Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Тестени и хлебни изделия
Автор Съобщение
Raza
Дегустатор

Готви от: 31 Май 2004

Пуснато на: Пон Яну 31, 2005 11:44 am    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

GIABATA /ДЖАБЕТА/ЧАПАТА

Рецептата я изрових от Интернета. Малко я съкращавам, защото е доста дълга и подробна.
Етимология - "джабета" означава пантофче

рецепта 1
Съставки:

Брашно пшенично 1 кг + брашно ръжено 100 грама +10 гр брашно от захарно цвекло (предполагам че може да се замести с кафява захар)
Вода 8 дл
Сол 20 гр
Кисел квас 150-200 грама (естествена натурална мая)
Мая пресована 20-30 грама

Технология на приготвяне:

1. Всички продукти се размесват и омесват до образуването на еластично фино тесто.
2. Оставя се да "почине" на топло за час и половина
3. Откъсва се еднакви топки от тестото
4. Омесват се и се оставят за още 30 минути върху тавата на фурната (намаслена, набрашнена) за да бухнат добре.
5. Пекат се във фурната на 190 г С. Готови са за около 0-25 минути.

рецепта 2
1. Загрява се половин литър вода (да стане леко затоплена).
2. Размива се киселия квас с малко от затоплената вода.
3. Прибавя се половин кг от брашното и остатъка от водата.
4. Размесва се енергично с лъжица докато всичко се разбърка добре.
5. Покрива се с кърпа и се оставя за час и половина - два до образуването на мехури в него.
6. Затопля се още 300 мл вода и заедно с другия половин кг от брашното се прибавя към втасалото тесто.
7. Отнова се омесва добре
8. Оставя се едно малко парче от тестото за следващия път
9. Моделират се хлебчетата и се поставят във форми (ако няма - в тавата)
10. Отново се оставя тестото покрито с кърпа, навлажнена с вода, да бухне за около 3 - 4 часа, докато удвои обема си.
11. Пече се във фурна до 225 г С

Друга рецепта за джабета с прибавяне на зехтин (рецепта 3)

Продукти

7 гр суха мая на гранули
300 гр брашно
200 мл топла вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. сухо мляко
1 с.л. сол

1. Смесват се брашното, сухото мяко и солта. Прибавя се зехтина и водата. Замесва се лепкаво тесто.
2. Меси се 5 минути, покрива се с кърпа и се оставя да престои на топло място за1-1/2 часа.
3. Омесва се отново и се моделира с набрашнени ръце дълъг хляб (или хлебчета). Поставя се в тава посипана с брашно и отново се оставя да бухне за около 45 минути.
4. Загрява се фурната до 200 гр С и се пече 20 - 25 минути до получаване на бледо-златист цвят.

Последната промяна е направена от Raza на Пон Яну 31, 2005 12:38 pm; мнението е било променяно общо 5 пъти
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Пуснато на: Пон Яну 31, 2005 11:55 am    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

Съжалявам! Не съм виждала на живо такива хлебчета, колко големи трябва да са те?
И тестото с квас не се ли 'моделира' по-трудно от това с мая (някъде прочетох, че то се разтича и трябва да се пече във форма)?
И накрая една молба, може ли линк към някоя снимка?

Последната промяна е направена от biskvitka на Пон Сеп 12, 2005 10:05 pm; мнението е било променяно общо 1 път
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Сря Фев 09, 2005 10:30 am    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

Докладавам:
Замесих тестото почти по рецептата, сложих с 50 мл по-малко вода, но брашно пое повече. Тестото се получи много меко. Оформих три хляба в една голяма правоъгълна тава, пък те като втасаха (това изобщо не го очаквах от моята изстрадала закваска, а и маята беше по-малко, отколкото в рецептата - около 10 гр прясна) се сляха в един огромен самун.Объркан . Изпече се идеално, сега го чакам да изстине. А как ухае... Нямам търпение да го опитам, но ще изчакам още малко, че иначе ще се смачка.
Въпрос Въпросът ми е: колко гъсто трябва да е тестото? Ако е като за хляб с мая, няма ли опасност да не се надигне и да остане сбито? А ако е рядко пък се разтича.

Опитахме го. Какво да кажа - по вкусен хляб от този не съм опитвала! Благодаря ти Raza! Целувки (детето го предпочете пред най-хубавия кекс, който съм правила досега Смях )
Не изглеждат като на снимката - моите хлебчета (по-точно самуна) блестят, вероятно, защото ги намазах с олио преди да ги сложа във фурната. Но пак са много вкусни Смях .
начало
рецепти
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Нед Фев 20, 2005 11:11 am    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

Опитах да направя хляба без мая, само със закваска. Не се надигна много, втасваше близо 18 часа, но се получи много интересен - накиселяващ, с хрупкава коричка и много плътен като консистенция (точната дума е chewy). Много добре се изпече.
Може и да е превтасал, защото дупчиците бяха някак хоризонтални, едни такива сплескани.
Засега смятам да продължа да слагам мая (не повече от 10 грама), с нея хлябът става по-въздушен.
Използвах друга закваска, старата я топнах в буркан с по-топла вода (ужким за да се активира по-бързо), пък тя взе, че умря Много тъжен .
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Нед Мар 27, 2005 4:54 pm    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

Този път не стана много красив - най-напред сложих тестото в новата кексова форма и излязох на пазар. Като се върнах - тестото беше превтасало и избягало от формата. Премесих го наново и го изпекох в тава с размери 34Х26 см (направих половин доза). Направих дупчици с пръсти (това го видях в една друга чабата Съжалявам! ). Като се изпече, стана много пухкав и вкусен.
За да бъде хлябът по-мек и въздушен, вече го замесвам с дървена лъжица, не с ръце (тестото е лепкаво и все ми се иска да сложа още брашно).
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Пуснато на: Нед Сеп 11, 2005 6:00 pm    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

И така имен зарибиха с тази закваска.. Съжалявам!ая вече на втора реколта така да се каже.С първата доза направих Джабета.Много съм доволна ,чудесен ,ароматен хляб..пак ще правя. Усмивка Благодаря на Raza за рецептата и на Бисквитка за безценните напътствия ,че нещо се бях омотала по някое време.. Съжалявам! Усмивка
Ето, тук може да видите снимката ,докато визуализацията на форума се "оправи". Плезене

Последната промяна е направена от ludetina на Нед Сеп 11, 2005 11:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път
начало
рецепти
рецепти
vivagd
Дегустатор

Готви от: 30 Апр 2005

Пуснато на: Нед Сеп 11, 2005 6:29 pm    Заглавие на темата: GIABATA

Съжалявам! Идвете сте луди-лудетинки!Браво на ВАС...Който не може да меси си купува машинка за хляб и само гледа...
начало
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

Пуснато на: Нед Сеп 11, 2005 7:05 pm    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

ludetina написа:
Ето, тук сложих снимката ,докато форума се "оправи". Плезене
Няма проблем да ги слагаш и в нашата галерия, та да не се налага да ходим по други сайтове Намигване. Проблемът е с визуализацията на снимката, а не с местоположението й.
начало
рецепти
to4ica
Почетен член

Пуснато на: Нед Сеп 11, 2005 7:27 pm    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

ludetina написа:
И така имен зарибиха с тази закваска.. Съжалявам!ая вече на втора реколта така да се каже.С първата доза направих Джабета.Много съм доволна ,чудесен ,ароматен хляб..пак ще правя. Усмивка Благодаря на Raza за рецептата и на Бисквитка за безценните напътствия ,че нещо се бях омотала по някое време.. Съжалявам! Усмивка
Ето, тук сложих снимката ,докато форума се "оправи". Плезене

О, колко вкусничко изглежда... Уикеда нямаха ли едно такова парче за татко Джепетто? Но това май е друго Въртя очички
начало
рецепти
рецепти
ludetina
Готвач

Пуснато на: Нед Сеп 11, 2005 11:35 pm    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

Усмивка Усмивка Със сигурност хляба не е кръстен на таткото на Пинокио..както по горе Раза е написала в превод означава "пантофче". Усмивка
А, Уикеда наистина имат песен за мъките на Джепето..Пинокио се казва, ако не се лъжа.. Въртя очички
Беше наистина вкусен хляб, а удивителното е колко лесно се "меси". Слагам думата в кавички, защото на практика тесто по скоро се бърка..става доста лепкаво и въобще не се пипа с ръце..всичко с миксера за 5-10 мин. Имах една рецепта за "Питки без да ги пипнеш с пръст".. Усмивка и това заглавие чудесно би подхождало и на този хляб . Готино Сигурна съм, че дори хора които не умеят да месят ще се справят.. Намигване
Машината за хляб засега ще си остане само мечта за мен. Тъжен Балгородно завиждам на смейства, които я притежават..

взех си бележка! Обещавам повече няма да правя така! Идея
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 11:31 am    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

@Лудетина Браво Браво! Изглежда великолепно!
Почакай да видиш какво ще стане, като забъркам гроздова и хмелова закваска...
@Вили - Лудетина е права, тук не се иска кой знае какво майсторство - взимаш лъжицата или миксера и бъркаш...
Готовият хляб не може да се сравни с купешките, много по-ароматен е, а да не говорим, че е и по-полезен.

А относно машината за хляб - вече не съм толкова сигурна, че я искам. Наскоро на една дегустация опитах хляб от машина и определено не ми допадна - беше един такъв картонен на вкус и вид. Може да е било от готовата смес, която са използвали, знам ли Въртя очички ...
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 11:41 am    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

Съжалявам! Съжалявам! Чак пък толкова.. Съжалявам! ,благодря ти!
Чакам другите закваски почти с нетърпение.. Плезене
начало
рецепти
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 11:43 am    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

ludetina написа:
взех си бележка! Обещавам повече няма да правя така! Идея
Мдам, при нас снимките се виждат някак си по-добре Намигване
начало
рецепти
vivagd
Дегустатор

Готви от: 30 Апр 2005

Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 5:12 pm    Заглавие на темата: GIABATA

Смях Благодаря за съвета. Понеже вкъщи си имам помощничка - свекърва ми и тя е по месенето. Естествено, че ще пробваме хляба и без съмнение домашно приготвения хляб или питка е великолепен. Аз обаче нали съм бърза в някои неща - вече купих ел. уред за хляб марка LG. Има и книжка с рецепти, но ще ги пробвам в събота и неделя. Е, може да стои и като"паметник"; все няколко пъти ще опитаме и това. Дали ще можем да се справим с тоя квас...ако не - мая.
Отивам да и връча рецептата.
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 5:18 pm    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

Малко тъп въпрос от човек, който нищо не разбира от тестени неща: Защо хлебчетата, които се продават под името Чапата в Билла и на други места, изглеждат по-различно?
начало
рецепти
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 5:56 pm    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

Алеко написа:
Защо хлебчетата, които се продават под името Чапата в Билла и на други места, изглеждат по-различно?

Предполагам, че се пекат в специални форми. Тестото е толкова меко, че се 'разлива', много е трудно да му се придаде приличен вид, без да се добави още брашно.

Пък и това нашето е автентичен (и почти античен) селски хляб.
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 6:12 pm    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

Гледал съм как ги вадят от фурната. Няма никакви специални форми.
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 8:12 pm    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

Това, което Гугъл показва като Чабата:
http://images.google.com/images?q=ciabatta&hl=bg&lr=&c2coff=1&sa=N&tab=wi
(доста са безформени, не смятате ли?)

А това, което предлагат в родните пекарни явно е някакъв изтънчен хлебец за граждани, които се правят, че се хранят здравословно.
Аз обаче съм си селянче - гледам си лучец на балкона, догодина ще посадя тикви... Ще си ям селски леб.
начало
рецепти
рецепти
marabu
Почетен член

Готви от: 20 Апр 2005

Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 9:05 pm    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

А по втората рецепта някой пробвал ли е?
Всъщност бисквитке хляб от машината" понякога не става, аз примерно последно време повече се "зарибявам" да меся в машината и да втасва и после във фурната да пека. Тая форма "тухла" вече ми писва. Но виж месенето и втасването на тесто 1ч и 30 мин си е доста добра екстра.
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Пуснато на: Пон Сеп 12, 2005 10:22 pm    Заглавие на темата: Giabata/Джабета/Чапата (Италианска кухня)

marabu написа:
А по втората рецепта някой пробвал ли е?

Ако имаш предвид тази със зехтина и без квас, не съм я пробвала Съжалявам! (май няма и да я пробвам).

Относно машината - надявам се, че ще мога да пека в нея кексове и да варя сладко. Кексовете в микровълновата стават прекалено въздушни и сухи, а във фурната са като подметки Много ядосан . Пък при варенето на сладко е много досадно да се бае само за 2-3 бурканчета, а повече нямам нито възможност, нито желание да правя.
При ръчното месене се цапат много съдове (и ръце) и когато няма вода, това не е особено приятно Много ядосан .
Така че и аз ще си купя машина, някой ден...
начало
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Xарира от Казабланка (Мароканска кухня) Международна кухня
Фламбирани пилешки дробчета (Френска кухня) Международна кухня
Бойните подвизи в моята кухня Провалите в моята кухня
Пожарите в моята кухня Провалите в моята кухня
Moqueca de Camarao / яхния от скариди (бразилска ку... Международна кухня
Хинкали (грузинска кухня) Международна кухня
Джобовете на Аман (Еврейска кухня) Десерти и сладкиши
Пръстите на Аман (Еврейска кухня) Десерти и сладкиши
Прасенце в сметанов сос с хрян (руска кухня) Международна кухня
Празнични сладки (Еврейска кухня) Десерти и сладкиши
Пилешка яхния с чушки (Италианска рецепта) Международна кухня
Яйцеброди (руска кухня) Международна кухня
Агнешко Фри /китайска кухня/ Международна кухня
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Тестени и хлебни изделия
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Не можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks