Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът

Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът
Форуми за обмен на рецепти, полезни съвети при готвене и видове хранене

Албуми на потребителитеАлбуми  ТърсенеТърсене  Игрички!Игрички!  Регистрирайте сеРегистрирайте се 
Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?Защо да се регистрирам във форумите на БГ Кулинар?
ЧЗВ / FAQЧЗВ / FAQ  Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си  ВходВход
Картофени питки

Създайте нова тема   Напишете отговор Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Тестени и хлебни изделия
Автор Съобщение
biskvitka
Зъл модератор

Готви от: 24 Авг 2004

Картофени питки
Пуснато на: Пон Мар 28, 2005 10:55 am    Заглавие на темата: Рецепта за картофени питки

Рецептата е на Ayn, от good-cook.

Питките са леки и пухкави. В тях се слага картофено пюре на люспи. Тези питки много добре се съчетават с рибни салати и сандвичи. Според Ayn, те се замразяват и могат да се съхраняват. При нас до замразяване не се стигна Намигване

Картофени питки
3/4 ч.ч. (180 мл) вода
1/2 ч.ч. (120 мл) мляко
5 с л (70 гр) масло
1/4 ч.ч. (50 г) захар (препоръчвам не повече от 30 г)
1 ч л сол
1 яйце
1/2 ч.ч. (33 г) безсолни картофени люспи
3 - 3 1/2 ч.ч. (400-460 г) брашно (сложих 4 1/2 и пак ми се видя малко)
1 пак. (2 1/4 ч л - 7 г) суха мая
1 с л ситно нарязан пресен копър

В малка тенджерка се нагряват водата, млякото, маслото, захарта и солта, докато маслото започне да се топи. Добавят се картофените люспи, разбърква се и се оставя за 1 мин.
В голям съд се смесва 1 ч.ч. брашно с маята. Добавя се млечно-картофената смес и яйцето и всичко се разбива с миксер 3 мин. Добавя се още брашно и бъркането продължавеа с дървена лъжица. Тестото се изсипва на масата и се меси в продължение на 10 мин, като се добавя по малко брашно. Накрая се слага и копър.
Тестото трябва да е гладко, меко и еластично.

Тестото втасва 1 час в купа, намазана с олио и покрита с фолио.
Слага се на посипана с брашно маса или плот и се разделя на 20 части. От всяко парче тесто се прави топченце. Топчетата се нареждат в намаслена 37x25-см тава или в две по-малки кръгли на разстояние едно от друго.
Тавата се покрива с фолио или кърпа и се оставя да втаса 45-60 мин (или се оставя в хладилника за 2-24 часа, след което се оставят да се затоплят на стайна температура 15-20 мин).
Фурната се нагрява до 190°C/375°F.

Питките се намазват с разбито яйце (аз използвах един жълтък с 1 ч.л. олио), може да се наръсят с маково семе или сусам.
Пекат се 15-20 мин до златисто оцветяване.
Изстудяват се върху решетка.

Подробно описание (със снимки) има на сайта, от който взех рецептата.

Последната промяна е направена от biskvitka на Пон Апр 04, 2005 1:53 pm; мнението е било променяно общо 1 път
начало
рецепти
Реклама / Спонсорирани връзки
Ипотечни и жилищни кредити от банки
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Картофени питки
Пуснато на: Пон Мар 28, 2005 11:02 am    Заглавие на темата: Картофени люспи

Привържениците на здравословното хранене вероятно ще ме погнат, но питките наистина са много вкусни.
Ето как изглеждат картофените люспи:

На вкус са като картон. Не бих ги използвала за правене на пюре, но за теста вършат много добра работа. (Имам и други рецепти и смятам да ги изпробвам в най-скоро време).
Продават се в Метро; може да ги има и в големите магазини. Не ги заменяйте с пюре на прах.
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Картофени питки
Пуснато на: Пон Апр 04, 2005 1:06 pm    Заглавие на темата: Картофени питки

Бисквитке, Голяма прегръдка ..станаха супер питчиците (аз също сложих по-малко захар), да му се ненадяваш на това картофено пюре. Усмивка С него принципно само панирам сиренца, а сега вече ще правя и пухкави хлебчета. Благодаря ти, много! Целувки
Чакаме и другите рецепти! Нож и вилица
начало
рецепти
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Картофени питки
Пуснато на: Пон Апр 04, 2005 2:05 pm    Заглавие на темата: Картофени питки

ludetina, много се радвам, че ти харесаха. Още по-крехки стават, ако веднага, щом се замесеи тестото се оформят питчиците и втасват цяла нощ в хладилника. Обаче после на закуска става страшно Мога да изям цяло пиле.

Опитах се да слагам от пюрето и в друго тесто (правих Бородински хляб) и стана нещо много странно и не особено вкусно. Явно не става за всякакви теста Тъжен.

Това за панирането на сиренца ме заинтригува, каква е технологията и с каква цел се използват люспите?
начало
рецепти
ludetina
Готвач

Готви от: 03 Юни 2004

Картофени питки
Пуснато на: Вто Юни 14, 2005 2:08 pm    Заглавие на темата: Картофени питки

Уф,извинявай, че чак сега ти отговарям..обаче явно не съм видяла питането, а питките от тогава ги правих 2 пъти.. Намигване Сега съм тръгнала към Хит за така мечтаното авокадо и се сетих да си набавя и нужните продукти за тази въздушна вкусотия.. Облизване
Headbang Отплеснах се..Значи сиренцата ги правя така:
Arrow нарязвам ги на пръчици,мариновам ги със средиземноморски подправки (любимите ми.. Намигване )+ струйка зехтин.,оставям да отлежат поне 30 мин.Държа на хладно.После овалвам в брашно,яйце и накрая в картофените люспи,понякога повтарям процедурата,за да станат по пухкави.Разкошни са,за любителите на сиренето като мен. Mr. Green
начало
рецепти
Jasen
Готвач

Готви от: 30 Яну 2005

Картофени питки
Пуснато на: Сря Юни 15, 2005 10:49 am    Заглавие на темата: Картофени питки

Курабийке, каня те да ми предадеш на живо няколко хлебни урока. Ти си голям специалист на тестена тема. Хем ще пробваме новата печка, хем ще пробваме новата Билла. Усмивка
рецепти
biskvitka
Зъл модератор

Картофени питки
Пуснато на: Сря Юни 15, 2005 11:27 am    Заглавие на темата: Картофени питки

Лудетина, благодаря за сиренцата!

Ясене, с най-голямо удоволствие, ама и аз имам навика да се излагам, като готвя на чуждо място.

Искаш ли да опитаме с нещо по-лесно (примерно вързаните на фльонга хлебчета)? Пък ако искаш да хапнеш от картофените питки, мога да изпека от тях за срещата.
начало
рецепти
MR.LAZY
Site Admin

Готви от: 30 Май 2004

Картофени питки
Пуснато на: Сря Юни 15, 2005 11:35 am    Заглавие на темата: Картофени питки

Jasen написа:
Курабийке, каня те да ми предадеш на живо няколко хлебни урока. Ти си голям специалист на тестена тема. Хем ще пробваме новата печка, хем ще пробваме новата Билла. Усмивка
Ама ще кажа на онази с точилката To4ilka, че каниш чужди жени, докато тя усърдно работи, за да изхранва фамилията Намигване
начало
рецепти
marabu
Почетен член

Готви от: 20 Апр 2005

Картофени питки
Пуснато на: Пет Ное 11, 2005 2:21 pm    Заглавие на темата: Картофени питки

Отчет за картофените питки Усмивка Супер са .. добре, че бисквитка е разказала при нея как е било .. Въпреки, че аз уж половината порция да правя .. а после се оказа че сложих цялото брашно и после добавяй оффф доста сложно беше, ама си ЗАСЛУЖАВА Шкембе

начало
рецепти
рецепти
Покажи мнения от преди:   
Подобни теми
Тема Форум
Милиноподобни питчици (питки) Тестени и хлебни изделия
Питки с грис Тестени и хлебни изделия
Картофени кюфтенца с гауда и синьо сирене Салати, ордьоври, мезета и закуски
Малки питки със сирене Тестени и хлебни изделия
Картофени кюфтета на скара Диетични рецепти
ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ Тестени и хлебни изделия
Деруни (беларуски картофени кюфтета) Международна кухня
Китайски питки Тестени и хлебни изделия
Арабски питки /Khubz Arabi Тестени и хлебни изделия
Форуми на БГ Кулинар гурме сайтът -> Рецепти по категории -> Тестени и хлебни изделия
Страница 1 от 1

Идете на:  
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Не Можете да пускате нови теми :: Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си :: Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети :: Не можете да добавяте снимки във форума

Скриптове от phpBB © 2001, 2006 phpBB Group :: Превод от Боби Димитров

Условия за ползване :: Конфиденциалност на информацията

Рецепти :: Спорт :: Кредити :: Лекари :: Козметика и грим :: Directory :: Music :: Food&Recipes :: Cheap Properties :: Real Estate Bookmarks