Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
"Черни" пипери

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Продукти и подправки -> Подправки
Автор Съобщение
Kriss
Дегустатор

Готви от: 23 Мар 2005

"Черни" пипери
Пуснато на: Пет Мар 11, 2005 3:23 pm    Заглавие на темата: "Черни" пипери

Някой да знае къде в София мога да си купя черни пипери:
червен;
зелен;
бял.
Пратиха ме за зелен хайвер в Рамстор, търсих в Била и Метро, на Женския Пазар - няма. Единствено продават омешани четирите вида в пиперници. А хич не ми се ходи до Истанбул... Съжалявам!

А, и още един въпрос. Пак в Турция има една подправка за салата - тъмно червена (примерно като изсушено цвекло), леко киселее, седи твърда (като едро смлян червен пипер), но не хрупа, на арабски е Сумаа, на турски Сумак, във Варна я гледали като декоративно растение, има я в Рамстор, но немляна и доста стара. Да знае някой как се казва на български и от къде може да се вземе? Пояснявам, че става въпрос за "стандартна" салата краставици, домати, лук.

И като съм тръгнал да пиПам: Звездев непрекъснато говори, че самардала е любимата му подправка за сирене. И нея я търсим поне от два месеца по магазините, но както викаше вуйчо ми "Заплакала гората за Стоян хайдутин".
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

"Черни" пипери
Пуснато на: Пет Мар 11, 2005 3:42 pm    Заглавие на темата: "Черни" пипери

Зелен пипер съм виждала само на марката "Котани",аз лично си я купувам от "Европа",много го харесвам този вид пипер..леко смолист аромат..чудесен,за салати сосове. Усмивка
Бял пипер,лесно можеш да намериш,не си спомням "Котани" дали имат,но съм сигурна ,че "Пимента" имат,в едни малки картонени кутйки.Във "Фантасико" го има.
Самардала,има не лоша на "Биосет",в "Европа" и "Хит" в стъклени шишенца.
Розов пипер ..отделно не съм срешала никъде . Тъжен

Бял пипер , Самардала и пипер"Меланж" (не в мелничка,а в насипно състояние) си купувам от едно магазинче за подправки на пазара в жк."Младост",ако ти е на път провери..има доста екзотични подправки,които са по трудни за откриване.

Тази турска подправка..много ме заинтерсува ,досега не съм я чувала,но веднага ще проуча въпроса,и ако намеря нещо ,ще те осведомя!
Усмивка
начало
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

"Черни" пипери
Пуснато на: Пет Мар 11, 2005 3:56 pm    Заглавие на темата: "Черни" пипери

На руски се казва сумах, обаче изобщо нямам представа, как е на български.
Информация за растението има тук.
начало
рецепти
рецепти
ludetina
Готвач

"Черни" пипери
Пуснато на: Пет Мар 11, 2005 4:04 pm    Заглавие на темата: "Черни" пипери

Според този сайт,sumac на български е сумак.Виждала съм го това растение,но никога не съм предполагала ,че е подправка... Шокиран .
начало
рецепти
Kriss
Дегустатор

"Черни" пипери
Пуснато на: Пет Мар 11, 2005 4:16 pm    Заглавие на темата: "Черни" пипери

10x за бързите отговори.
Ще взема да си тургна подписа от другите форуми - "Вервайте ми" Смях
Сумака е наистина страхотна подправка - нарязвам по-воден лук на едро и го размачквам заедно с 1 ч. л. от подправката.
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

"Черни" пипери
Пуснато на: Пет Мар 11, 2005 4:34 pm    Заглавие на темата: "Черни" пипери

Днес си купих бял пипер от Метро, не беше никак скъп 60 гр за левче и не е много стар
начало
рецепти
рецепти
Kriss
Дегустатор

"Черни" пипери
Пуснато на: Пет Мар 11, 2005 7:19 pm    Заглавие на темата: "Черни" пипери

И понеже все пак иде реч за подправки, пък аз търсех инфо, все пак да си кажа за какво най-вече употребявам тези "черни" пипери. Моля профешънълите да ме извинят за наименованието, сигурно има някакъв обобщаващ термин, но аз не го знам Съжалявам!
Черен пипер - ясно, няма какво да пиша. Стандартна употреба. Графинята в "Алиса в страната на чудесата" го ползваше за сладки. Може и да може, не знам.
Зелен пипер - за любимия ми пиперов стек. Има го в "Международна кухня". Освен това във вече доста по-умерени количества за повечето сосове за свежи салати.
Червен "черен" пипер - Все още не съм открил по-подходящата подправка за пуйка/патица с кисело зеле. Става за по-тежки ястия, но внимание: вкуса му е доста "рязък" и трябва да се използва доста умерено.
Бял - в 90% от случаите го ползвам млян за директно "пиперене" върху вече готови печени или пържени сухи меса. И с малко лимонов сос става убийствено.
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

"Черни" пипери
Пуснато на: Пет Мар 11, 2005 8:01 pm    Заглавие на темата: "Черни" пипери

Kriss написа:
Черен пипер... Графинята в "Алиса в страната на чудесата" го ползваше за сладки. Може и да може, не знам...

Може, може! Имам рецепта за едни бисквитки с много подправки, между тях и черен пипер. Отдавна се каня да ги направя, само че още нямам всичките необходими продукти Съжалявам! (напр. меласа).
начало
рецепти
gotin
Готвач

Готви от: 04 Яну 2005

"Черни" пипери
Пуснато на: Съб Апр 09, 2005 2:18 pm    Заглавие на темата: "Черни" пипери

Самардалата и на мене ми е любима подправка, т.е., сол със самардала.
Чиста самардала, без сол никога не съм виждал, затова и идеята да ръсиш сол върху сирене малко нещо ме шокира.
Самардала в пликчета, при това с много високо качество аз купувам от едно много миниатюрно магазинче в близост да руски паметник, зад спирката на тролеите, посока НДК. На магазинчето няма фирма, но характерното е, че пред него има голяма машина за кафе, направо на тротоара. Всъщност се вижда само вратата, а магазинчето се и с ширината на самата врата и около 2 м. дълбочина. Но пък е Раят на подправките, кафе, чай и какви ли не още чудеса, кълнове и т.н.
Обслужва ви едно приятно младо момиче, винаги усмихнато и страшно любезно.
Добавям още малко информация за тези, които биха се заинтересували.
Магазинчето се намира след площада с Руския паметник, на бул. Скобелев, по посока Петте кюшета, отдясно, зад спирката на тролеите.

Последната промяна е направена от gotin на Нед Апр 10, 2005 2:12 pm; мнението е било променяно общо 1 път
начало
рецепти
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

"Черни" пипери
Пуснато на: Съб Апр 09, 2005 2:44 pm    Заглавие на темата: "Черни" пипери

gotin написа:
Обслужва ви едно приятно младо момиче, винаги усмихнато и страшно любезно.

Направо ме заинтригува с този магазин за кафе и подправки Смях
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

"Черни" пипери
Пуснато на: Нед Апр 10, 2005 10:59 am    Заглавие на темата: "Черни" пипери

Още едно дюкянче за подправки:

На ул. "Неофит Рилски" (успоредна на бул. "Патриарх Евтимий"), между бул. "Христо Ботев" и ул. "Самуил". Като се върви към "Христо Ботев", магазинът е от лявата страна. Има доста голямо разнообразие и продават и насипно, т.е. можеш да си купиш 10 гр.
начало
рецепти
ludetina
Готвач

"Черни" пипери
Пуснато на: Съб Юли 09, 2005 11:20 pm    Заглавие на темата: "Черни" пипери

че от петък нямам интернет..едва сега го пуснаха..това пак е много силно казано,постоянно прекъсва,едно мнение не мога да напиша като хората Много ядосан От една малка гръмотевица и после ..два дена на сухо.Извинете ,за Off-a Съжалявам! .
В петък ходих до "Женския пазар"-този път не се отбих в китайските магазини,а в арабските.. Mr. Green Напазарувах си страхотни ,любими неща..намерих и Сумак,но понеже нямах нет,неможах нито да се похваля ,нито да изнамеря в каква рецепта се използва,а пуста склероза... Съжалявам! Има интересен аромат,ощ утреще го пробвам и ако мога ще дикладвам.Усмивка
Купих си и ''очушкан" (много се нервирах,когато се налагаше да го чопля) Кардамон,колко хубаво и силно мирише..няма търпение да направя едни сладки Усмивка ,ама ще бъде след евентуалното посещение на Черноморието.Усмивка
И малко не много качесвен Шафран,но все пак..съм доволна. Готино И още мноого неща,но няма да ви отегчавам.Очаквайте включване.Намигване
начало
рецепти
рецепти
Jasen
Готвач

Готви от: 30 Яну 2005

"Черни" пипери
Пуснато на: Пон Юли 11, 2005 12:45 am    Заглавие на темата: "Черни" пипери

Е, направо се чувствам объркан от цялото това подправково многообразие. Ще взема да изкарам един курс на живо Twisted Evil Ама да ви се оплача - да знаете само как обикалях като муха без глава из Биллата да намеря хрян! Прословутата диджонска горчица - и в нея не видях хрян да има, ама нейсе - намерих една друга да съдържа!
biskvitka
Зъл модератор

"Черни" пипери
Пуснато на: Пон Юли 11, 2005 8:54 am    Заглавие на темата: "Черни" пипери

ludetina написа:
...И още мноого неща,но няма да ви отегчавам...

Моля те, отегчавай ни, като чуя за подправки, изпадам в транс!
начало
рецепти
Алеко
Гур(у)ман

"Черни" пипери
Пуснато на: Пон Юли 11, 2005 9:41 am    Заглавие на темата: "Черни" пипери

Jasen написа:
Е, направо се чувствам объркан от цялото това подправково многообразие. Ще взема да изкарам един курс на живо Twisted Evil Ама да ви се оплача - да знаете само как обикалях като муха без глава из Биллата да намеря хрян! Прословутата диджонска горчица - и в нея не видях хрян да има, ама нейсе - намерих една друга да съдържа!

1. По-добре муха без глава, отколкото муха за риболов, набучена на кука! Mr. Green

2. Хрянът в Билла е на щанда с майонезите, ако не се лъжа.
начало
рецепти
рецепти
yosif
Готвач

Готви от: 06 Дек 2005

"Черни" пипери
Пуснато на: Сря Дек 07, 2005 5:39 pm    Заглавие на темата: "Черни" пипери

Ей го де сумак-а:
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/generic_frame.html?Curc_lon.html
http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/consumer/factsheets/trees-new/rhus_typhina.html
http://www.floridata.com/ref/R/rhus_typ.cfm
http://www.paghat.com/sumac.html
начало
рецепти
Meg
Дегустатор

Готви от: 13 Авг 2007

"Черни" пипери
Пуснато на: Нед Авг 26, 2007 5:47 pm    Заглавие на темата: "Черни" пипери

Тази смесица от "черни" пипери взех преди няколко месеца от магазинчето зад спирката на тролеите на Руски паметник - нагледна илюстрация към темата
начало
рецепти
ekaterina0909
Дегустатор

Готви от: 07 Юни 2007

"Черни" пипери
Пуснато на: Вто Ное 27, 2007 3:51 pm    Заглавие на темата: Re: "Черни" пипери

Kriss написа:
Някой да знае къде в София мога да си купя черни пипери:
червен;
зелен;
бял.

Мляс-мляс Ами, чуждестранните подправки често могат да се намират в чуждестранните магазини - индийски, китайски, арабски. Има много различни неща в магазините Пикадили - тази верига е по-различна по отношение на асортимента.
начало
рецепти
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Продукти и подправки -> Подправки
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks