| Автор |
Съобщение |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Бързо тесто за кифлички със сода / бакпулвер |
|
|
|
Много меко и нежно тесто, кифличките от него се топят в устата и не се деформират при печене.
Фурната се включва да се загрява на 200 С.
В това време се замесва тесто от следните продукти:
350 г бяло брашно
90 г масло
15 г захар
1 яйце (използвах размер L)
75 г прясно мляко
30 г заквасена сметана или кисело мляко
4 г сол
3 г сода бикарбонат / 5 г бакпулвер
Маслото се разтопява, към него се добавят сметаната, млякото и яйцето, солта и захарта. Всичко се разбърква добре и се излива в купа, в която предварително е пресято брашното с набухвателя. Бързо се замесва тесто, от което веднага се правят кифлички или голям пирог.
Замесих тестото с робота и стана много бързо. Рецептата се оказа много точна, защото не се наложи да добавям абсолютно нищо - нито течност, нито брашно.
Тестените изделия се пекат веднага в предварително загрятата фурна.
Източник: "Энциклопедия православной обрядовой кухни"
P.S. За пирог: тестото се разделя на две и всяка част се разточва на кръгла или правоъгълна кора (според формата на тавата). На долната кора се слага предварително приготвена плънка, покрива се с горната кора, двете кори се защипват и горната гора се набожда с вилица или с нож. Пирогът се пече веднага.
За кифлички: Тестото се разточва и с чаша или нож се изрязват кръгчета/ триъгълничета/ квадрати/ правоъгълници и пр. геометрични фигури. Ако не ви се точи, може тестото да се накъса на малки топчета, които да се изтънят с ръка.
Последната промяна е направена от biskvitka на Пет Яну 18, 2008 11:11 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| начало |
|
 |
|
|
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
|
|
|
| Ама как така само голи кифли? Плънка нямаше ли?
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
| Алеко написа: | | ... Плънка нямаше ли? |
имаше - от ориз, варена риба и пържен лук, но плънката може да бъде абсолютно всякаква.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Маца Готвач

Готви от: 21 Фев 2007
|
|
|
| biskvitka написа: | ... Бързо се замесва тесто, от което веднага се правят кифлички или голям пирог.
Замесих тестото с робота и стана много бързо. Рецептата се оказа много точна, защото не се наложи да добавям абсолютно нищо - нито течност, нито брашно.
Тестените изделия се пекат веднага в предварително загрятата фурна.
Източник: "Энциклопедия православной обрядовой кухни" |
Аз пък не разбрах как точно се правят самите кифлички - точи ли се тестото, оформя се с ръце?
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
@ Маца: редактирах мнението
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

|
|
|
Кога ли ще се наканя да направя нещо такова, със сиренце и мармалад примерно? Никога май, а толкова да ми се ядат такива кифлички....
Думам ти, дъще, сещай се, снахо!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Маца Готвач

|
|
|
Мерси Биски, не че ще се втурна точно сега да го произвеждам, но уверението ти, че нямало нужда да се добавя нищо и фактът, че не е задължително да се меси много и да се точи ги правят привлекателни за приготвяне.
Дано да имам сили някой ден да ги пробвам, защото съм ги яла такива и са наистина страшно вкусни.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

|
|
|
Маца, пак нещо съм написала не както трябва!
Всъщност задължително не се меси много, че ще изфиряса въглеродният двуокис от тестото, пък и от по-дълго месене глутенът го прави "гумено".
Към желаещите да го опитат: може да направя кифлички... за следващата среща на открито
|
|
| начало |
|
 |
Маца Готвач

|
|
|
| biskvitka написа: | Маца, пак нещо съм написала не както трябва!
Всъщност задължително не се меси много, че ще изфиряса въглеродният двуокис от тестото, пък и от по-дълго месене глутенът го прави "гумено".
Към желаещите да го опитат: може да направя кифлички... за следващата среща на открито  |
Не си виновна ти, просто аз и идея си нямам от тестени произведения и явно затова се получава разминаването.
А предложението ти го приемам с две ръце (ако трябва и два крака ще вдигна ).
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Алеко Гур(у)ман

|
|
|
| biskvitka написа: |
Към желаещите да го опитат: може да направя кифлички... за следващата среща на открито  |
Чаак до тогава да чакам? Ааа не!
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|