| Автор |
Съобщение |
Алеко Гур(у)ман

Готви от: 23 Мар 2005
Чужди наименования на подправки |
|
|
|
Здравейте,
нов съм във вашия форум, та може би въпросът ми ще ви се стори неуместен.
Въпреки това да ви питам:
Често ми се налага да превеждам разни рецепти от чужди езици (немски, английски, френски) на български, както и обратно. На подправките обаче най-много запецвам. Затова ще ви помоля, който знае каквато и да е подправка на български и на някакъв чужд език, да я напише, моля!
Благодаря ви предварително и поздравления за страхотния форум!
|
|
| начало |
|
 |
Реклама / Спонсорирани връзки
|
Ипотечни и жилищни кредити от банки
|
 |
biskvitka Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004
|
|
|
Здравей, Алеко!
Добре дошъл. Отдавна си мисля да се направи такъв речник, но някак не мога да се организирам и да свърша работата.
В интернет попаднах на многоезичен речник на зеленчуците, ако си спомня къде беше, ще дам линк към него. Засега това е, което мога да направя.
Ура! Намерих го! Това е.
Последната промяна е направена от biskvitka на Пет Мар 11, 2005 2:33 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| начало |
|
 |
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
|
|
|
Тук една от участничките даде идея за речник, но не знам как са се развили нещата при нея. Иначе мога да ти дам линк към сайта на един немец (или швейцарец), който си е направил труда да преведе доста подправки на 30-тина езика. В момента този линк е неактивен. Но все още в Гугъл има кеш на страниците, така че пишеш името на подправката на български и даваш да търси в страници на аглийски и почти винаги този сайт е между първите десет резултата. След което избираш кеширана страница и готово. Дано съм ти бил поне малко от полза. Имай предвид, че ако сайтът е неактивен дълго време, кешът (архивът в Гъгъла) се губи.
Бонус: Градинска мащерка на японски и китайски (два диалекта)
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
MR.LAZY Site Admin

Готви от: 30 Май 2004
|
|
|
Мисля че днес е щастливият ти ден - сайтът се е преместил на нов адрес. Давам ти линка към английската версия, но има и немска версия. Сега чакаме да споделиш някое ястие с повечко подправки
|
|
| начало |
|
 |
Алеко Гур(у)ман

|
|
|
Благодаря ви, другарки и другари!
Когато имам време, ще разгледам сайтовете, които сте ми изпратили. А за рецепта с много подправки в момента не се сещам, защото по принцип не обичам ястия с много подправки, предпочитам да са малко, но добре подбрани и най-вече добре дозирани.
|
|
| начало |
|
 |
Kriss Дегустатор

|
|
|
Е как бе Алеко! Pfeffer Steak не ядеш ли? Тук съм се лъгал да го поръчвам два-три пъти по заведения... Пълна скръб. Две три пиперени зърна се гонят, на всичкото отгоре черен. И като питаш какво си мисли главния готвач, те гледат като изкопаемо.
________________________________________ "Why this blue tomato is yellow?"
"Because it's green!"
|
|
| начало |
|
 |
|
|
 |
Алеко Гур(у)ман

|
|
|
Ям, разбира се, ама както казваш, тук не го правят много добре. Може и да има места тук-там в страната, ама на мен не са ми известни.
Но Pfeffer Steak е нещо специално - в него има една подправка, ама много от нея. Имах предвид друго: В едно ястие наблъскани много различни подправки, от които накрая не усещаш нищо.
|
|
| начало |
|
 |
|
|
|
|
|
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа |
|
|
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети :: Не можете да добавяте снимки във форума
|
|