Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Christmas gamesChristmas games  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Зехтин или маслиново масло--замръзване

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Продукти и подправки -> Хранителни продукти
Автор Съобщение
tom4ovi
Дегустатор

Готви от: 15 Мар 2008

Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 12:55 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

Според някой е гаранция, че зехтина е чист. Замръзването е нормален процес. Не е утайка, а е точно леко замръзване. Няма точно определена температура, защото зависи от коя "цедка" е зехтина и колко химически примеси има. Това се получава от "ваксата", която има по повърхността на маслините (нали имат лек гланц, както и ябълките). Всъщност ваксата замръзва леко. Затова и изглежда като утайка, съсирек и прочие.
Някой марки правят така, че зехтина да не замръзва. Слагат го в студена баня или нещо си. Поради тази причина, това не е знак, че маслинто масло е екстра върджин. Няма никаква гаразнция, че не е обработоне да не замръзва.
начало
рецепти
миш маш
Готвач

Готви от: 18 Юни 2007

Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 1:54 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

Точно с такъв зехтин си изпортих карпачото,незнам какъв беше но ми го донесоха от Кипър,лично производство и като го сложих в хладилника стана на масло.
начало
рецепти
tom4ovi
Дегустатор

Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 3:40 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

Казаха ми, че зехтина от остров Крит бил най-качествен.
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 9:05 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

tom4ovi написа:
Казаха ми, че зехтина от остров Крит бил най-качествен.

Попитай всеки по брега на Средиземно море и ще ти каже същото - гърци, испанци, италианци, турци и т.н.
начало
рецепти
tom4ovi
Дегустатор

Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 9:14 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

Може, може, но някой за замръзването знае ли повече???
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Сря Мар 19, 2008 12:49 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

На някои бутилки, купувани в чужбина, съм виждал надписи, че сгъстеният или станалият на "парцали" зехтин не е развален, а това се случвало от температурата на складирането му.
начало
рецепти
миш маш
Готвач

Пуснато на: Сря Мар 19, 2008 1:39 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

Този ,който ползвах аз ,не беше с утайка или на парцали,а стана наистина на масло.Сега съм поръчала да ми дадат адекватен отговор от Кипър,защото са го произвеждали за собствена употрба и какво го различава от магазинският.
начало
рецепти
tom4ovi
Дегустатор

Пуснато на: Сря Мар 19, 2008 3:18 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

Предполагам нищо. Когато го налееш, както в твоя случай, няма утайка, направо си замръзва защото вече не е в бутилката. На много зехтини им се случва. Затова ние не ги държим в хладилник.
начало
рецепти
Shokolatina
Дегустатор

Готви от: 27 Ное 2007

Пуснато на: Чет Мар 20, 2008 12:09 am    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

миш маш написа:
Точно с такъв зехтин си изпортих карпачото,незнам какъв беше но ми го донесоха от Кипър,лично производство и като го сложих в хладилника стана на масло.

Ами просто не го дръж в хладилник.При стайна температура възвръща първоначалния си вид след няколко минути.
начало
рецепти
миш маш
Готвач

Пуснато на: Чет Мар 20, 2008 4:02 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

Разбира се ,че не си държа зехтина в хладилника.Не съм толкова тъпа.Но карпачото нямаше как да не престои поне 2-3 часа там.Както и да е ,получих отговор от производителя .Уточнявам ,че става въпрос за домашно производство ,а не промишлено.Обясниха ми ,че зехтина бил съвсем пресен ,тоест трябвало да престои поне 3-4 месеца в бъчвата,да се претака и тем подобни.Което ме навежда на мисълта ,че при промишленото производство на зехтин,както и виното (естествено) се добават консерванти за да не се получава утайка и да може да издържа по дълго време в естетически вид.
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Пуснато на: Чет Мар 20, 2008 7:21 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

Shokolatina написа:
...Ами просто не го дръж в хладилник...

Аз пък точно това правя - така по-лесно се маже на филии. Но преди това го наливам в кутия за масло, за да не се трепя да буркам с нож в бутилката.

@миш маш
Ако твоят зехтин е домашен, т.е. нерафиниран, трябва да го изпапкате максимално бързо или наистина да съхраняваш част от него в хладилника. Нерафинираните масла гранясват, без да ги усетим.
начало
рецепти
миш маш
Готвач

Пуснато на: Чет Мар 20, 2008 7:31 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

Отдавна го ( хубава дума) изпапкахме.За готвене беше страхотен.Лошото е ,че чак лятото мога да получа пак такъв.А иначе от тук купувам само италиански.Но предимно го ползвам за салати ,предястия или почти сухо печене на тиган.
начало
рецепти
Куцо пиле
vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006

Пуснато на: Чет Мар 20, 2008 7:34 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

biskvitka написа:
Аз пък точно това правя - така по-лесно се маже на филии. Но преди това го наливам в кутия за масло, за да не се трепя да бъркам с нож в бутилката.

ще умра от смях Практична си, Биски! От друга страна, бъркането с нож в бутилка би могло да е интересно занимание.
tom4ovi
Дегустатор

Пуснато на: Пет Мар 21, 2008 9:13 am    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

Нашия го държим извън хладилник.
Но тази утайка в хладилник не се получава само при зехтини, които са предварително обработени да не замръзват. Постига се при някаква студена баня или нещо такова.
А иначе чистия екстра върджин си прави утайката и още как, не мисля че им прибавят някакви консерванти, или поне не кой знае какви.
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Пет Мар 21, 2008 12:59 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

Куцо пиле написа:
ще умра от смях Практична си, Биски! От друга страна, бъркането с нож в бутилка би могло да е интересно занимание.

Много зависи от две неща:
1. Ножа
2. Гърлото на бутилката.
начало
рецепти
Куцо пиле
vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006

Пуснато на: Пет Мар 21, 2008 1:02 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

Именно вариантите за комбиниране на тези две променливи правят заниманието интересно Mr. Green

(Остана ли тема неоспамена...)
organik
Дегустатор

Готви от: 20 Ное 2007

Пуснато на: Чет Мар 27, 2008 2:35 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

Ако при зехтина extra virgin утайка се получава не е защото има примеси .Това много зависи от филтруването което е процеса след пресоването.
Но утайката и замръзването са също различни неща.
начало
рецепти
kristi
Дегустатор

Готви от: 31 Мар 2008

Пуснато на: Чет Апр 03, 2008 11:41 am    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

Аз знам, че когато зехтина е съхраняван на ниска температура, се получавт тези кристалчета на дъното , даже и при най-добро качество. Но те изчезват, когато се стопли и в никакъв начин не влошават вкуса на зехтина.
начало
рецепти
gotin
Готвач

Готви от: 04 Яну 2005

Пуснато на: Чет Апр 03, 2008 9:16 pm    Заглавие на темата: Зехтин или маслиново масло--замръзване

kristi написа:
Аз знам, че когато зехтина е съхраняван на ниска температура, се получавт тези кристалчета на дъното , даже и при най-добро качество. Но те изчезват, когато се стопли и в никакъв начин не влошават вкуса на зехтина.

Не само това, т.н. "утайка", което всъщност са парафиноподобни вещества е абсолютно сигурен критерий за качеството на зехтина, произведен чрез студено пресоване и е т.н. "първа студена преса".
Ако подържите бутилка със зехтин, на която пише "Екстравърджин" в хладилник 4-5 часа и не се образува тази "утайка", значи зехтинът изобщо не е качествен, а е менте.
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Кокосово масло Хранителни продукти
Кюфтетата да не поемат много масло при пържене ??? Провалите в моята кухня
Невъзможни бисквити с фъстъчено масло Десерти и сладкиши
Средиземноморски хляб със зехтин Тестени и хлебни изделия
Вариации с масло Сосове и дипове
Тиквен хляб с масло от джинджифил Тестени и хлебни изделия
Маслиново песто Сосове и дипове
Сладки с фастъчено масло и стафиди Десерти и сладкиши
Бисквитки с фъстъчено масло Десерти и сладкиши
Маринована кладница в зехтин Зимнина, туршии и полуфабрикати
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Продукти и подправки -> Хранителни продукти
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Не можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks