| Автор |
Съобщение |
tom4ovi Дегустатор
Готви от: 15 Мар 2008
Зехтин или маслиново масло--замръзване |
|
|
|
Според някой е гаранция, че зехтина е чист. Замръзването е нормален процес. Не е утайка, а е точно леко замръзване. Няма точно определена температура, защото зависи от коя "цедка" е зехтина и колко химически примеси има. Това се получава от "ваксата", която има по повърхността на маслините (нали имат лек гланц, както и ябълките). Всъщност ваксата замръзва леко. Затова и изглежда като утайка, съсирек и прочие.
Някой марки правят така, че зехтина да не замръзва. Слагат го в студена баня или нещо си. Поради тази причина, това не е знак, че маслинто масло е екстра върджин. Няма никаква гаразнция, че не е обработоне да не замръзва.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
миш маш Готвач

Готви от: 18 Юни 2007
|
|
|
| Точно с такъв зехтин си изпортих карпачото,незнам какъв беше но ми го донесоха от Кипър,лично производство и като го сложих в хладилника стана на масло.
|
|
| начало |
|
 |
tom4ovi Дегустатор
|
|
|
| Казаха ми, че зехтина от остров Крит бил най-качествен.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
|
|
|
| tom4ovi написа: | | Казаха ми, че зехтина от остров Крит бил най-качествен. |
Попитай всеки по брега на Средиземно море и ще ти каже същото - гърци, испанци, италианци, турци и т.н.
|
|
| начало |
|
 |
tom4ovi Дегустатор
|
|
|
| Може, може, но някой за замръзването знае ли повече???
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

|
|
|
| На някои бутилки, купувани в чужбина, съм виждал надписи, че сгъстеният или станалият на "парцали" зехтин не е развален, а това се случвало от температурата на складирането му.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
миш маш Готвач

|
|
|
| Този ,който ползвах аз ,не беше с утайка или на парцали,а стана наистина на масло.Сега съм поръчала да ми дадат адекватен отговор от Кипър,защото са го произвеждали за собствена употрба и какво го различава от магазинският.
|
|
| начало |
|
 |
tom4ovi Дегустатор
|
|
|
| Предполагам нищо. Когато го налееш, както в твоя случай, няма утайка, направо си замръзва защото вече не е в бутилката. На много зехтини им се случва. Затова ние не ги държим в хладилник.
|
|
| начало |
|
 |
Shokolatina Дегустатор

Готви от: 27 Ное 2007
|
|
|
| миш маш написа: | | Точно с такъв зехтин си изпортих карпачото,незнам какъв беше но ми го донесоха от Кипър,лично производство и като го сложих в хладилника стана на масло. |
Ами просто не го дръж в хладилник.При стайна температура възвръща първоначалния си вид след няколко минути.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
миш маш Готвач

|
|
|
| Разбира се ,че не си държа зехтина в хладилника.Не съм толкова тъпа.Но карпачото нямаше как да не престои поне 2-3 часа там.Както и да е ,получих отговор от производителя .Уточнявам ,че става въпрос за домашно производство ,а не промишлено.Обясниха ми ,че зехтина бил съвсем пресен ,тоест трябвало да престои поне 3-4 месеца в бъчвата,да се претака и тем подобни.Което ме навежда на мисълта ,че при промишленото производство на зехтин,както и виното (естествено) се добават консерванти за да не се получава утайка и да може да издържа по дълго време в естетически вид.
|
|
| начало |
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
|
|
|
| Shokolatina написа: | | ...Ами просто не го дръж в хладилник... |
Аз пък точно това правя - така по-лесно се маже на филии. Но преди това го наливам в кутия за масло, за да не се трепя да буркам с нож в бутилката.
@миш маш
Ако твоят зехтин е домашен, т.е. нерафиниран, трябва да го изпапкате максимално бързо или наистина да съхраняваш част от него в хладилника. Нерафинираните масла гранясват, без да ги усетим.
|
|
| начало |
|
 |
миш маш Готвач

|
|
|
| Отдавна го ( хубава дума) изпапкахме.За готвене беше страхотен.Лошото е ,че чак лятото мога да получа пак такъв.А иначе от тук купувам само италиански.Но предимно го ползвам за салати ,предястия или почти сухо печене на тиган.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Куцо пиле vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006
|
|
|
| biskvitka написа: | | Аз пък точно това правя - така по-лесно се маже на филии. Но преди това го наливам в кутия за масло, за да не се трепя да бъркам с нож в бутилката. |
Практична си, Биски! От друга страна, бъркането с нож в бутилка би могло да е интересно занимание.
________________________________________ На една жена винаги й остава половин глава лук, независимо с какъв размер са лукът, блюдото или жената.
|
|
| начало |
|
 |
tom4ovi Дегустатор
|
|
|
Нашия го държим извън хладилник.
Но тази утайка в хладилник не се получава само при зехтини, които са предварително обработени да не замръзват. Постига се при някаква студена баня или нещо такова.
А иначе чистия екстра върджин си прави утайката и още как, не мисля че им прибавят някакви консерванти, или поне не кой знае какви.
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

|
|
|
| Куцо пиле написа: | Практична си, Биски! От друга страна, бъркането с нож в бутилка би могло да е интересно занимание. |
Много зависи от две неща:
1. Ножа
2. Гърлото на бутилката.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
Куцо пиле vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006
|
|
|
Именно вариантите за комбиниране на тези две променливи правят заниманието интересно
(Остана ли тема неоспамена...)
________________________________________ На една жена винаги й остава половин глава лук, независимо с какъв размер са лукът, блюдото или жената.
|
|
| начало |
|
 |
organik Дегустатор
Готви от: 20 Ное 2007
|
|
|
Ако при зехтина extra virgin утайка се получава не е защото има примеси .Това много зависи от филтруването което е процеса след пресоването.
Но утайката и замръзването са също различни неща.
|
|
| начало |
|
 |
kristi Дегустатор

Готви от: 31 Мар 2008
|
|
|
| Аз знам, че когато зехтина е съхраняван на ниска температура, се получавт тези кристалчета на дъното , даже и при най-добро качество. Но те изчезват, когато се стопли и в никакъв начин не влошават вкуса на зехтина.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
gotin Готвач

Готви от: 04 Яну 2005
|
|
|
| kristi написа: | | Аз знам, че когато зехтина е съхраняван на ниска температура, се получавт тези кристалчета на дъното , даже и при най-добро качество. Но те изчезват, когато се стопли и в никакъв начин не влошават вкуса на зехтина. |
Не само това, т.н. "утайка", което всъщност са парафиноподобни вещества е абсолютно сигурен критерий за качеството на зехтина, произведен чрез студено пресоване и е т.н. "първа студена преса".
Ако подържите бутилка със зехтин, на която пише "Екстравърджин" в хладилник 4-5 часа и не се образува тази "утайка", значи зехтинът изобщо не е качествен, а е менте.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|