Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Christmas gamesChristmas games  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход

Черен чай
Добави във Facebook

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Коктейли и напитки -> Безалкохолни коктейли и напитки
Автор Съобщение
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Черен чай
Пуснато на: Сря Ное 09, 2005 9:05 am Заглавие на темата: Черен чай

Някои от форума споделиха, че пият чай само, когато са болни.

За мен пиенето на чай е удоволствие. Така мога да съчетая най-любимите си занимания - хапването и бъбренето с приятелки.
След няколко чаши хубав чай, придружени със сандвичи, сладкиши и соленки, на човек му става хубаво (и мързеливо Mr. Green).

Ето я и самата технология:
1. Водата трябва да е чиста чешмяна, добре източена и престояла поне няколко часа. Това е важно, защото хлорът променя вкуса и вида на чая.
2. Когато се вари водата, тя трябва да се наглежда и да се дръпне от котлона секунди, преди да заври. Ако вече е завряла, чаят няма да е вкусен.
3. Англичаните пепоръчват следното количество чай: по 1 ч.л. на чаша + 1 ч.л. за чайника. Аз слагам по-малко, може би около 1/3 - 1/2 ч.л., в зависимост от сорта.
4. Чаената запарка (така се нарича чаят на 'боклучета', а не този в пакетчета) се слага в чайник или каничка от стъкло, керамика или порцелан. Залива се със съответното количество гореща вода и след 3 мин (за ободряващ чай) или 5 мин (за успокояващ) се прецежда в друг (предварително затоплен) чайник. Ако нямате още един такъв, не се притеснявайте, прецедете чая в купа, махнете боклучетата от първия чайник и върнете чая обратно.

Чаят се налива в красиви чаши и се поднася с лимон или мляко (може и без нищо). За подслаждане - кафява и бяла захар, мед или сладко.

Не забравяйте сандвичите, хапките, сладкишите и бонбоните.
За неформална сбирка ще стигне и един кекс, но ако ще правите класическо чаено парти, погрижете се за по-голямо разнообразие от 'мезета'.
Желателно е да не се използва метални сито. На пазара има пластмасови и бамбукови.
Най-дълго време чаят се запазва топъл в керамичен чайник (има едни такива грозни яркооцветени).
Може да се използва хартиен филтър за запарване на чая, или да се ушие малка торбичка от тензух.

Забравих да спомена за избора на сорт - в магазините за чай и кафе, както и в супермаркетите предлагат чайове в метална кутийка. Има по-силни (Assam, Earl Gray, English Breakfast), както и с по-фин аромат (Darjeeling, English Afternoon). Може да се експериментира и с насипни чайове, но не купувайте от магазини, в които продават и насипно кафе. Кафето е с по-агресивен аромат и може да притъпи обонянието.
Моята препоръка е да се взима чай, в който има листенца, без клончета. Много по-ароматен и вкусен е.
начало
Алеко
Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005

Черен чай
Пуснато на: Сря Ное 09, 2005 10:54 am Заглавие на темата: Черен чай

Като чета тези напътствия, направо ми иде да легна болен! Mr. Green
Почетен член

Готви от: 20 Апр 2005

Черен чай
Пуснато на: Сря Ное 09, 2005 11:49 am Заглавие на темата: Черен чай

Аз като бях малка и баба ме водеше на море в Ялта .. Спомням си "чайните" и бублики Плезене Истинските самовари и толкова много захар в чая Много ядосан
А сега в каната завира водата слага се пакетчето чай много лимон и това е Усмивка
начало
Rus0koska
Дегустатор

Готви от: 13 Окт 2004

Черен чай
Пуснато на: Сря Ное 09, 2005 9:10 pm Заглавие на темата: Черен чай

Марабу и аз съм така. А като чета поста на бисквитка и ми иде още утре да поканя приятелките да направя сандвичите, ех...... Наистина звучи страшно вкусно. Бисквитка даваш ни страхотни идеи за разнообразие във скучното ежедневие. Благодаря! Наистина не се бях сещала Голяма прегръдка
начало
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Черен чай
Пуснато на: Сря Ное 09, 2005 9:20 pm Заглавие на темата: Черен чай

Rus0koska написа:
...и ми иде още утре да поканя приятелките да направя сандвичите...

Партито ти ще има страхотен успех, Русокоске!
начало
Jasen
Готвач

Готви от: 30 Яну 2005

Черен чай
Пуснато на: Чет Ное 10, 2005 11:14 pm Заглавие на темата: Черен чай

Черен чай - едно от нещата, които обожавам! Особено Earl Gray. Изпит в приятна компания, разбира се. Усмивка
Дегустатор

Готви от: 13 Окт 2004

Черен чай
Пуснато на: Съб Ное 12, 2005 9:39 am Заглавие на темата: Черен чай

а ако добавиш на чая и хубав коняк и мед До дъно
начало
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Калмари, пълнени с черен ориз и сирене Рибна кухня
Ордьовър от сьомга, черен хайвер и мус от риба-тон Рибна кухня
Телешки черен дроб на скара в було. Ястия българска кухня
Черен Руснак (Black Russian) Алкохолни напитки и коктейли
Мусака от св.черен дроб Ястия българска кухня
Черен кейк №1 Десерти и сладкиши
Пикантен черен дроб със сос Ястия българска кухня
Качественият черен шоколад Бял списък
Черен дроб с вино на фурна Ястия българска кухня
Телешки черен дроб на фурна Ястия българска кухня
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Коктейли и напитки -> Безалкохолни коктейли и напитки
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Превод от Боби Димитров