимен |
|
|
|
Ето какво има аз като чимен:
Два пъти съм взимала от две съвсем различни места, но и двете изглеждат така (с изключение на етикета). Ползвам го за какво ли не: за оцветяване на ориз и елда, по малко ръсвам на други зеленчуци когато куркумата не пасва като вкус, снощи го ръснаш и върху едно пиленце със сметана и домашните бяха много доволни - ще взема да пусна рецептата, че е манджа за 30 мин. само)
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Синоними на Чимен |
|
|
|
Meg,
сега прочетох мнението ти и веднага поръсих пилето с ориз, което приготвям за обяд. Леле, как благоухае! Чакаме и другото пиле
Цената на чимена ме потресе - при арабите и китайците подправките са значително по-евтини, отколкото в кварталните ни дюкяни
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
Kabal Дегустатор

Готви от: 06 Май 2006
Синоними на Чимен |
|
|
|
| Понеже жена ми е по растенията и вчера купих чимен, най-накрая мистерията е разкрита, кое какво е. В България казват сминдух на Това, а чимен е Това. В този сайт също може да видите още много подправки.
|
|
| начало |
|
 |
gotin Готвач

Синоними на Чимен |
|
|
|
| Kabal написа: | | Понеже жена ми е по растенията и вчера купих чимен, най-накрая мистерията е разкрита, кое какво е. В България казват сминдух на Това, а чимен е Това. В този сайт също може да видите още много подправки. |
Явно, понеже са от едно семейство и ароматите им са твърде сходни.
Затова доста хора се бъркат.
Но явно чименът си е чимен, а сминдухът - сминдух, нищо че си приличат по аромат.
Ако използваш за кайзероване смлени семена от сминдух изобщо няма да се получи този аромат, но ако сложиш на варен боб вместо сминдух, мъничко чимен, ефекгът ще е същия.
|
|
| начало |
|
 |
|
|