Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Christmas gamesChristmas games  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Custard (млечно-яйчен сладък сос)

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Международна кухня
Автор Съобщение
Куцо пиле
vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006

Пуснато на: Чет Мар 13, 2008 1:54 pm    Заглавие на темата: Custard (млечно-яйчен сладък сос)

Съставки:

570 мл прясно мляко
55 мл сметана
1 шушулка ванилия (не виждам що да не стане и с по-неестествена форма на ванилията)
4 жълтъка
30 гр пудра захар
2 равни супени лъжици царевично брашно

Приготвяне:

Смесват се млякото, сметаната и ванилията и се загряват на слаб огън до етап 'закъкряне'. Шушулката ванилия се отстранява.
Разбиват се жълтъците, захарта и царевичното брашно до хомогенизиране.
Млечната смес се изсипва при яйчената бавно, като непрекъснато се бърка с тел за яйца. Връща се в съда, където е било млякото и се поставя на слаб огън докато се сгъсти, като се бърка леко с дървена шпатула.

За да не се образува 'кожица' отгоре, се покрива с прозрачно фолио.

източник

Никога не съм се пробвала да го направя това нещо, но го обожавам. Сега като ми е под ръка рецептата сигурно ще се престраша Mr. Green

Имам въпрос към по-знаещите: защо трябва непременно да е с царевично брашно? С пшенично няма ли да стане?
миш маш
Готвач

Готви от: 18 Юни 2007

Пуснато на: Чет Мар 13, 2008 2:22 pm    Заглавие на темата: Custard (млечно-яйчен сладък сос)

Ами да ви кажа честно,като замениш царевичното с пшенично брашно,то направо си става домашен крем ванилия.?Знам ,че и най малката подробност в една рецепта е важна,за постигане на съвършенство,но това бе първото за което се сетих ,след като я прочетох.
начало
рецепти
Meg
Дегустатор

Готви от: 13 Авг 2007

Пуснато на: Чет Мар 13, 2008 2:41 pm    Заглавие на темата: Custard (млечно-яйчен сладък сос)

Царевичното брашно не съдържа глутен (както и оризовото, но в тази рецепта явно вкусът и цветът на царевицата повече пасват). Глутенът е онази лепкав протеин, който позволява от пшеничното брашно да се правят какви ли не тестени изделия, които да не се раздробяват както става с изцяло безглутеновите смеси, ако не са допълнително подкрепени с някакъв слепващ агент (яйца, специална гума (под формата на Е...), соева окара и пр.)
Ефектът от заменянето на безглутеновот с глутеново брашно миш-маш е видяла от личен опит - не сос, а крем Усмивка
начало
рецепти
Куцо пиле
vertically challenged

Пуснато на: Чет Мар 13, 2008 2:48 pm    Заглавие на темата: Custard (млечно-яйчен сладък сос)

А, ясно. Благодаря ти, Мег Усмивка
dalka
Гост

Пуснато на: Чет Мар 13, 2008 5:23 pm    Заглавие на темата: Custard (млечно-яйчен сладък сос) Дублирай поста като нова тема

Не е точно така. Пак трябва да се получи гъстичко, почти пудинг. И точно затова се слага царевичното брашно, за да не е сос, а да е крем. Иначе за какво ще се използва. А и така представената рецепта, мисля че не може да се консумира. Трябва да се прибавят и други съставки, в зависимост от това за какво ще се ползва.
Ако се използва така за Трайфъла, ще стане течно. Аз затова препоръчвам и пудинг, защото custard-a за Трайфъл не е приготвен така, а е сгъстен и то именно с царевичното брашно. По този начин се получава сладкарски крем (такъв е за англичаните). Ако добавим пък желатин, става подходящ за Баварски крем.
начало
рецепти
Куцо пиле
vertically challenged

Пуснато на: Чет Мар 13, 2008 6:30 pm    Заглавие на темата: Custard (млечно-яйчен сладък сос)

Ами аз точно затова съм писала, че е сос, Dalka. И може да се консумира и още как! С всякакви кексовидни сладкиши. Mr. Green Не съм писала, че така може да се сложи в трайфъл, разбира се, че не може. Обаче с по-сухички сладкиши... Поне така са ми го поднасяли в добрата стара Англия.

Нали видя източника, не си го измислям Намигване
dalka
Гост

Пуснато на: Чет Мар 13, 2008 7:41 pm    Заглавие на темата: Custard (млечно-яйчен сладък сос) Дублирай поста като нова тема

Ама това, което си дала като рецепта не е сос. А крем. ПОлучава се гъсто, точно заради царевичното брашно. Май не говорим един език.
начало
рецепти
Куцо пиле
vertically challenged

Пуснато на: Пет Мар 14, 2008 10:06 am    Заглавие на темата: Custard (млечно-яйчен сладък сос)

Определено. Щом смяташ, че знанията ти са на по-високо ниво от тези на кулинарите в Би Би Си.
Meg
Дегустатор

Готви от: 13 Авг 2007

Пуснато на: Пет Мар 14, 2008 10:12 am    Заглавие на темата: Custard (млечно-яйчен сладък сос)

Не съм го правила този сос по простата причина, че съдържа яйца, но пък имам тъжно богат опит с безглутеновите смеси. При над 600 мл. течност и само две равни лъжици безглутеново брашно, единстевият начин да стане гъсто като крем според мен е свързан с времето, за което яйцата са подложени на топлинна обработка, тъй като те се явяват свързващия агент. Но дали и кога пропорцията от 600 мл течност, 4 жълтъка и 2 равни лъжици безглутеново брашно ще се сгъсти и кога ми е трудно да преценя...
начало
рецепти
Куцо пиле
vertically challenged

Пуснато на: Пет Мар 14, 2008 10:15 am    Заглавие на темата: Custard (млечно-яйчен сладък сос)

Мег, точно в този вид, в който аз го обичам изобщо не му трябва да се сгъстява до ниво над 'сос'. Вероятно за други цели, като трайфъл, се добавят повече сгъстители.
Като го пробвам ще докладвам Усмивка
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Пет Мар 14, 2008 12:44 pm    Заглавие на темата: Re: Custard (млечно-яйчен сладък сос)

Куцо пиле написа:
Съставки:...

Пиле, ей са ти извих вратлето! Не можа ли да го пуснеш това нещо преди два дни? Вчера ми трябваше точно нещо такова за един десерт от пълнени печени ябълки и шоколадов сладолед, ама нямах подходяща рецепта. Та трябваше да импровизирам с пудинг на Dr. Oetker, като сложих двойна доза мляко и стана гъст сос.
начало
рецепти
Куцо пиле
vertically challenged

Пуснато на: Пет Мар 14, 2008 3:17 pm    Заглавие на темата: Custard (млечно-яйчен сладък сос)

Заслужавам си го Headbang На ябълки страшно върви...
Ще ли бъдеш тъй любезен да ги споделиш тези пълнени ябълки? Mr. Green
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Пет Мар 14, 2008 3:32 pm    Заглавие на темата: Custard (млечно-яйчен сладък сос)

Щом така любезно ме молиш.

Voila!
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Студено телешко с жълт (яйчен) сос Международна кухня
Кисело-сладък сос Сосове и дипове
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Международна кухня
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks