| Автор |
Съобщение |
Куцо пиле vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006
Custard (млечно-яйчен сладък сос) |
|
|
|
Съставки:
570 мл прясно мляко
55 мл сметана
1 шушулка ванилия (не виждам що да не стане и с по-неестествена форма на ванилията)
4 жълтъка
30 гр пудра захар
2 равни супени лъжици царевично брашно
Приготвяне:
Смесват се млякото, сметаната и ванилията и се загряват на слаб огън до етап 'закъкряне'. Шушулката ванилия се отстранява.
Разбиват се жълтъците, захарта и царевичното брашно до хомогенизиране.
Млечната смес се изсипва при яйчената бавно, като непрекъснато се бърка с тел за яйца. Връща се в съда, където е било млякото и се поставя на слаб огън докато се сгъсти, като се бърка леко с дървена шпатула.
За да не се образува 'кожица' отгоре, се покрива с прозрачно фолио.
източник
Никога не съм се пробвала да го направя това нещо, но го обожавам. Сега като ми е под ръка рецептата сигурно ще се престраша
Имам въпрос към по-знаещите: защо трябва непременно да е с царевично брашно? С пшенично няма ли да стане?
________________________________________ На една жена винаги й остава половин глава лук, независимо с какъв размер са лукът, блюдото или жената.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
миш маш Готвач

Готви от: 18 Юни 2007
|
|
|
| Ами да ви кажа честно,като замениш царевичното с пшенично брашно,то направо си става домашен крем ванилия.?Знам ,че и най малката подробност в една рецепта е важна,за постигане на съвършенство,но това бе първото за което се сетих ,след като я прочетох.
|
|
| начало |
|
 |
Meg Дегустатор
Готви от: 13 Авг 2007
|
|
|
Царевичното брашно не съдържа глутен (както и оризовото, но в тази рецепта явно вкусът и цветът на царевицата повече пасват). Глутенът е онази лепкав протеин, който позволява от пшеничното брашно да се правят какви ли не тестени изделия, които да не се раздробяват както става с изцяло безглутеновите смеси, ако не са допълнително подкрепени с някакъв слепващ агент (яйца, специална гума (под формата на Е...), соева окара и пр.)
Ефектът от заменянето на безглутеновот с глутеново брашно миш-маш е видяла от личен опит - не сос, а крем
|
|
| начало |
|
 |
|
|

|
|
|
А, ясно. Благодаря ти, Мег
________________________________________ На една жена винаги й остава половин глава лук, независимо с какъв размер са лукът, блюдото или жената.
|
|
| начало |
|
 |
dalka Гост
|
|
|
Не е точно така. Пак трябва да се получи гъстичко, почти пудинг. И точно затова се слага царевичното брашно, за да не е сос, а да е крем. Иначе за какво ще се използва. А и така представената рецепта, мисля че не може да се консумира. Трябва да се прибавят и други съставки, в зависимост от това за какво ще се ползва.
Ако се използва така за Трайфъла, ще стане течно. Аз затова препоръчвам и пудинг, защото custard-a за Трайфъл не е приготвен така, а е сгъстен и то именно с царевичното брашно. По този начин се получава сладкарски крем (такъв е за англичаните). Ако добавим пък желатин, става подходящ за Баварски крем.
|
|
| начало |
|
 |

|
|
|
Ами аз точно затова съм писала, че е сос, Dalka. И може да се консумира и още как! С всякакви кексовидни сладкиши. Не съм писала, че така може да се сложи в трайфъл, разбира се, че не може. Обаче с по-сухички сладкиши... Поне така са ми го поднасяли в добрата стара Англия.
Нали видя източника, не си го измислям
|
|
| начало |
|
 |
|
|
dalka Гост
|
|
|
| Ама това, което си дала като рецепта не е сос. А крем. ПОлучава се гъсто, точно заради царевичното брашно. Май не говорим един език.
|
|
| начало |
|
 |

|
|
|
Определено. Щом смяташ, че знанията ти са на по-високо ниво от тези на кулинарите в Би Би Си.
|
|
| начало |
|
 |
Meg Дегустатор
Готви от: 13 Авг 2007
|
|
|
| Не съм го правила този сос по простата причина, че съдържа яйца, но пък имам тъжно богат опит с безглутеновите смеси. При над 600 мл. течност и само две равни лъжици безглутеново брашно, единстевият начин да стане гъсто като крем според мен е свързан с времето, за което яйцата са подложени на топлинна обработка, тъй като те се явяват свързващия агент. Но дали и кога пропорцията от 600 мл течност, 4 жълтъка и 2 равни лъжици безглутеново брашно ще се сгъсти и кога ми е трудно да преценя...
|
|
| начало |
|
 |
|
|

|
|
|
Мег, точно в този вид, в който аз го обичам изобщо не му трябва да се сгъстява до ниво над 'сос'. Вероятно за други цели, като трайфъл, се добавят повече сгъстители.
Като го пробвам ще докладвам
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
|
|
|
| Куцо пиле написа: | | Съставки:... |
Пиле, ей са ти извих вратлето! Не можа ли да го пуснеш това нещо преди два дни? Вчера ми трябваше точно нещо такова за един десерт от пълнени печени ябълки и шоколадов сладолед, ама нямах подходяща рецепта. Та трябваше да импровизирам с пудинг на Dr. Oetker, като сложих двойна доза мляко и стана гъст сос.
|
|
| начало |
|
 |

|
|
|
Заслужавам си го На ябълки страшно върви...
Ще ли бъдеш тъй любезен да ги споделиш тези пълнени ябълки?
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
|
|