Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Christmas gamesChristmas games  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход

Течен шоколад (домашна рецепта)
Добави във Facebook

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Десерти и сладкиши
Автор Съобщение
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 11:56 am Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта)

Тъй като имаше запитване по въпроса, не мога да се стърпя и ще пусна една от любимите ми рецепти от детството, когато шоколадът беше нещо като лукс и се налагаше да си го правим сами вкъщи. А ето и самата рецепта:

Домашен течен шоколад
==================

Необходими продукти:

300 гр захар
250 гр сухо мляко
125 гр масло
2 с.л. какао
1 пак. ванилия

Приготвяне:

1. В 150-200 мл вряща вода (количеството зависи от качеството на сухото мляко) се изсипва захарта и се бърка до разтопяването й.
  2. В така получения сироп се слага маслото и пак се бърка до разтопяването му.
  3. В дълбок съд се смесват сухото мляко (под-вкусно става с високомалсено), какаото и ванилията.
  4. Сиропът се изсипва на тънка струйка в сухата смес и се бърка яростно, за да не се получат бучки.
  5. Топлата смес се разлива във чашки, оставя се да изстине и се слага в хладилника, където допълнително се сгъстява.

Забележки:

Ако ви се вижда прекалено рядко, може да добавите още сухо мляко, но не забравяйте, че все пак ще приготвяте течен шоколад.

Предполагам, че ако маслото се замени с какаово такова, ще се получи още по-добре, но за съжаление, не съм пробвал.

Много просто и гарантирам отличен резултат.
начало
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 12:06 pm Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта)

Длибок поклон и благодарности!
начало
Griph
Дегустатор

Готви от: 20 Авг 2005

Пуснато на: Съб Сеп 24, 2005 9:39 pm Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта)

Голяма прегръдка
Майка ми правеше такъв. Ама бая отдавна беше. Наскоро се чудех как ли беше тая рецепта Съжалявам!
начало
MR.LAZY
Site Admin

Пуснато на: Нед Сеп 25, 2005 2:06 pm Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта)

И аз знам рецептата от моята майка, а тя откъде я знае, трябва да я попитам.

Може да се каже, че това е първото нещо, което се научих да готвя и правя, така че всички да го харесат Намигване.
начало
Raza
Дегустатор

Готви от: 31 Май 2004

Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 1:24 am Заглавие на темата: И да добавим към въпросната вкуснотия вафли ....

Полученият резултат се нарича РОШЕ .
Сега да му разкажа историята. Влизаме в една сладкарница да пием кафе и естествено искахме да си вземем нещо малко и вкусно към него. На витрината имаше изложени пасти и торти. А между тях, нещо много красиво и привлекателно - една кръгла топка с шоколадова глазура. Естествено - избора вече беше направен. Оказа се че името на тази колкото красива, толкова и вкусна паста е РОШЕ. Много просто - защото идва от името на онези вкусни шоколадови бонбони Фереро Роше.
А после - после се започна голямото търсене на рецептата. Питах тук и там , прерових Интернета и книгите - няма такова нещо. Докато накрая - срам не срам , попитах в сладкарницата.
Рецептата е много лесна - просто към едно бурканче с течен шоколад се добавят десетина натрошени вафли и около 150 грама орехови ядки- объркват се добре и се оформят топки, които да не са много твърди и да останат с консистенцията на мус шоколад, поливат се с глазура и това е цялата философия.
Горещо препоръчвам рошето на любителите на шоколада!
начало
cveti1977
Дегустатор

Готви от: 08 Окт 2008

Пуснато на: Сря Окт 08, 2008 5:52 pm Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта)

Привет,ако добавиш вместо вода прясно мляко става още по-хубаво,шоколадчето.Пробвай и кажи дали ти харесва Усмивка
начало
MR.LAZY
Site Admin

Пуснато на: Сря Окт 08, 2008 8:53 pm Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта)

Здравей и добре дошла. За някой, който я прави за пръв път, може и да стане по-хубава. Но за мен вкусът от детството е незаменим. Намигване
начало
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Сря Окт 08, 2008 9:00 pm Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта)

MR.LAZY написа:
Здравей и добре дошла. За някой, който я прави за пръв път, може и да стане по-хубава. Но за мен вкусът от детството е незаменим. Намигване

Консерватор! Плезене
начало
Маца
Шеф (Chef)

Готви от: 21 Фев 2007

Пуснато на: Чет Окт 09, 2008 8:20 am Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта)

Алеко написа:
MR.LAZY написа:

Консерватор! Плезене

Недей го обижда, той сега само консерви зелен боб да яде, друго едва ли Усмивка
Рецептата съм я пропуснала, а пък и допълнението на Raza е страхотно, да имаше и кой да я спретне за срещата...
начало
MR.LAZY
Site Admin

Пуснато на: Чет Окт 09, 2008 9:22 am Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта)

Алеко написа:
MR.LAZY написа:

Консерватор! Плезене
Хайде сега. Не знам, кой не иска да опита мляко с ориз, защото го насилвали в детската градина. Mr. Green

Освен детския аргумент имам и органолептичен - 200 мл мляко с 250 грама сухо мляко ще стане прекалено...млечно.
начало
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Чет Окт 09, 2008 11:14 am Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта)

MR.LAZY написа:
Хайде сега. Не знам, кой не иска да опита мляко с ориз, защото го насилвали в детската градина. Mr. Green

Не съм аз, защото обожавам сутляш. Май това беше г-жа КП Слав.
начало
Куцо пиле
vertically challenged

Готви от: 27 Мар 2006

Пуснато на: Чет Окт 09, 2008 11:31 am Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта)

Мне, госпожа КП Слав много си обича даже сутляш, както и господин Слав. Mr. Green

Шефе, бъркаш Алековата отврат с ориз с домати Смях
начало
Алеко
Гур(у)ман

Пуснато на: Чет Окт 09, 2008 12:02 pm Заглавие на темата: Течен шоколад (домашна рецепта)

Куцо пиле написа:
Шефе, бъркаш Алековата отврат с ориз с домати Смях

Анджък!
начало
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Бумтете (полска рецепта) Салати, ордьоври, мезета и закуски
Kоледни сладки с шоколад Десерти и сладкиши
Шкембето на шофьора (полска рецепта - по клодзки) Международна кухня
Голеник (рецепта от Родопите) Ястия българска кухня
Агристада (еврейска рецепта с шаран) Рибна кухня