Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Синоними на Чимен

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Продукти и подправки -> Подправки
Автор Съобщение
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

Синоними на Чимен
Пуснато на: Сря Яну 05, 2005 11:45 am    Заглавие на темата: Синоними на Чимен

Чимен = ??? Има ли синоним тази подправка или това си и е наименованието.

Последната промяна е направена от MR.LAZY на Пет Апр 25, 2008 11:07 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Синоними на Чимен
Пуснато на: Сря Яну 05, 2005 12:02 pm    Заглавие на темата: Синоними на Чимен

Дали не е "сминдух"?
Аз имам от тези зърна (обаче смлени).

които според създателите на сайта,принадлежат на растение , което у дома наричаме сминдух.
начало
рецепти
gotin
Готвач

Готви от: 04 Яну 2005

Синоними на Чимен
Пуснато на: Сря Яну 05, 2005 8:28 pm    Заглавие на темата: Синоними на Чимен

ptomoff написа:

У нас тази подправка е известна с името чимен.
Не е сминдух, но като растение е много близо до него.
В някои крайща на България е позната като "крива мерудия", но аз имам силното съмнение, че става дума точно за сминдух, а не за чимен.
Чименът няма нито синоними, нито може да бъде заместен с друга подправка, уникален е като аромат.
Досега от твърде много години нищо не е изместило тази подправка от смесите за кайзероване.
У нас българските арменци много ползват тази подправка, турци и гърци също, по арабския свят също е твърде известна и употребявана.
У нас, кой знае защо, не е много популярна, твърде много хора изобщо не знаят за нея.
Показаните на долната снимка семена нямат нищо общо със семената на чимена.
Семената на чимена са по-малки от дребна леща, но по-големи от тези, на сусама, с белезникаво-бежов цвят са.
Поради изключително силния и пикантен аромат, чименът се използва в много малко количество.
Ароматът му е толкова наситен и силен, че при арменците (а те го ползват в доста концентриран вид ) е прието след като си ял чименова паста същия и на другия ден да не ходиш на гости, защото ароматът се излъчва и през кожата.
За тези, които проявяват интерес - почти няма магазинче за подправки, в което да не можете да купите пликче чимен.
За съжаление, последната доставка по магазините за подправки в София не е добре смляна, много едра е, а трябва да бъде много фин прах.
Този, който си купи ще трябва да си я досмели допълнително. Смях
начало
рецепти
рецепти
ludetina
Готвач

Синоними на Чимен
Пуснато на: Сря Яну 05, 2005 9:54 pm    Заглавие на темата: Синоними на Чимен

Преди около месец си купих от любимото ми магазинче за подправки на пазара в "Младост" и беше идеално смлян..като брашно.Предната доставка обаче наистина беше едричка.. Усмивка .Зърната са доста твърди ,в какво ги мелиш ,в случай ,че консистенцията не те задоволява?
начало
рецепти
gotin
Готвач

Синоними на Чимен
Пуснато на: Чет Яну 06, 2005 8:51 pm    Заглавие на темата: Синоними на Чимен

ludetina написа:
Преди около месец си купих от любимото ми магазинче за подправки на пазара в "Младост" и беше идеално смлян..като брашно.Предната доставка обаче наистина беше едричка.. Усмивка .Зърната са доста твърди ,в какво ги мелиш ,в случай ,че консистенцията не те задоволява?

Много правилен въпрос!
Засега имам запас от добре смлян чимен, но за тази цел имам стара ел.мелничка за кафе, която не се употребява за нищо друго, освен за това. В нея най-много може да се смели черен пипер, но нищо друго.
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Синоними на Чимен
Пуснато на: Чет Яну 06, 2005 10:07 pm    Заглавие на темата: Синоними на Чимен

Като каза стара мелничка за кафе,се сетих ,че имам нужда от мелничка за черен пипер.Преди време имаше едни унгарски или чешки не се сещам точно,доста грозновати,но мелят страхотно..бабата на съпругът ми имаше такава.Случайино някой да ги е виждал,където и да е в София.. Тъжен ?Или да ми препоръчате някоя .Имам от прозрачните,но те мелят просто ужасно,имах и от дървените-те са на същия принцип,т.е. ако искаш да си си поставиш желаното клоичество .. Много ядосан рискуваш да те заболи ръката от въртене.
Ако не намеря никъде ще бъда принудена да си купя от онези стари ,ръчни мелнички за кафе..те също мелят много добре,но са още по грозни! Объркан
начало
рецепти
рецепти
gotin
Готвач

Синоними на Чимен
Пуснато на: Сря Апр 06, 2005 10:36 pm    Заглавие на темата: Синоними на Чимен

ptomoff написа:

След големи борби с Интернет и Гугъла, много полезни и безполезни разговори в крайна сметка се оказа следното.
Ситно смлените изсушени стъбла и листа на сминдуха се наричат сминдух.
А смлените на прах семена на това растение, Trigonella foenum-graecum (сминдух) се наричат чимен.

Последната промяна е направена от gotin на Чет Апр 07, 2005 2:21 am; мнението е било променяно общо 1 път
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Синоними на Чимен
Пуснато на: Сря Апр 06, 2005 10:57 pm    Заглавие на темата: Синоними на Чимен

Усмивка Благодаря ти,много за труда и ценната информация...малко съм вманиачена на тема подправки... Twisted Evil сега мога да спя спокойно.Или почти..все още не съм намерила "сумак".. Тъжен като се сетя и . Грил (много хубава иконка..изобразява идеално състоянието ми).
Kriss ми пусна мухата.. NO!
начало
рецепти
yosif
Готвач

Готви от: 06 Дек 2005

Синоними на Чимен
Пуснато на: Сря Дек 07, 2005 3:59 pm    Заглавие на темата: Синоними на Чимен

У варненско чимен-ът е известен като ПОЙ - кафяви зрънца като мозайка, точно това растение от бобовите, дето го е написал gotin-ия. А се използва в смесите за кайзероване и в саламите защото не си сменя вкуса при обработка( варене, пушене) а с него се постига( поне на мен ми ухае на целина) този вълшебен аромат.
начало
рецепти
рецепти
dipemi
Дегустатор

Готви от: 28 Юли 2005

Синоними на Чимен
Пуснато на: Нед Яну 22, 2006 7:06 pm    Заглавие на темата: Синоними на Чимен

yosif написа:
У варненско чимен-ът е известен като ПОЙ - кафяви зрънца като мозайка, точно това растение от бобовите, дето го е написал gotin-ия. А се използва в смесите за кайзероване и в саламите защото не си сменя вкуса при обработка( варене, пушене) а с него се постига( поне на мен ми ухае на целина) този вълшебен аромат.

Зърна чимен се слагат /направо върху чинията, с която се затискат/ при варене на зелевите сарми с месо-става божествено...
начало
рецепти
Meg
Дегустатор

Готви от: 13 Авг 2007

Синоними на Чимен
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 11:45 am    Заглавие на темата: Синоними на Чимен

Ето какво има аз като чимен:

Два пъти съм взимала от две съвсем различни места, но и двете изглеждат така (с изключение на етикета). Ползвам го за какво ли не: за оцветяване на ориз и елда, по малко ръсвам на други зеленчуци когато куркумата не пасва като вкус, снощи го ръснаш и върху едно пиленце със сметана и домашните бяха много доволни - ще взема да пусна рецептата, че е манджа за 30 мин. само)
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Синоними на Чимен
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 12:10 pm    Заглавие на темата: Синоними на Чимен

Meg, Целувки

сега прочетох мнението ти и веднага поръсих пилето с ориз, което приготвям за обяд. Леле, как благоухае! Чакаме и другото пиле Готино
Цената на чимена ме потресе - при арабите и китайците подправките са значително по-евтини, отколкото в кварталните ни дюкяни Въртя очички
начало
рецепти
рецепти
Kabal
Дегустатор

Готви от: 06 Май 2006

Синоними на Чимен
Пуснато на: Пет Апр 25, 2008 6:15 pm    Заглавие на темата: Синоними на Чимен

Понеже жена ми е по растенията и вчера купих чимен, най-накрая мистерията е разкрита, кое какво е. В България казват сминдух на Това, а чимен е Това. В този сайт също може да видите още много подправки.
начало
рецепти
gotin
Готвач

Синоними на Чимен
Пуснато на: Съб Апр 26, 2008 12:28 am    Заглавие на темата: Синоними на Чимен

Kabal написа:
Понеже жена ми е по растенията и вчера купих чимен, най-накрая мистерията е разкрита, кое какво е. В България казват сминдух на Това, а чимен е Това. В този сайт също може да видите още много подправки.

Явно, понеже са от едно семейство и ароматите им са твърде сходни.
Затова доста хора се бъркат.
Но явно чименът си е чимен, а сминдухът - сминдух, нищо че си приличат по аромат.
Ако използваш за кайзероване смлени семена от сминдух изобщо няма да се получи този аромат, но ако сложиш на варен боб вместо сминдух, мъничко чимен, ефекгът ще е същия.
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Продукти и подправки -> Подправки
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks