| Автор |
Съобщение |
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
Течен шоколад (домашна рецепта) |
| Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 11:56 am Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта) |
|
|
Тъй като имаше запитване по въпроса, не мога да се стърпя и ще пусна една от любимите ми рецепти от детството, когато шоколадът беше нещо като лукс и се налагаше да си го правим сами вкъщи. А ето и самата рецепта:
Домашен течен шоколад
==================
Необходими продукти:
300 гр захар
250 гр сухо мляко
125 гр масло
2 с.л. какао
1 пак. ванилия
Приготвяне:
- В 150-200 мл вряща вода (количеството зависи от качеството на сухото мляко) се изсипва захарта и се бърка до разтопяването й.
- В така получения сироп се слага маслото и пак се бърка до разтопяването му.
- В дълбок съд се смесват сухото мляко (под-вкусно става с високомалсено), какаото и ванилията.
- Сиропът се изсипва на тънка струйка в сухата смес и се бърка яростно, за да не се получат бучки.
- Топлата смес се разлива във чашки, оставя се да изстине и се слага в хладилника, където допълнително се сгъстява.
Забележки:
Ако ви се вижда прекалено рядко, може да добавите още сухо мляко, но не забравяйте, че все пак ще приготвяте течен шоколад.
Предполагам, че ако маслото се замени с какаово такова, ще се получи още по-добре, но за съжаление, не съм пробвал.
Много просто и гарантирам отличен резултат. |
|
| начало |
|
 |
|
|
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
|
| начало |
|
 |
Griph Дегустатор

Готви от: 20 Авг 2005
|
| начало |
|
 |
|
|
MR.LAZY Site Admin

| Пуснато на: Нед Сеп 25, 2005 2:06 pm Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта) |
|
|
И аз знам рецептата от моята майка, а тя откъде я знае, трябва да я попитам.
Може да се каже, че това е първото нещо, което се научих да готвя и правя, така че всички да го харесат . |
|
| начало |
|
 |
Raza Дегустатор

Готви от: 31 Май 2004
| Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 1:24 am Заглавие на темата: И да добавим към въпросната вкуснотия вафли .... |
|
|
Полученият резултат се нарича РОШЕ .
Сега да му разкажа историята. Влизаме в една сладкарница да пием кафе и естествено искахме да си вземем нещо малко и вкусно към него. На витрината имаше изложени пасти и торти. А между тях, нещо много красиво и привлекателно - една кръгла топка с шоколадова глазура. Естествено - избора вече беше направен. Оказа се че името на тази колкото красива, толкова и вкусна паста е РОШЕ. Много просто - защото идва от името на онези вкусни шоколадови бонбони Фереро Роше.
А после - после се започна голямото търсене на рецептата. Питах тук и там , прерових Интернета и книгите - няма такова нещо. Докато накрая - срам не срам , попитах в сладкарницата.
Рецептата е много лесна - просто към едно бурканче с течен шоколад се добавят десетина натрошени вафли и около 150 грама орехови ядки- объркват се добре и се оформят топки, които да не са много твърди и да останат с консистенцията на мус шоколад, поливат се с глазура и това е цялата философия.
Горещо препоръчвам рошето на любителите на шоколада! |
|
| начало |
|
 |
cveti1977 Дегустатор
Готви от: 08 Окт 2008
| Пуснато на: Сря Окт 08, 2008 5:52 pm Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта) |
|
|
Привет,ако добавиш вместо вода прясно мляко става още по-хубаво,шоколадчето.Пробвай и кажи дали ти харесва  |
|
| начало |
|
 |
|
|
MR.LAZY Site Admin

| Пуснато на: Сря Окт 08, 2008 8:53 pm Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта) |
|
|
Здравей и добре дошла. За някой, който я прави за пръв път, може и да стане по-хубава. Но за мен вкусът от детството е незаменим.  |
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

| Пуснато на: Сря Окт 08, 2008 9:00 pm Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта) |
|
|
| MR.LAZY написа: | Здравей и добре дошла. За някой, който я прави за пръв път, може и да стане по-хубава. Но за мен вкусът от детството е незаменим.  |
Консерватор!  |
|
| начало |
|
 |
Маца Шеф (Chef)

Готви от: 21 Фев 2007
| Пуснато на: Чет Окт 09, 2008 8:20 am Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта) |
|
|
| Алеко написа: | | MR.LAZY написа: | Здравей и добре дошла. За някой, който я прави за пръв път, може и да стане по-хубава. Но за мен вкусът от детството е незаменим.  |
Консерватор!  |
Недей го обижда, той сега само консерви зелен боб да яде, друго едва ли
Рецептата съм я пропуснала, а пък и допълнението на Raza е страхотно, да имаше и кой да я спретне за срещата... |
|
| начало |
|
 |
|
|
MR.LAZY Site Admin

| Пуснато на: Чет Окт 09, 2008 9:22 am Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта) |
|
|
| Алеко написа: | | MR.LAZY написа: | Здравей и добре дошла. За някой, който я прави за пръв път, може и да стане по-хубава. Но за мен вкусът от детството е незаменим.  |
Консерватор!  | Хайде сега. Не знам, кой не иска да опита мляко с ориз, защото го насилвали в детската градина.
Освен детския аргумент имам и органолептичен - 200 мл мляко с 250 грама сухо мляко ще стане прекалено...млечно. |
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

| Пуснато на: Чет Окт 09, 2008 11:14 am Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта) |
|
|
| MR.LAZY написа: | Хайде сега. Не знам, кой не иска да опита мляко с ориз, защото го насилвали в детската градина. |
Не съм аз, защото обожавам сутляш. Май това беше г-жа КП Слав. |
|
| начало |
|
 |
Куцо пиле vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006
| Пуснато на: Чет Окт 09, 2008 11:31 am Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта) |
|
|
Мне, госпожа КП Слав много си обича даже сутляш, както и господин Слав.
Шефе, бъркаш Алековата отврат с ориз с домати  |
|
| начало |
|
 |
|
|
Алеко Гур(у)ман

| Пуснато на: Чет Окт 09, 2008 12:02 pm Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта) |
|
|
| Куцо пиле написа: | Шефе, бъркаш Алековата отврат с ориз с домати  |
Анджък! |
|
| начало |
|
 |
|
|
|