| Автор |
Съобщение |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
Каперси |
| Пуснато на: Пет Фев 11, 2005 12:25 pm Заглавие на темата: Каперси |
| |
|
Каперси (Capparis spinosa)
Недоразвити цветни пъпки на многогодишното тревисто растение бодлив каперсник от сем. Кипаридови.
В България се продават мариновани.
Със своя слабо горчив аромат каперсите придават на рагуто и фрикасето приятен, фин вкус. Упетребяват се и в супи, сосове, месни и рибни ястия, както и в студени месни ястия и туршии.
Не се препоръчват при бъбречни, стомашни, чернодробни и жлъчни заболявания.
Увеличават броя на червените кръвни телца, което ги прави подходящи при анемии. Засилват имунитета.
Като заместител на каперсите в Централна Европа се използва марината от семената на блатника и от зелените плодчета на латинката.
Аз лично досега не съм купувала каперси. Опитах да ги заменям с латинки и беше много вкусно (гарнирах рохки яйца ).
При избирането им се гледа да не са прекалено тъмни (черни или тъмнокафяви), най-добрите каперси са синьо-зелени на цвят.
Надявам се някой, който ги е опитвал, да сподели впечатленията си.
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
Гост Гост
Каперси |
| Пуснато на: Пет Фев 11, 2005 12:34 pm Заглавие на темата: Каперси |
| |
|
каперсите са много хубава подправка - имат кисел и леко стипчив вкус.Много подходящи са за прибавяне към салати и зеленчукови супи. Чудесно вървят с доматен сос. най-вкусното нещо, което съм опитвала е задушен калкан с каперси и моркови - става страхотно!!
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
Каперси |
| Пуснато на: Сря Мар 23, 2005 5:16 pm Заглавие на темата: Каперси |
| |
|
| Много вървят и на пици с морски дарове.
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
Shokolatina Дегустатор

Готви от: 27 Ное 2007
Каперси |
| Пуснато на: Пет Дек 21, 2007 3:26 am Заглавие на темата: Каперси |
| |
|
Колкото и да се насилвам не мога да го ям това нЯщо!Опитвах го върху пица,на салата, но не мога!Може би ако го смеля в блендера и го прибавя към някой сос ще ми се получи.В Гърция си вирее около пътищата и сами си го консервират,само,че е много важно да се избират малки пъпки,ядат ги като бонбони и ги имат за голям делисатес.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа |
|
|
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума
|
|